ONG

Libertatea de exprimare trebuie înțeleasă corect și în contextul protecției datelor personale

  • Posted on: 13 November 2018
  • By: Bogdan Manolea

Scrisoare deschisă către Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal

 

Freedom of speech must be understood correctly within the framework of personal data protection

Open letter to the National Supervisory Authority for Personal Data Processing

English translation below

 

Opinia ONG-urilor cu privire la propunerea legislativa privind retinerea datelor

  • Posted on: 9 February 2012
  • By: Redacția ApTI

Opt organizaţii neguvernamentale din România (printre care şi ApTI) au transmis astăzi către Camera Deputaţilor un punct de vedere referitor la propunerea legislativă privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.

În poziţia exprimată de ONG-uri se subliniază faptul că Directiva 2006/24/CE, care ar urma să fie transpusă în legislaţia naţională prin această propunere legislativă, reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului la viață privată al cetățenilor. De asemenea, li se reaminteşte deputaţilor faptul că Legea nr.298/2008, al cărei conţinut este similar cu cel al propunerii legislative aflate momentan în dezbatere, a fost declarată neconstituţională, argumentele Curții Constituţionale bazându-se în principal pe încălcarea dreptului la viață privată prin obligația general aplicabilă de a păstra date care sunt legate în mod direct de comunicațiile private ale tuturor cetățenilor.

Proiectul legii pastrarii datelor de trafic nu respecta dreptul la viata privata

  • Posted on: 3 August 2011
  • By: Bogdan Manolea

Ca urmare a noii propuneri a Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale de reglementarea a pastrarii datelor de trafic informational de catre operatorii de comunicatii electronice, patru organizatii non-guvenamentale (ApTI, APADOR-CH, Activewatch si CJI) participante si la dezbaterea publica organizata de catre MCSI la sfarsitul lui iulie 2011 constata ca problema fundamentala - respectarea dreptul la viata privata, asa cum a fost deja statuat de decizia Curtii Constitutionale 1258/2009 -   nu este rezolvata de catre prezentul proiect, astfel incat opinia noastra este ca prezentul proiect ar trebui declarat neconstituţional de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.

Mai jos aveti opiniile detaliate ale organizatiilor cu privire la aspectele principale si detaliate referitoare la noul proiect propus.

Citeva chestiuni despre ICANN ca organizatie bottom-up

  • Posted on: 4 March 2009
  • By: Bogdan Manolea

Toti cei care sunt implicati sau vor sa fie implicati in lumea Internetului ar trebui sa stie de ICANN (Internet Corporation for Asigned Names and Numbers). Organizatia care se ocupa de managementul numelor de domenii este poate cunoscuta ca nume in Romania, dar putini stiu mai exact ce face in momentul actual si mai ales cum functioneaza.