GDPR

Cum poate fi îmbunătățită nota de informare date personale pe votstrăinătate.ro?

  • Posted on: 10 September 2019
  • By: Valentina Pavel

Ne-am întâlnit cu Codru Vrabie să discutăm într-un podcast despre ce se întâmplă cu datele tale dacă te înscrii pe site-ul votstrăinătate.ro. Bogdan Manolea a atras atenția asupra unor chestiuni punctuale despre cum ar putea fi îmbunătățită nota de informare cu privire la prelucrarea datelor personale.

Consultare pre-pay în pas de defilare

  • Posted on: 23 August 2019
  • By: Matei-Eugen Vasile

Ieri, 22 august 2019 (pentru că pe 23 august e marea defilare și nu putea fi organizată consultarea de “ziua națională”), a avut loc consultarea privind proiectul de OUG pentru înregistrarea obligatorie a datelor personale ale utilizatorilor de cartele pre-pay.

Preambul - Consultare cu consimțământ “forțat”

Totul a început “bine”, încă dinaintea consultării. Mai precis, înscrierea la consultare a prevestit aspectele tragi-comice care urmau să aibă loc și cu ocazia consultării propriu-zise. Cum așa?

Protecția datelor cu caracter personal – rezumat pentru ONG-uri

  • Posted on: 15 July 2019
  • By: Bogdan Manolea

Gândiți-vă la GDPR nu ca la un bau-bau, ci ca la un mijloc prin care sunteți siguri că protejați și voi unul dintre drepturile fundamentale ale omului: dreptul la viață privată, drept care conține și datele personale ale oamenilor.

Pe scurt, asta înseamnă să colectați doar datele personale de care aveți realmente nevoie, să o faceți legal și transparent, să le păstrați în condiții de siguranță și să le ștergeți atunci când nu mai aveți nevoie de ele.

Tags: 

ApTI și Privacy International cer autorităților europene să analizeze dacă ANSPDCP a acționat în conformitate cu GDPR și normele de drepturile omului în cazul RISE Project

  • Posted on: 19 November 2018
  • By: Valentina Pavel

ApTI împreună cu Privacy International, European Digital Rights și alte 15 organizații de drepturi digitale, au trimis astăzi o scrisoare către European Data Protection Board (EDPB), organismul european ce se ocupă cu aplicarea unitară și respectarea Regulamentului general privind datele personale (GDPR) la nivelul țărilor membre.

Libertatea de exprimare trebuie înțeleasă corect și în contextul protecției datelor personale

  • Posted on: 13 November 2018
  • By: Bogdan Manolea

Scrisoare deschisă către Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal

 

Freedom of speech must be understood correctly within the framework of personal data protection

Open letter to the National Supervisory Authority for Personal Data Processing

English translation below

 

Libertate de exprimare vs. viață privată în #teleormanleaks. 11 întrebări frecvente și răspunsurile aferente

  • Posted on: 9 November 2018
  • By: Bogdan Manolea

Contextul: Scandalul #teleormanleaks a luat o turnură mai putin așteptată, o dată cu o cererea “de a fi uitat” de către unul din personajale principale din episodul numărul 1 al campaniei de presă. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) se pare că a pus paie pe foc, cu o cerere către Rise Project de a divulga inclusiv sursa informațiilor. Ulterior, Autoritatea a revenit cu precizări (mai degrabă într-un limbaj de lemn), iar Hotnews a publicat un articol cu unul din jurnaliștii Rise pe această temă.

Pentru că suntem o asociație care s-a ocupat și se ocupă de promovarea atât a libertății de exprimare cât și a dreptului la viață privată în mediul online, am primit o serie de întrebări pe care am zis că este bine să încercăm să le punem într-un FAQ public, încercând să fim cât mai puțin subiectivi cu putință.

Pagini