Facebook

Analiză privind reclamele politice pe Facebook în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare 2020

  • Posted on: 30 December 2020
  • By: Redacția ApTI
Analiza ApTI campanie parlamentare

În data de 6 decembrie 2020, au avut loc alegerile parlamentare în România, care au pus sub semnul întrebării modul desfășurării campaniei electorale în mediul online, în principal pe Facebook, prin metodele de profilare și direcționare ale reclamelor politice pe Facebook, tipul de mesaje promovate și sponsorii acestora. Motivul? Rezultatele alegerilor, în special cele obținute de un nou partid parlamentar pe eșichierul politic.
Astfel, scopul acestei analize este de a înțelege mai bine unde au direcționat partidele reclamele politice și, eventual, dacă s-a putut realiza o micro-targetare a utilizatorilor Facebook din aceste informații.

Analiza ApTI - Reclamele politice pe Facebook în contextul alegerilor locale din 2020 și impactul asupra protecției datelor personale și respectării vieții private

  • Posted on: 18 November 2020
  • By: Redacția ApTI

La Asociația pentru Tehnologie și Internet - ApTI, ne interesează cum sunt respectate datele personale în context electoral și politic în România, astfel că am realizat o analiză pornind de la promovarea reclamelor politice pe rețelele sociale, în cadrul alegerilor locale din septembrie 2020.

Scrisoare deschisă: încurajăm compania Facebook să continue implementarea securității end-to-end

  • Posted on: 18 October 2019
  • By: Redacția ApTI

ApTI, alături de peste alte 100 de organizații din întreaga lume, încurajează compania Facebook să continue implementarea securității end-to-end la toate serviciile de mesagerie oferite utilizatorilor.

Iată textul scrisorii deschise.

Sentința Curții de Apel Iași > Căsătoria nu-ți dă dreptul să accesezi conturile private online ale partenerului de viață

  • Posted on: 11 January 2018
  • By: Cezara Panait
În ce măsură încălcăm dreptul la viață privată al soțului sau al soției, atunci când îi accesăm contul de Facebook, e-mail sau internet banking, fără acordul acestuia/acesteia? Curtea de Apel Iași are un răspuns clar, prin sentința de condamnare definitivă a unui bărbat pentru că:
 
- a accesat în mai multe rânduri, fără drept, conturile de email și de internet banking ale soției;
- a deschis și citit, mesajele electronice primite și expediate din contul ei de e-mail
- a transferat neautorizat conținutul mesajelor electronice existente în contul lui de e-mail și din contul online banking către sistemele informatice folosite de el.

Cum îi știe Facebook (aproape) pe toți oamenii pe care-i cunoști și tu

  • Posted on: 10 November 2017
  • By: Cezara Panait
Te uiți liniștit pe Facebook și-ți apar recomandări de împrietenire cu diverse persoane (“people you may know” - PYMK). Nimic deosebit până aici. Te gândești că-ți sugerează colegi de la locul de muncă, persoane care locuiesc în același oraș cu tine ș.a.m.d. Nimic care să îți invadeze prea mult viața personală, până acum. Dar ce-ai zice dacă Facebook ți-ar sugera să adaugi la prieteni o persoană despre care nu ar fi avut cum să știe că o cunoști?

VIDEO >> ApTI Privacy Tricks: Cum schimbi retroactiv audiența postărilor tale de pe Facebook

  • Posted on: 13 July 2017
  • By: George Hari Popescu

La început, când ți-ai creat contul, nu știai totul despre Facebook. Tot ce publicai putea fi văzut de oricine, din oficiu. Dar între timp ai mai învățat, poate ți-ai schimbat cercul de prieteni, poate ai alt partener de viață, cine știe… N-ai vrea să schimbi acum audiența TUTUROR postărilor din cronologia contului tău? E simplu și nu durează mult. Partea bună este că nu vei face setarea decât o singură dată.

Săptămâna Cenzurii Absurde: Câștigătorul este …

  • Posted on: 23 November 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.22

În ultimii ani, companiile private au ajuns să decidă tot mai frecvent ce este “adecvat” șî “neadecvat” pe Internet și ce fel de conținut Internet avem dreptul să accesăm.

Drepturile la viață privată și libertatea de exprimare sunt lăsate tot mai mult în seama unor decizii arbitrare ale intermediarilor privați. În locul unei societăți în care guvernele alese în mod democratic adoptă și implementează legi predictibile și care pot fi supuse controlului judiciar, avem un număr tot mai mare de „termeni și condiții” pentru furnizarea de servicii, a căror aplicare conduce la interzicerea anumitor tipuri de conținut, ștergerea de profiluri și cenzurarea materialelor considerate „neadecvate”.

În ultimul timp au fost observate numeroase exemple de acțiuni bizare de cenzură impuse de către companii private, care demonstrează absurditatea din spatele unei probleme foarte grave: abandonarea statului de drept în favoarea reglementării private/corporatiste a libertății de exprimare. Pentru a ilustra acest fenomen, EDRi a ales cinci dintre cele mai bizare example de cenzură și a lansat „Săptămâna Cenzurii Absurde” pe Twitter, în timpul căreia utilizatorii au putut vota pentru cel mai absurd caz de cenzură, prin simpla retweet-uire a cazului „favorit”.

Potrivit numărului de retweet-uri, câștigătorul detașat și cel mai absurd cenzor este Apple, care a cenzurat titlui recentei cărți a lui Naomi Wolf, „Vagina”, în magazinul său iTunes. Deși Apple nu a avut absolut nicio problemă în a vinde cartea în scopuri profitabile, a simțit nevoia să își protejeze consumatorii de acest titlu. Ca rezultat, Apple a decis să utilizeze titlul „V***” și să înlocuiască respectivul cuvânt în descrierea cărții.