Citeva chestiuni despre ICANN ca organizatie bottom-up

  • Posted on: 4 March 2009
  • By: Bogdan Manolea

Toti cei care sunt implicati sau vor sa fie implicati in lumea Internetului ar trebui sa stie de ICANN (Internet Corporation for Asigned Names and Numbers). Organizatia care se ocupa de managementul numelor de domenii este poate cunoscuta ca nume in Romania, dar putini stiu mai exact ce face in momentul actual si mai ales cum functioneaza.

Nu are rost in aceasta insemnare sa scriu despre cum functioneaza (mai ales ca nu este extrem de simplu de explicat - va indic site-ul Icann pentru mai multe detalii), dar este important sa punctez 2 idei centrale legate de ce face si cum face organizatia (deduse din primele zile ale intalnirii la care am precizat ca particip):

a) Multa lume stie ca ICANN este o organizatie americana. E adevarat in sensul in care ICANN este un ONG inregistrat in California. Este insa fals in sensul in care nu exista o relatie de subordonare fata de guvernul american. Ba mai mult decit atit, in ultima vreme (a se citi cativa ani) ICANN a continuat un proces destul de complicat de a deveni din ce in ce mai responsabil fata de comunitatea Internet si a implementa un model de luare a deciziilor de jos in sus (bottom-up) si nu invers. Aceasta implica ca un pion principal o organizatie numita ALAC (At large advisory committe) formata din asociatii ale utilizatorilor de Internet din toate lumea. Deci practic cine vrea sa se implice - o face. Important este ca ICANN intelege ca in fond reprezinta utilizatorii de Internet si incearca sa ii implice din ce in ce mai mult. La fel de important este ca ALAC are deja peste 100 de organizatii participante din intreaga lume, constientizeaza rolul pe care il are si vrea sa fie implicat.

b) Daca ati intrat pe site-ul ICANN ati vedea ca este enorm de multa informatie acolo, iar nivelul de transparenta este la un nivel extrem de inalt (se fac publice inclusiv discutiile de la fiecare intalnire a board-ului). Pe de alta parte se incurajeaza participarea - exista interes real pentru comentariile primite, forumuri specializate, etc. Sigur ca nu totul este perfect (si asta face parte si din comentariile pe care ALAC le trimite catre ICANN), insa important ca exista deschidere. Si daca va intereseaza chestiuni ca noile nume de domenii generice, securitatea la nivel de DNS, numele de domenii in alte limbi (internationalized domain names) sau altele aveti unde va exprima. Pentru ca ICANN incurajeaza comentariile venind dinspre comunitatea Internet

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.