date cu caracter personal

Declarația de la Washington – în susținerea protecției datelor cu caracter personal

  • Posted on: 4 July 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.13

Susținători ai  dreptului la viață privată din America de Nord și Europa s-au întâlnit săptămâna trecută în Washington DC pentru a participa la conferința Computers, Freedom  Privacy 2013 și a discuta despre cooperarea transatlantică în chestiuni privind protecția vieții private și a datelor cu caracter personal. Dezbaterile s-au concentrat asupra:  NSA, reforma cadrului european de reglementare în domeniul protecției datelor și negocierile privind acordul de liber schimb dintre UE și SUA (TAFTA/TTIP).

În contextul recentelor dezvăluiri referitoare la colectarea, de către guvernul SUA, a datelor cu caracter personal deţinute de companii Internet, precum și la alte tehnici de supraveghere care afectează drepturile utilizatorilor de Internet, susținătorii americani și europeni ai protecției vieții private au adoptat  „Declarația de la Washington”, în susținerea reformei europene în domeniul protecției datelor cu caracter personal.

Declarația a fost elaborată de către American Civil Liberties Union (ACLU), Bits of Freedom (BoF), British Columbia Civil Liberties Association (BCCLA), Consumer Federation of America (CFA), Center for Digital Democracy (CDD), Electronic Privacy Information Center (EPIC), Friends of Privacy USA, Privacy International și mulți alții. Acum poate fi semnată de către orice individ, la: http://washingtonstatement.org.

Scrisoarea EDRI către Ambasada SUA cu privire la PRISM

  • Posted on: 25 June 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.12

În data de 18 iunie 2013, EDRi a transmis Ambasadei Statelor Unite ale Americii următoarea scrisoare cu privire la PRISM și protecția datelor cu caracter personal:

EDRI vă mulțumește pentru invitația de a se întâlni cu dumneavoastră astăzi. Apreciem oportunitatea de a avea o discuție cu privire la chestiuni actuale extrem de importante pentru cetățenii de pe ambele părți ale Oceanului Atlantic.

Cu toate acestea, am dori, de asemenea, să ne exprimăm profunda dezamăgire cu privire la recentele dezvăluiri referitoare la programul PRISM și la cadrul legislativ aferent, care oferă o bază legală internă pentru această activitatea. Solicităm și ne așteptăm la mai mult de la Statele Unite ale Americii.

Am dori, de asemenea, să ne exprimă dezamăgirea cu privire la comportamentul Statelor Unite ale Americii în timpul discuțiilor referitoare la propunerile UE pentru un regulament și o directivă privind protecția datelor cu caracter personal.

În ceea ce privește PRISM, supravegherea generală (nedirecționată) pe scară largă conduce la auto-cenzură, descurajarea părerilor diferite, restricționarea libertății de asociere și restricționarea libertății de comunicare. Într-un astfel de mediu, discursul și participarea democratică sunt afectate în mod semnificativ.

Provocările mediului online pentru dreptul fundamental la viața privată

  • Posted on: 27 March 2013
  • By: Redacția ApTI

Cât de multe date sunt prelucrate

Dacă ai ajuns să citești această pagină înseamnă că, până să fi ajuns pe site-ul apti.ro, este posibil deja să fi transmis cel puțin următoarele informații legate de tine: adresa IP, caracteristicile sistemului de operare, browserul pe care îl folosești, ora la care ai accesat pagina (plus locul și limba), articolele pe care le-ai citit pe fiecare site vizitat și cât ai stat pe fiecare pagină. Aceste date pot fi colectate de servicii cum ar fi Google Analytics, foarte populare în rândul companiilor de e-commerce doritoare să înțeleagă ce te motivează să cumperi. Mai mult, dacă pe una din aceste pagini se afla din întâmplare un buton de „Like”, atunci și Facebook a intrat în posesia acelor date, chiar daca nu ai apasat pe acel buton.

În același timp, pe majoritatea site-urilor pe care le accesezi pot fi strecurate web beacons care colectează informații despre tine și care pot construi un profil al comportamentului tău online.

Nu închide acum pripit această pagină, apti.ro nu păstrează datele tale pe server și nici nu îți folosește informațiile pentru identificare, nici măcar ca să creeze profile ale vizitatorilor sau pentru a vinde informații agențiilor de publicitate.