CONSENT

Cum percep utilizatorii europeni protecția datelor personale în mediul online?

 • Posted on: 13 April 2013
 • By: Bogdan Manolea

Câteva dintre cele mai interesante rezultate ale proiectul european de cercetare CONSENT au fost prezentate la conferința finală a proiectului care a avut loc în Malta în perioada 20-21 martie 2013 (despre care am mai scris pe site).

Provocările mediului online pentru dreptul fundamental la viața privată

 • Posted on: 27 March 2013
 • By: Redacția ApTI

Cât de multe date sunt prelucrate

Dacă ai ajuns să citești această pagină înseamnă că, până să fi ajuns pe site-ul apti.ro, este posibil deja să fi transmis cel puțin următoarele informații legate de tine: adresa IP, caracteristicile sistemului de operare, browserul pe care îl folosești, ora la care ai accesat pagina (plus locul și limba), articolele pe care le-ai citit pe fiecare site vizitat și cât ai stat pe fiecare pagină. Aceste date pot fi colectate de servicii cum ar fi Google Analytics, foarte populare în rândul companiilor de e-commerce doritoare să înțeleagă ce te motivează să cumperi. Mai mult, dacă pe una din aceste pagini se afla din întâmplare un buton de „Like”, atunci și Facebook a intrat în posesia acelor date, chiar daca nu ai apasat pe acel buton.

În același timp, pe majoritatea site-urilor pe care le accesezi pot fi strecurate web beacons care colectează informații despre tine și care pot construi un profil al comportamentului tău online.

Nu închide acum pripit această pagină, apti.ro nu păstrează datele tale pe server și nici nu îți folosește informațiile pentru identificare, nici măcar ca să creeze profile ale vizitatorilor sau pentru a vinde informații agențiilor de publicitate.

Conferința “Online Privacy: Consenting to your Future” - apel pentru lucrări

 • Posted on: 25 October 2012
 • By: Redacția ApTI

ApTI are plăcerea de a anunța lansarea apelului pentru lucrări pentru conferința “Online Privacy: Consenting to your Future”, care va avea loc în 21-22 martie 2013, în Malta, în contextul proiectului european Consent.

Conferința va reuni experți  din sectorul public, mediul academic, industrie și societatea civilă, cu scopul de a discuta riscurile și oportunitățile inerente creșterii ponderii conținutului generat de utilizatori și rețelelor sociale pe Internet. În cadrul conferinței vor fi prezentate rapoarte rezultate în urma cercetărilor desfășurate în cadrul Consent, precum și studii primite în urma apelului pentru lucrări.

Autorii celor mai bune lucrări ar putea beneficia de finanțare pentru acoperirea taxelor de participare, programului social și cazării pe perioada conferinței. În plus, lucrările selectate vor fi publicate în volume ale unor jurnale europene de marcă.

Date importante:

 • 3 decembrie 2012: transmiterea abstractelor
 • 15 decembrie 2012: anunțarea lucrărilor acceptate
 • 28 februarie2012: transmiterea lucrărilor

Mai multe detalii despre subiectele care pot fi abordate în lucrări şi despre transmiterea abstractelor sunt disponibile pe site-ul conferinţei şi în apelul pentru lucrări.

Conferinta despre viata privata si serviciile online

 • Posted on: 11 July 2012
 • By: Bogdan Manolea

Pe 6-7 Septembrie 2012 o sa aiba loc la Cluj-Napoca, Conferinta CONSENT cu titlul "Perceptions, Privacy and Permissions: the role of consent in on-line services", gazduita de Universitatea Babes-Bolyai. ApTI este unul din partenerii consortiului CONSENT si  co-organizator al acestui eveniment, deci va invitam sa va inscrieti pentru a participa la acest eveniment.

Printre vorbitorii principali de la aceasta conferinta, ne-au confirmat deja prezenta Renate Weber, membru al Comitetului LIBE din Parlamentul European, Rainey Reitman, Activism Director la Electronic Frontier Foundation  sau Prof. Eric Goldman de la Universitatea Santa Clara, SUA. Programul academic preliminar al evenimentului este disponibil public.

Sondaj cu privire la utilizarea Internetului si datele personale

 • Posted on: 2 August 2011
 • By: Bogdan Manolea

ApTI este unul dintre membrii proiectului CONSENT , finantat de Uniunea Europeana (mai multe detalii) in care se cerceteaza atitudinea consumatorilor cu privire la serviciile on-line de tip UGC (continut generat de utilizatori) şi a modului în care practicile contractuale, comerciale, tehnice sau alţi factori afectează opţiunile şi atitudinile faţă de protecţia datelor personale în economia digitală.

Proiectul CONSENT a lansat un sondaj online (10-15 minute)  la nivelul intregii Europe pentru a afla opinia consumatorilor cu privire la aspectele mai sus mentionate. Va invitam sa partcipati la acest sondaj (disponibil inclusiv in limba romana) pentru a putea influenta politicileeuropene cu privire la retele sociale si site-uri de tip UGC.  

sondaj consent

 

CONSENT Social Networking Summit – despre viaţa privată în mediul online

 • Posted on: 7 July 2011
 • By: Redacția ApTI

O serie de aspecte legate de viaţa privată şi protecţia datelor cu caracter personal în contextul serviciilor online de tip UGC (conţinut generat de utilizatori) au fost discutate în cadrul CONSENT Social Networking summit – eveniment desfăşurat în 5-6 iulie 2011, în oraşul german Gottingen. Evenimentul a fost derulat în cadrul proiectului CONSENT (Consumer sentiment regarding privacy on user generated content services in the digital economy) – proiect finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul Cadru 7 şi care are drept scop studiul şi analiza schimbărilor survenite în comportamentul şi cultura consumatorului ca urmare a dezvoltării fără precedent a serviciilor on-line de tip UGC şi a modului în care practicile contractuale, comerciale, tehnice afectează opţiunile şi atitudinile faţă de protecţia datelor personale în economia digitală. CONSENT are 19 membri (printre care şi ApTI) din 13 state europene.

În prima zi a evenimentului s-a discutat despre politicile furnizorilor de servicii referitoare la viaţă privată şi protecţia datelor cu caracter personal şi măsura în care acestea respectă standardele europene in materie, despre reţele sociale şi setările pe care le acestea le oferă utilizatorilor în materie de protecţie a vieţii private, despre modul în care se realizează obţinerea consimţământului utilizatorilor pentru prelucrarea datelor personale în cazul serviciilor UGC şi despre interoperabilitatea serviciilor UGC.