raspuns

Răspunsul Ministerului Culturii la scrisoarea privind digitizarea şi accesibilitatea online a materialului cultural

  • Posted on: 29 February 2012
  • By: Redacția ApTI

Ca urmare a scrisorii deschise transmisă de către ApTI și ale asociații și persoane interesate în noiembrie 2011,cu privire la digitizarea şi accesibilitatea online, prin intermediul Europeana.eu, a materialului cultural românesc , Ministerul Culturii și Patrimoniului Național a formulat un răspuns prin care se comunică, printre altele, următoarele chestiuni:

Reţinerea datelor: Comisia Europeană propune reducerea perioadei de reţinere

  • Posted on: 17 November 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.22

În Septembrie 2011, European Digital Rights şi alte 37 de ONG-uri (printre care şi ApTI) au transmis Comisiei Europene o scrisoare detaliată cu privire la stadiul actual al procesului de evaluare a Directivei privind reţinerea datelor – studiul de impact. Scopul scrisorii a fost acela de a oferi informaţii care să poată fi folosite de către Comisia Europeană în cadrul procesului de evaluare. În răspunsul său, Comisia admite faptul că Directiva are o serie de probleme. Fără a oferi detalii, Comisarul Malmström a răspuns că perioadele maxime de reţinere a datelor trebuie reduse şi a precizat că textul Directivei trebuie îmbunătăţit pentru a i se da mai multă claritate. Comisarul a fost de acord cu faptul că este necesară o evaluare a modului în care este respectată metodologia detaliată în “lista de verificare a drepturilor fundamentale”  şi a admis că rambursarea costurilor suportate de către furnizori reprezintă o modalitate de minimalizare a accesului la datele de trafic reţinute.

Comisarul promite îmbunătăţiri ale textului Directivei, care să rezolve două probleme: durata maximă a perioadei de reţinere a datelor şi lipsa de claritate (şi, implicit, de predicitibilitate) a Directivei. Totuşi, admiterea existenţei acestor două probleme implică şi o acceptare a faptului că există îndoieli cu privire la conformitatea actualei Directivei cu prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Răspunsul Consiliului Europei la petiţia referitoare la utilizarea de date biometrice de către guverne

  • Posted on: 19 May 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.10

În data de 31 martie, o petiţie a unor organizaţii ale societăţii civile (printre care şi ApTI) a fost transmisă Consiliului Europei, solicitându-se efectuarea, în baza art.52 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, a unei analize asupra colectării şi stocării de date biometrice de către guverne. Din răspunsul  secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland (transmis în data de 29 aprilie), reiese că refuză să demareze o astfel de investigaţie.

Deşi accentuează necesitatea unor măşuri concrete care să contribuie la consolidarea şi modernizarea actualului cadru legislativ din domeniul protecţiei datelor, secretarul general nu îşi motivează refuzul faţă de solicitarea de analizare a legalităţii practicilor naţionale în materie de colectare şi stocare de date biometrice. Face, în schimb, referire la alte organisme ale Consiliului Europei (Adunarea Parlamentară, Comisarul pentru Drepturile Omului şi Comitetul Consultativ asupra Convenţiei 108) care ar avea responsabilităţi în acest sens.

APTI raspunde la consultarea publica initiata de ANRCTI pe tema noului regulament

  • Posted on: 22 March 2007
  • By: Redacția ApTI
Pentru ca prin noul proiect de Regulament intern al ANRCTI apar atributii din domeniul tehnologiei informatiei in care APTI isi desfasoara activitatea - am considerat util si eficient sa raspundem la consultarea publica initiata de ANRCTI.

Raspunsuri la sesizarile privind comunicarile comerciale nesolicitate

  • Posted on: 20 March 2007
  • By: Redacția ApTI
Ca urmare a sesizarilor adresate de Asociatia pentru Tehnologie si Internet pe data de 23 Ianuarie 2007 cu privire la incalcarea legislatiei privind mesajele comerciale nesolicitate de catre 3 companii romanesti (vezi mai jos detalii), catre ANSPDCP, am primit un raspuns de la aceasta autoritate pe data de 13 Martie 2007.