nsa

Proiect de raport al Parlamentului European condamnă activitatile de monitorizare în masă

  • Posted on: 17 January 2014
  • By: Redacția ApTI
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 12.1
 
Edward Snowden, cel care a făcut dezvăluirile referitoare la programele de monitorizare în masă -  PRISM, operat de către Agenția de Securitate Națională a Statelor Unite și Tempora, operat de către o agenție similară britanică, GCHQ, se va „prezenta” în fața Parlamentului European.

Colectarea de date de către NSA afectează pe toată lumea

  • Posted on: 10 November 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.21

Noile dezvăluiri făcute de Edward Snowden arată că NSA pare să spioneze pe toată lumea, aliați sau dușmani deopotrivă, colectând date de oriunde și de la oricine, pentru a obține un „avantaj diplomatic” față de aliați precum Franța și Germania sau un „avantaj economic” față de țări precum Japonia sau Brazilia. Sau mai mult?

New York Times explică faptul că nu doar NSA solicită datele pe care le colectează, dar alți „clienți” ai agenției solicită diferite date de la NSA. Iar în acest context „clienți” înseamnă „nu doar Casa Albă, Pentagon, FBI și CIA, dar se referă și la Departamentele de Stat și Energie, Securitate Internă și Comerț și Reprezentantul pentru Comerț al SUA (USTR).”

Dar USTR este, de fapt, omologul administrației SUA care negociază acordul de comerț liber SUA/UE (TTIP) cu reprezentanții Comisiei Europene. Ceea ce oferă o nouă perspectivă asupra întregului proces referitor la TTIP. Și o nouă perspectivă asupra informațiilor deja prezentate de către EDRi în 13 iunie 2013: Comisia Europeană a eliminat din prevederile propunerii de Regulament privind protecția datelor pentru a relaxa regulile referitoare la transferul datelor către autorități din afara UE.

Franța cere explicații Statelor Unite cu privire la activitățile de supraveghere desfășurate de către NSA

  • Posted on: 28 October 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.20

În data de 21 octombrie 2013, guvernul francez l-a convocat pe Charles Rivkin, ambasadorul SUA în Franța, solicitându-i explicații urgente cu privire la dezvăluirile din Le Monde potrivit cărora, conform documentelor făcute publice de către Edward Snowden, NSA (Agenția Națională de Securitate din SUA) a interceptat comunicațiile telefonice și prin Internet ale cetățenilor francezi, la scară masivă.

Publicația Le Monde a dezvăluit faptul că, pe parcursul unei perioade de 30 de zile, între decembrie 2012 și ianuarie 2013, au fost interceptate mai mult de 70 de milioane de convorbiri telefonice din Franța precum și mesaje text, pe bază de cuvinte cheie. Se pare că interceptările nu au vizat doar indivizi suspectați de legături teroriste, dar și persoane din mediul de afaceri, din sectorul politic și din administrația publică franceză, în cadrul unui program cu nume de cod US-985D.

Potrivit informațiilor obținute de Le Monde, atunci când un număr de telefon este utilizat în Franța, acesta activează un semnal care generează în mod automat înregistrarea convorbirii. Se pare că un astfel de sistem de supraveghere vizează și mesajele text și conținutul acestora, prin utilizarea de cuvinte cheie. NSA stochează apoi istoricul conexiunilor sau meta-datele asociate.

Jean-Marc Ayrault, primul-ministru francez, a solicitat SUA să furnizeze „răspunsuri clare care să justifice motivele pentru care au fost folosite astfel de practici și care să creeze condiții de transparență, astfel încât aceste practici să poată fi stopate”. Primul răspuns venit din partea Casei Albe a fost că SUA „colectează informații externe de tipul celor colectate de toate statele”.

Scandalul de spionaj din SUA (PRISM)

  • Posted on: 16 July 2013
  • By: Redacția ApTI

Pe 7 iunie 2013, The Guardian şi Washington Post au făcut public un document datat 23 aprilie 2013, care oferă detalii despre unul dintre cele mai extinse programe de supraveghere ale NSA (Agenţia de Securitate Naţională a SUA), denumit Prism. Prin acest program, NSA are acces direct la serverele celor mai mari furnizori de servicii de internet din America şi colectează date relevante din computerele individuale.