Franța cere explicații Statelor Unite cu privire la activitățile de supraveghere desfășurate de către NSA

  • Posted on: 28 October 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.20

În data de 21 octombrie 2013, guvernul francez l-a convocat pe Charles Rivkin, ambasadorul SUA în Franța, solicitându-i explicații urgente cu privire la dezvăluirile din Le Monde potrivit cărora, conform documentelor făcute publice de către Edward Snowden, NSA (Agenția Națională de Securitate din SUA) a interceptat comunicațiile telefonice și prin Internet ale cetățenilor francezi, la scară masivă.

Publicația Le Monde a dezvăluit faptul că, pe parcursul unei perioade de 30 de zile, între decembrie 2012 și ianuarie 2013, au fost interceptate mai mult de 70 de milioane de convorbiri telefonice din Franța precum și mesaje text, pe bază de cuvinte cheie. Se pare că interceptările nu au vizat doar indivizi suspectați de legături teroriste, dar și persoane din mediul de afaceri, din sectorul politic și din administrația publică franceză, în cadrul unui program cu nume de cod US-985D.

Potrivit informațiilor obținute de Le Monde, atunci când un număr de telefon este utilizat în Franța, acesta activează un semnal care generează în mod automat înregistrarea convorbirii. Se pare că un astfel de sistem de supraveghere vizează și mesajele text și conținutul acestora, prin utilizarea de cuvinte cheie. NSA stochează apoi istoricul conexiunilor sau meta-datele asociate.

Jean-Marc Ayrault, primul-ministru francez, a solicitat SUA să furnizeze „răspunsuri clare care să justifice motivele pentru care au fost folosite astfel de practici și care să creeze condiții de transparență, astfel încât aceste practici să poată fi stopate”. Primul răspuns venit din partea Casei Albe a fost că SUA „colectează informații externe de tipul celor colectate de toate statele”.

 „Astfel de practici care încalcă viața privată sunt complet inacceptabile  între parteneri. Trebuie să ne asigurăm rapid că aceste practici nu sunt repetate”, a declarat Laurent Fabius, ministrul de externe francez, în cadrul unei întâlniri a miniștilor de externe din statele membre UE. În aceeași zi, președintele SUA Barack Obama și președintele francez Francois Hollande au avut o discuție telefonică pe același subiect.

Într-un comunicat de presă, președintele Hollande și-a exprimat „profunda dezaprobare față de aceste practici” și a declarat că astfel de activități sunt inacceptabile între aliați și prieteni. Conform comunicatului de presă, cei doi președinți au fost de acord ca serviciile de informații franceze și americane să coopereze pentru a investiga această chestiune.

 „Președintele și președintele Hollande au discutat despre dezvăluirile recente din presă – dintre care unele ne distorsionează activitățile, iar altele ridică întrebări legitime pentru prietenii și aliații noștri cu privire la modul în care sunt folosite aceste capabilități. Președintele a subliniat faptul că Statele Unite au început sa analizeze modul în care colectează informații, astfel încât să existe un echilibru adecvat între preocupările legitime în materie de securitate ale cetățenilor americani și ale aliaților și preocupările în materie de viață privată, pe care le împărtășesc toți oamenii”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Albe.

Acesta nu este singurul caz în care Franța are probleme cu activitățile de spionaj desfășurate de NSA. În iulie, Hollande a amenințat că va suspenda negocierile asupra tratatului de liber schimb transatlantic, după o serie de rapoarte publicate în Guardian și Der Spiegel cu privire la faptul că NSA a spionat birourile UE și misiunile diplomatice europene din Washington și de la sediul ONU din New York.

Tot în iulie, Le Monde a publicat informații cu privire la faptul că Franța desfășoară propriile operațiuni de supraveghere electronică, interceptare și stocare a datelor privind comunicările telefonice și activitățile Internet ale propriilor cetățeni, utilizând metode similare progrmului PRISM al NSA.

Informații suplimentare:

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.