neutralitatea Interentului

Ajută-ne să salvăm Internetul!

  • Posted on: 20 January 2015
  • By: Valentina Pavel

Organizațiile membre European Digital Rights (EDRi), printre care și ApTI, au trimis astăzi o scrisoare deschisă ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene pentru a le aminti despre importanța unui Internet deschis, transparent și sigur, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de business.

Neelie Kroes și schimbările de atitudine față de chestiunea neutralității Internetului

  • Posted on: 6 June 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.11

În data de 30 mai 2013, Neelie Kroes, vice-președinte al Comisiei Europene și comisar pentru Agenda Digitală, a ținut un discurs în fața Parlamentului European, în care a vorbit despre necesitatea garantării neutralității Internetului în Europa. În cadrul acestui discurs, Kroes a anunțat că va propune un pachet legislativ până în primăvara anului 2014. „Nu ne putem permite în Europa toate aceste obstacole nenumărate, inutile și artificiale în calea pieței unice în domeniul telecomunicațiilor”, a afirmat Kroes, solicitând sprijinul Parlamentului European în acest sens.

Solicitarea a fost suprinzătoare, având în vedere faptul că Parlamentul a emis deja două rezoluții, în decembrie 2012, prin care a cerut Comisiei să propună o legislație care să garanteze neutralitatea Internetului și a îndemnat-o pe Neelie Kroes să renunțe la abordarea „așteptăm și vedem”.

Kroes și-a manifestat cu entuziasm intenția de a introduce o reformă și de a crea o piață unică puternică: „Vreau să puteți spune că ați salvat dreptul cetățenilor de a accesa un Internet liber, garantând neutralitatea Internetului. Vreau să vă canalizați cunoștințele și pasiunea într-o legislație necesară pentru realizarea unei piețe unice reale.”

Însă la doar o săptămână după ce a solicitat sprijinul Parlamentului European pentru garantarea neutralității Internetului, Kroes a confirmat îngrijorările societății civile cu privire la faptul că poziția sa asupra acestei chestiuni rămâne problematică.