open data

Open Media Challenge

  • Posted on: 28 June 2012
  • By: Redacția ApTI

Asociația pentru Tehnologie și Internet, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, geo-spatial.org, Ceata și ROSEdu au lansat proiectul Bucharest Open Media Challenge (OMC), menit să  încurajaze reutilizarea datelor libere pentru dezvoltarea de aplicații software.

Proiectul, finanțat de fundațiile Knight și Mozzila, este destinat dezvoltatorilor de software, designerilor, jurnaliștilor și activiștilor din Europa de Est care sunt interesați să participe la crearea de  aplicații software libere („free software”) care să contribuie la soluționarea problemelor cu care se confruntă media în ceea ce privește agregarea și vizualizarea datelor.  

Propunerile de aplicații pot fi transmise până la data de 4 iulie, urmând ca evenimentul OMC, care va include și o zi Open Hack, să aibă loc la jumătatea lunii septembrie, în București.

Mai multe detalii și formularul de înscriere sunt disponibile la http://thesponge.eu/
 

Open Government Partnership: societatea civilă solicită Primului Ministru o întâlnire pe această temă

  • Posted on: 15 June 2012
  • By: Redacția ApTI

15 organizaţii ale societăţii civile, printre care şi ApTI, au transmis Primului Ministru o scrisoare prin care îi solicită o întâlnire pe tema implementării, de către România, a Open Government Partnership.

-------------------------------------------------------------------------------------------

"Pe data de 6 septembrie 2011 România a aderat la inițiativa internațională „Open Government Partnership” (OGP). Această inițiativă, promovată de președintele SUA și președintele Braziliei, la care au aderat peste 70 de state până în prezent, încurajează responsabilizarea, transparentizarea și implicarea cetățenilor în procesul de guvernare, prin deschiderea datelor din sectorul public, pentru a fi utilizate în mod inovativ de către cetățeni, în vederea eficientizării procesului de guvernare și stimulării dezvoltării economice.

Organizațiile non-guvernamentale semnatare au fost partenere ale Ministerului de Justiție în redactarea planului de acțiune al României, aprobat prin memorandum în ședința de guvern din data de 11.04.2012 și prezentat pe 17 aprilie la întâlnirea anuală OGP, ce s-a desfășurat în Brazilia. Din partea organizațiilor societății civile, a participat la întâlnirea anuală Fundația Soros, membră a OGP.

Planul de acțiune își propune îmbunătățirea serviciilor publice, creșterea integrității publice și gestionarea mai eficientă a resurselor publice. În acest scop, planul prevede o serie de măsuri privind deschiderea datelor, ce urmează a fi implementate în perioada 2012 – 2014.

Având în vedere că în anul 2012 România și-a asumat publicarea achizițiilor publice, a bugetelor și a execuțiilor bugetare în format deschis și că OGP presupune o colaborare continuă a guvernului cu sectorul non-guvernamental dar și cu dezvoltatorii de software și că România va trebui să prezinte un raport de autoevaluare în decembrie 2012, alături de raportul ce va fi realizat de experți independenți, vă solicităm o întâlnire pe această temă."

Câteva noţiuni despre datele publice deschise (open data)

  • Posted on: 15 April 2011
  • By: Redacția ApTI

Datele publice deschise sunt acele date puse la dispoziţie de către autorităţile publice şi care sunt liber de accesat, reutilizat şi redistribuit. Ca şi principale caracteristici, datele deschise sunt procesabile (pot fi prelucrate prin mijloace automate) şi sunt furnizate într-un format deschis (asupra căruia nicio entitate nu deţine control exclusiv) şi sub o licenţă deschisă (care permite folosirea liberă a datelor, fără ca acestea să fie limitate prin drepturi de proprietate intelectuală - drepturi de autor, drept sui-generis cu privire la bazele de date, mărci sau secrete comerciale).

Competiţie - Open Data Challenge

  • Posted on: 7 April 2011
  • By: Redacția ApTI

Open Knowledge Foundation şi Open Forum Academy, sub egida iniţiativei Share PSI, au lansat Open Data Challenge, o competiţie care se adresează deopotrivă designerilor, dezvoltatorilor de software, jurnaliştilor, cercetătorilor şi oricăror altor categorii de public care pot dezvolta proiecte utile şi interesante pentru cetăţenii europeni folosind date publice deschise.

Competiţia are patru secţiuni: