inregistrare

Cerem dezbatere publică privind proiectul de lege de înregistrare a cartelelor pre-pay

  • Posted on: 16 September 2016
  • By: Valentina Pavel

În data de 6 septembrie, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a publicat o nouă propunere de lege privind înregistrarea cartelelor pre-pay. Acesta este al cincilea proiect în ultimii 5 ani de zile care dorește ca toți cetățenii români care cumpără cartele pre-pay să își dea datele de identificare.

Al cincilea proiect de lege de înregistrare a utilizatorilor pre-pay. Incompetență, tupeu nemărginit sau rea-intenție?

  • Posted on: 9 September 2016
  • By: Bogdan Manolea

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională pune pe pagina de proiecte de acte normative un nou proiect de lege (datat 6 septembrie 2016) care propune, pentru a cincea oară, ca toți cetățenii români care cumpără cartele pre-pay să își dea datele de identificare.

Securitatea cibernetica si inregistrarea cartelelor pre-pay in dezbaterea Camerei Deputatilor - Comisia ITC

  • Posted on: 11 June 2014
  • By: Bogdan Manolea

Astazi Comisia de Tehnologia Informatiilor si Comunicatii din cadrul Camerei Deputatilor organizeaza o dezbatere pe tema celor doua proiecte de acte normative pe care trebuie sa dea raport, unde a invitat mai multi actori din domeniul public si privat sa se exprime pe:

Povestea continuă: înregistrarea utilizatorilor de servicii prepay, episodul 3

  • Posted on: 19 March 2013
  • By: Redacția ApTI

Dorința unora de a introduce în România înregistrarea obligatorie a utilizatorilor de cartele prepay pare să nu aibă margini. E ca o poveste fără sfârșit …și suntem acum în fața episodului cu numărul 3.

Primul episod începe în martie 2011, odată cu inițierea unei propuneri legislative privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay. Conform propunerii, „furnizorul serviciului de comunicații electronice destinat publicului are obligația de a solicita un act de identitate al utilizatorilor serviciilor, indiferent care este tipul acestuia (abonament sau PrePay)”. De asemenea, „utilizatorii care au achiziționat un serviciu de orice tip de la furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului înainte de intrarea în vigoare a legii sunt obligați să prezinte furnizorilor un act de identitate în termen de 6 luni de la promulgarea legii”, în caz contrar fiindu-le suspendate numerele de telefon. Urmează dezbateri în Parlament, în cadrul cărora se subliniază faptul că inițiativa legislativă nu se justifică și că, la nivelul UE, Comisia Europeană a arătat că nu există dovezi referitoare la eficiența măsurilor naționale de înregistrare obligatorie a identității utilizatorilor de servicii prepay. În 20 decembrie 2011, propunerea legislativă este respinsă.

Însă cu doar câteva zile înainte de această respingere, o nouă propunere legislativă pe același subiect este înregistrată în Parlament: propunerea legislativă privind colectarea şi stocarea datelor necesare identificării clienţilor serviciilor de comunicaţii electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplătite .

Opinia ApTI privind înregistrarea cartelelor prepay

  • Posted on: 19 February 2013
  • By: Redacția ApTI

ApTI a fost invitată astăzi la dezbaterile Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor asupra propunerii legislative privind colectarea și stocarea datelor necesare identificării clienților serviciilor de comunicații electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplătite.

Propunerea legislativă, aflată în dezbaterea Parlamentului încă din decembrie 2011, stabileşte obligaţia furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice de a colecta şi stoca datele necesare identificării utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplătite (prepay).

În punctul de vedere transmis Comisiei şi prezentat în cadrul şedinţei de astăzi, ApTI s-a pronunţat pentru respingerea propunerii legislative, subliniind următoarele aspecte: