proiect lege

Cerem dezbatere publică pentru proiectul de modificare a legii comunicațiilor electronice

  • Posted on: 7 May 2015
  • By: Valentina Pavel
ApTI împreună cu alte șapte organizații neguvernamentale își exprimă dezacordul față de modul netransparent în care Președinția și partidele parlamentare au procedat în legătură cu modificarea Legii 506/2004, a prelucrării datelor rezultate din comunicațiile electronice. În urma întâlnirii din 6 mai de la Cotroceni, proiectul cu modificările legislative a apărut imediat pe site-ul Senatului (http://www.senat.ro/legis/PDF/2015/15b220FG.pdf) introdus în procedură legislativă.

Societatea civilă solicită organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de lege privind retenţia datelor personale la operatorii de comunicaţii electronice

  • Posted on: 28 June 2011
  • By: Redacția ApTI

Cinci organizaţii neguvernamentale solicită Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale organizarea unei întâlniri pe marginea proiectulului de Lege privind reţinerea datelor generate sau prelucrate  de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii. Proiectul a fost afişat în vederea dezbaterii publice pe pagina de internet a instituţiei la data de 23 iunie 2010. Conform Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, instituţiile publice au obligaţia să organizeze astfel de întâlniri în perioada dezbaterii publice a actelor normative, dacă acestea sunt solicitate expres de organizaţii legal constituite.

Solicitarea a fost iniţiată de  ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Societatea de Ştiinţe Juridice (SSJ).
 
Legea privind retenţia datelor personale şi de trafic reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a unei directive europene. Prima formă a legii a fost considerată neconstituţională. Organizaţiile semnatare consideră că această a doua formă reia elementele neconstituţionale anterioare şi mentine mecanismele care pot conduce la violarea dreptului la viaţă privată.