Scrisoare deschisă: Opriți "Mașina de cenzură" din propunerea de reformă a copyright-ului în UE!

  • Posted on: 20 March 2017
  • By: Redacția ApTI

European Digital Rights (EDRi) a inițiat o scrisoare deschisă, împreună cu alte 27 de organizații din societatea civilă, printre care și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), în care-și exprimă unele îngrijorări privitoare la propunerea de reformă a copyright-ului a Comisiei Europene (CE). Printre altele, propunerea vizează introducerea unor tehnologii de filtrare a conținutului încă de la upload. Această obligație impusă platformelor de conținut colaborativ ar avea un impact negativ asupra libertății de exprimare și a democrației în general; dacă propunerea va fi adoptată, se va crea un sistem în care platformele de publicare vor bloca conținutul înainte ca acesta să fie încărcat online. Iată mai jos scrisoarea deschisă lansată de EDRi.


"Semnatarii, care lucrează la apărarea drepturilor omului și ale consumatorului peste tot în lume, își exprimă îngrijorarea în privința propunerii Comisiei Europene de a cere platformelor online să folosească tehnologii de filtrare automată a upload-urilor. Această propunere legislativă include și măsuri care slăbesc protecțiile împotriva răspunderii de către terți din legislația europeană. Deși propunerea este prezentă într-un text inițial privind legislația privind drepturile de autor în Europa, impactul va fi simțit, în mod inevitabil, în toate domeniile și va avea urmări negative asupra libertății de exprimare și democrației în întreaga lume.

De fapt, obligația propusă de filtrare a upload-urilor va construi un sistem în care cetățenii se vor confrunta cu blocarea conținutului lor de către platformele online, chiar dacă este vorba de conținut cu drepturi de autor legale.

Acesta este un afront la statul de drept și libertatea de exprimare. În mod logic, programele de calculator folosite pentru filtrare vor fi construite în așa fel încât să asigure un risc minim de răspundere pentru platformele online. Aceste programe nu pot înțelege modul de funcționare al excepțiilor fundamentale de la legislația privind drepturile de autor care există pentru a sprijini, de exemplu, educația, dreptul la parodie, dreptul la liberă exprimare și la citare. Propunerea Comisiei Europene dă puteri excesive proprietarilor de drepturi de autor, în ciuda lungii liste de abuzuri ale acestei puteri, greșeli și cazuri de reclamații folosite ca metoda de cenzură politică pe scară largă din trecut.

Dacă Europa contravine propriului său cadru de drepturi ale omului vechi de zeci de ani care apără viața privată și libertatea de comunicare, drepturile democratice și libertatea de exprimare ale individului vor avea de suferit în întreaga lume. Dacă aceste obligații de monitorizare și filtrare sunt cuplate cu o slăbire a abordării echilibrate a Europei în privința răspunderii terților, daunele aduse drepturilor democratice și libertății de exprimare ale indivizilor din întreaga lume vor fi amplificate. Protecția împotriva răspunderii terților nu este un „privilegiu” al companiilor online, ci este un mecanism esențial pentru a garanta că aceste companii nu sunt stimulate să restricționeze dreptul la viața privată și libertatea de exprimare a utilizatorilor lor.

Propunerea Comisiei Europene:

→ ar duce la implementarea de modalități de filtrare care au fost deja judecate ca fiind contrare Cartei Drepturilor Fundamentale de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene;

→ ar amenința cu destabilizarea echilibrului delicat și a abordării orizontale în tratarea răspunderii în privința conținutului online, prin crearea unui regim special pentru drepturile de autor;

→ ar elimina drepturile utilizatorilor de a folosi materiale sub drepturi de autor în scopuri recunoscute ca fiind legale (parodie, educație, citare etc.) de legislația europeană în vigoare.

Din considerație pentru drepturile omului ale cetățenilor Uniunii Europene și din întreaga lume, îndemnăm instituțiile europene să respingă Articolul 13 și recitalurile asociate din propunerea Comisiei Europene privind drepturile de autor."


Pe același subiect, citiți și:
 
Foto: “Copyright” by Erich Ferdinand is licensed under CC BY 2.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.