Filtrele de upload au primit undă verde din partea raportorului PE în dosarul copyright

  • Posted on: 23 February 2018
  • By: Cezara Panait
În 21 februarie, Axel Voss, raportorul comisiei decizionale JURI din Parlamentul European (PE), a publicat poziția de negociere pe care o va propune față de reforma copyright în UE, scrie Julia Reda. Încă de când a fost prezentată propunerea Comisiei Europene pentru implementarea unor filtre automate de upload, s-au iscat multe controverse. Totuși, până acum, poziția oficială a Parlamentului European față de filtrul de upload s-a lăsat mult așteptată. 
 
Voss a ales să susțină varianta inițială a Comisiei Europene aproape neschimbată, în detrimentul opoziției vădite și constante a societății civile, a organizațiilor profesionale din domeniul copyright, a altor comisii de specialitate din PE și chiar dacă studiile au arătat că implementarea unor astfel de filtre este ilegală, încălcând Carta Drepturilor Fundamentale a UE și directivele europene în vigoare (PDF). 
 

Principalele probleme ale propunerii

1. Licențe obligatorii, imposibil de obținut
 
“Toate aplicațiile și site-urile web unde utilizatorii pot încărca și publica orice tip de conținut sunt obligate să obțină drepturi de autor pentru acel conținut”. Acest lucru ar fi aproape imposibil de realizat în practică.
> De la cine ar trebui acele platforme să obțină acorduri pentru drepturile de autor? Deși există organisme de gestiune colectivă pentru unele tipuri de conținut, există domenii în care autorii nu sunt reprezentați de astfel de entități.
 
2. Mașina de cenzură vrea să se aplice exagerat
 
“Toate platformele care oferă acces public către o cantitate importantă de conținut încărcat de utilizatori trebuie să prevină încălcarea drepturilor de autor de către utilizatorii care postează”.
> Cum procedăm? Angajăm zeci de persoane care să verifice manual dacă nu cumva există vreo încălcare a drepturilor de autor pentru orice material încărcat? Sau investim o avere în sisteme de filtrare automată? Noi am mai arătat că majoritatea business-urilor mici nu își vor putea permite această investiție.
 
3. Filtrele pentru upload ilegale
 
Se încalcă drepturile fundamentale din Carta Drepturilor Fundamentale a UE și anume:
 
- libertatea de exprimare
- accesul la informații (atât dreptul de a oferi, cât și dreptul de a primi informații)
- viața privată
- libertatea de a deschide o afacere.
 
4. Obligația specifică de monitorizare generalizată
 
Deși dreptul UE prevede interzicerea unei monitorizări generalizate a încărcărilor, propunerea încearcă să eludeze această interdicție și să aplice o monitorizare în abstract (de la caz la caz). 
 
5. Mult prea puține excepții
 
Se spune că obligația implementării filtrelor nu s-ar aplica serviciilor de acces la Internet, piețelor electronice (precum ebay), arhivelor de cercetare sau serviciilor de cloud. 
 
6. Cele mai critice aspecte ale propunerii rămân neschimbate 
 
Modificările făcute nu privesc esența articolelor privind filtrele de upload, lăsând cele mai nocive amendamente valabile.
 
 

Ce poți face?

Următoarele săptămâni sunt cruciale. Contactează-ți reprezentanții din comisia JURI! Folosește hashtag-urile #censorshipmachine, #filterfail și #savethelink
 
> Arată-le reprezentanților tăi că ești împotriva filtrului de upload (Articolul 13) și creării unui nou drept auxiliar pentru editorii de presă (Articolul 11) prin care aceștia vor putea cere indemnizații din partea agregatorilor de conținut. Acesta din urmă fost poreclit "taxa pe link" sau îi mai poți spune "dreptul pe snippet". Practic, editorii de presă vor putea controla ce apare în motorul tău de căutare, ce poți să postezi pe Facebook și ce ai voie să citești online și offline!  
 
> Sună-i GRATUIT prin tool-ul Save the Link SAU scrie-le un mesaj personalizat SAU trimite-le cărțile poștale ApTI (downloadează-le de aici sau vino la noi la sediu și ne ocupăm noi să ajungă ilustratele la Bruxelles).
 
Europarlamentarii noștri sunt:
 
> Daniel BUDA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic EPP, telefon +32 228 45110, (consilier pe copyright: Laurențiu Gavra, laurentiu.gavra@europarl.europa.eu), e-mail daniel.buda@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz Altiero Spinelli, 07F254 1047 Bruxelles.
 
> Răzvan POPA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic S&D, telefon +3303 88 1 75, email razvan.popa@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz, 1047 Bruxelles.
 
Pe Daniel Buda îl găsești pe Twitter și Facebook cu @MEPDanielBuda, iar pe Răzvan Popa îl poți tag-ui pe Facebook. Uite câteva idei de tweet-uri sau postări pe care le poți folosi, dar te încurajăm să creezi și altele:

.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Protejați-ne libertatea de exprimare online și păstrați Internetul liber! Vă rugăm să respingeți Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! Stop the #censorshipmachine and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Luați măsuri pentru protejarea vieții noastre private online. Vă rugăm să respingeți Articolul 13 din propunerea de directivă #copyright! Say no to the #censorshipmachine
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Arătați că vă pasă despre diversitatea media, cultură și libertatea de exprimare a cetățenilor: respingeți Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! Stop the #censorshipmachine and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Filtrele de upload nu funcționează, iar crearea unui nou drept auxiliar pentru “salvarea” marilor trusturi tradiționale de presă este greșită. Vă rugăm să eliminați Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! #filtersfail #savethelink

Sau poți prelua direct mesajele în engleză:
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Stand up for our freedom of expression online and support Internet Freedom! Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Stand up for our privacy online. Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Show that you care about media plurality, culture and free speech: oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Internet filters don't work and ancillary copyright is flawed. Please delete Articles 11 & 13 of the #copyright Directive proposal! #filterfail #savethelink

La nivel național, Ministerul Culturii prin ORDA consolidează poziția României. Scrie-le cum te afectează noile prevederi la afaceri.europene@cultura.ro și office@orda.gov.ro! Editorii de presă, reprezentanții producătorilor din industria muzicală și organismele de gestiune colectivă și-au spus răspicat punctul de vedere la ultima dezbatere publică. E și rândul tău!
 
ApTI a lansat o campanie video în care a rugat 10 persoane din medii diferite să explice cum îi va afecta directiva copyright.

Abonează-te la canalul ApTI de YouTube și vezi aici argumentele noastre împotriva creării unui nou drept de autor și a filtrelor de upload.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.