Studiu BEREC privind neutralitatea Internetului

  • Posted on: 7 June 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.11

În data de 29 mai 2012, Organismul Autorităților Europene de Reglementare în domeniul comunicațiilor electronice (Body of European Regulators for Electronic Communications BEREC) a publicat rezultatele unei investigații efectuate alături de Comisia Europeană cu privire la practicile de gestionare a traficului și alte acțiuni similare care au impact negativ asupra caracterului deschis al Internetului în Europa.  

Investigația, care s-a bazat pe 400 de răspunsuri la un chestionar adresat operatorilor de pe piețele europene de comunicații electronice fixe și mobile, s-a concretizat  în trei documente pe teme conexe neutralității Internetului: un ghid privind calitatea serviciilor, un raport privind practicile de diferențiere a traficului și alte chestiuni conexe legate de concurență și un raport privind intreconectarea la nivelul adreselor IP.

Deși afirmă că practicile de gestionare și de diferențiere a traficului nu sunt dăunătoare în esență, BEREC atrage atenția asupra faptului că aceste practici “pot fi folosite în scopuri îndoielnice sau în moduri neadecvate”.

Concluziile BEREC arată că, în vederea asigurării neutralității Internetului, concurența dintre operatori ar trebui să aibă la bază o transparență efectivă și posibilitatea ca utilizatorii finali să poată schimba cu ușurință furnizorul de servicii. Autoritățile naționale de reglementare, precum și utilizatorii finali, trebuie să aibă posibilitatea de a monitoriza performanța serviciului de acces la Internet și a aplicațiilor utilizate prin intermediul acelui serviciu de acces la Internet.

Întrucât situația diferă la nivelul statelor membre, BEREC propune criterii generale care să le permit autorităților naționale de reglementare să evalueze, de la caz la caz, practicile existente pe piețele pe care le reglementează.

Datele rezultate în urma investigației relevă însă un trend crescător în ceea ce privește restricționarea de către operatori a accesului utilizatorilor. “Cel puțin 20% dintre utilizatorii de servicii de Internet mobil din Europa se confruntă cu o anumită formă de restricționare a posibilității de accesare a serviciilor VoIP, deși există diferențe de la o țară la altă”. Același lucru este valabil pentru 20% dintre operatorii de servicii de comunicații electronice la punct fix, în special în cazul volumelor de trafic peer-to-peer în timpul orelor de vârf. Potrivit comisarului Neelie Kroes, care a inițiat această investigație, aceste practici pot afecta până la 95% dintre utilizatorii existenţi într-o țară. Kroes subliniază faptul că rezultatele investigației demonstrează necesitatea unei mai mari certitudini în ceea ce privește cadrul de reglementare, precum și existența “unor probleme suficiente care să reclame acțiuni puternice și concentrate în vederea asigurării protecției consumatorilor.”

Comisarul este de părere că utilizatorii ar trebuie să știe exact ce servicii primesc pentru prețul pe care îi plătesc și că autoritățile de reglementare trebuie să poată controla modul în care ISP-iștii își promovează serviciilor.

Însă organizații ale societății civile consideră că aceste lucruri nu sunt suficiente și că executivul european ar trebui să legifereze chestiunea neutralității Internetului și să ofere o protecție legislativă puternică Internetului deschis, urmând exemplul pozitiv al Olandei în acest sens.

 “Propunerile comisarului Neelie Kroes fac referire la principiul neutralității Internetului, dar nu vor avea niciun efect în lipsa unor acțiuni decisive. Neutralitatea Internetului trebuie să fie încorporată în legislația UE și trebuie creat un cadru mai strict care să permit reglementări specifice, dar eficiente. Așa cum timid sugerează comisarul Kroes, este extrem de important ca operatorilor să li se interzică să folosească termenul “Internet” dacă blochează, restricționează sau tarifează în mod diferit anumite servicii și aplicații Internet. Practicile de monitorizare a traficului care permit intruziuni în viața privată a utilizatorilor ar trebui, de asemenea interzise. Avem toate datele, acum este nevoie să acționăm”, a declarat Zimmermann, co-fondator și purtător de cuvânt al organizației La Quadrature du Net.

Documentele publicate de către BEREC sunt supuse consultării publice până la 31 iulie 2012.

Informații suplimentare:

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.