Manifest pentru un proiect deschis eRomania

  • Posted on: 14 April 2010
  • By: Redacția ApTI

Scrisoare deschisă către Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu

Versiune 1.0 - lansat 31.03.2010, ora 16 00. Semnaturile s-au primit pina pe 14.04.2010. Lista de semnaturi este disponibila la finalul acestei insemnari.

Vezi mai multe si despre intalnirea noastra din 30 Aprilie pe tema open eGovernment.Un grup de iniţiativă pentru susţinerea a şapte principii în realizarea unei eRomânii deschise:
1. Accesul deschis la întreg conţinutul creat în cadrul proiectului, disponibil pe Internet
2. Publicarea într-un format deschis a tuturor datelor publice obţinute în cadrul unei activităţi finanţate cu bani publici
3. Reutilizarea conţinutului deja disponibil pe Internet. (inclusiv cel pus de instituţii publice)
4. Utilizarea formatelor şi standardelor deschise în cadrul proiectului eRomania
5. Publicarea tuturor programelor de calculator dezvoltate din bani publici pe un site specializat şi sub licenţe deschise
6. Respectarea standardelor de accesibilitate
7. Realizarea unor proiecte necesare pentru domeniul public, nu concurarea cu sectorul privat

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

200 Semnatari - varianta finala, actualizata 14.04.2010 (colectate intre 31.03-14.04.2010)

. Vezi lista de semnatari la finalul acestei insemnari Puteti gasi aici si niste bannere ale Manifestului -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salutăm iniţiativa dumneavoastră de a determina Guvernul României să investească 500 de milioane de euro într-un proiect de eGovernment românesc. Cum înţelegem că alocarea întregii sume nu este încă în mod clar definitivată în cadrul proiectului eRomânia, propunem Guvernului să aibă în vedere următoarele șapte principii de utilizare deschisă a resurselor, având în vedere finanţarea din bani publici a acestor proiecte pentru dezvoltarea interacţiunii cetăţean-guvern.

1. Accesul deschis la întreg conţinutul creat în cadrul proiectului, disponibil pe Internet. Banii publici trebuie folosiţi în interesul public. În ceea ce priveşte conţinutul creat în cadrul acestui proiect, acesta ar trebui pus la dispoziţie sub cea mai deschisă licenţă posibilă, care ar permite oricărei persoane sau firme să re-utilizeze conţinutul şi să-l îmbunătăţească pe viitor. Astfel proiectul va avea rezultate în scurt timp şi va exercita un impact eficient pe viitor.

Exemplu: Proiectul eRomania vrea sa facă un portal eTurism. Noi credem că tot conținutul publicat in acest portal (ex: text, poze, filme etc.) trebuie să fie pus sub o licență deschisă, astfel încât Primăria Bucureşti sau firma Turism România SRL sau Popescu Ion să poată să-l copieze gratuit, să-l traducă şi să-l publice din nou pe Internet sau într-o broşură sau unde doreşte, fără a cere acordul Guvernului.

2. Publicarea tuturor datelor publice obţinute în cadrul unei activităţi finanţate cu bani publici într-un format deschis (raw data) pe care sectorul privat şi orice persoană interesată să îl poată reutiliza. A se vedea în acest sens activităţile din Marea Britanie (vezi data.gov.uk) iniţiate ca urmare a sfaturilor primite de la Sir Tim Berners-Lee. Poate nu suntem atât de bogaţi încât să-l angajam pe domnul Tim Berners-Lee, dar suntem atât de inteligenţi încât să folosim gratuit sfaturile bune date altora. Datele existente şi cele care vor fi colectate nu vor fi folosite decât într-o proporţie infimă dacă nu vor putea fi valorificate cu sprijinul tehnologiilor Web 3.0 (Semantic Web).

Exemplu: Datele de la ultimul recensământ trebuie făcute publice sub o licență deschisă. Asta ar permite Prefecturii Timișoara să demonstreze că este zona cu cei mai mulţi tineri din Romania. Ar permite firmei Turism Romania SRL sa facă o hartă a minorităților aromâne ce merită vizitate. Ar permite lui Popescu Ion să facă o aplicație care să-l ajute să identifice cea mai bună zonă din România, pe criteriile proprii. Totul cu un program pe care orice programator mediu îl poate scrie și care se "joacă" cu datele respective.

3. Să nu reinventăm roata. În condiţiile în care un conţinut ce ar trebui să facă obiectul unei secţiuni din proiectul eRomania există deja pe Internet, acesta ar trebui să fie considerat ca un punct de plecare în noua secţiune. Dacă acest conţinut este publicat sub o licenţă deschisă, atunci ar fi obligatorie utilizarea sa în noul proiect. Recomandăm utilizarea unei părţi din suma alocată pentru proiectul eRomania pentru iniţiativele care deja au utilitate şi contribuie la cultura digitală a României, încurajând astfel repartizarea mai bună a efortului de realizare şi probabil scurtând şi timpul de implementare/colectare la diverse nivele administrative şi teritoriale.

Proiectul eRomania ar trebui sa facă o inventariere a aplicaţiilor şi conţinutului pus în prezent pe Internet de instituţiile publice şi posibila re-utilizare a acestuia, pentru a evita duplicarea eforturilor şi mărirea cheltuielilor.

Exemplu: Proiectul eRomânia propune un portal eJustiție cu toate actele normative. Dar deja există alte patru baze de date cu acte normative, făcute din bani publici (Camera Deputaților, Monitorul Oficial, Consiliul Legislativ, Ministerul Justiţiei), plus alte baze de date cu conținut similar realizate în sectorul privat.

4. Toate formatele şi standardele utilizate în cadrul proiectului eRomania pentru interacţiunea cu alte instituţii ale statului sau cu publicul larg trebuie să fie deschise. În situaţia existenţei pe piaţă a unor standarde şi formate pentru a căror utilizare nu trebuie plătită nicio redevenţă către o companie sau terţă parte, este esenţială folosirea acestora pentru a permite accesul oricărui cetăţean în mod liber la informaţiile publice sau la comunicarea cu instituţiile statului.

Exemplu: Proiectul eRomânia ar putea avea un formular-tip de notificare a taxei locale de parcare de domiciliu. Popescu Ion ar trebui să poată să trimita aceast forumular folosind un program gratuit.

5. Toate programele de calculator dezvoltate din bani publici să fie făcute publice pe un site specializat (cum este pentru instituţiile europeane site-ul osor.eu) şi sub licenţe deschise, astfel încât să permită re-utilizarea lor de către alte administraţii publice din România şi modificarea lor fără a fi necesară angajarea aceleiaşi firme. Licenţierea deschisă ar trebui să fie regula, iar păstrarea unei licenţe proprietar să fie făcută doar atunci când nu există practic altă posibilitate.

Toate aplicaţiile dezvoltate trebuie să fie accesibile oricărui cetăţean, fără a fi condiţionate de folosirea unor softuri proprietare şi/sau cumpărarea unor servicii conexe. Toate aplicațiile dezvoltate trebuie să implementeze metode deschise de interacţionare. Aceasta ar însemna să se menționeze interfața necesară pentru accesul la aceste aplicații, iar în cazul în care o asemenea interfață nu este disponibilă, specificațiile tehnice necesare pentru a permite accesul unei aplicații realizată de un terț.

Toate aplicaţiile desktop realizate în cadrul proiectului trebuie să ruleze la fel de bine pe principalele trei sisteme de operare folosite în România. (ex. Windows OS, Mac OS si GNU/Linux)

Toate aplicaţiile web realizate în cadrul proiectului trebuie să folosească doar standarde web deschise şi să funcţioneze în parametrii stabiliţi (cu o deviaţie acceptabilă precizată) pe principalele browsere care au o cotă relevantă de piaţă in Romania şi respectă standardele W3C, iar cel puţin unul poate fi procurat gratuit.(ex. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome).

Proiectul eRomania ar trebui să accepte să găzduiască şi aplicaţii venite din partea sectorului privat, dezvoltate în afara finanţării, atâta vreme cât sunt licenţiate deschis şi oferă detalii cu privire la cerinţele de sistem şi interfaţa folosită pentru a accesa aceste aplicaţii.

Exemplu:Proiectul eRomânia ar putea avea un modul de plată a taxei locale de parcare de domiciliu către stat. Dacă acest modul este creat de firma A SRL, pentru orice modificare a programului va trebui cel mai probabil angajată aceeași firmă. Dacă acelaşi modul este creat de B SRL şi pus sub o licență deschisă, atunci orice altă firmă poate fi angajată în orice moment pentru modificarea sau actualizarea modulului. Mai mult, programatorul Popescu Ion poate să vadă cât de prost a fost scris și să semnaleze acest lucru. Și mai mult, firma C SRL poate să propună un modul mai bun, construit pe banii firmei.

6. Toate aplicaţiile dezvoltate în cadrul proiectului eRomânia trebuie să respecte standardele de accesibilitate, care să asigure accesul oricărui cetăţean român la conținutul acestora, inclusiv a persoanelor cu dizabilităţi.

Exemplu: Popescu Ion, care are o acuitate vizuală de numai 5%, trebuie să aibă condiții egale de acces, la fel cu orice utilizator, la toate programele și conținuturile create în cadrul eRomânia.

7. Să nu concurăm sectorul privat. Planul eRomania ar trebui să se abţină de la construirea unor proiecte concurente cu cele deja dezvoltate de sectorul privat, cu excepţia cazului când acestea din urmă fie nu sunt disponibile public pe Internet, fie publicarea lor este limitată de condiţiile unor licenţe restrictive.

Exemplu: Proiectul eRomânia propune un portal al localităților. Dar un astfel de portal este deja început de ceva ani de un grup de voluntari entuziaşti și disponibil pe Wikipedia România în mod gratuit și deschis. Noi credem că guvernul ar trebui să susțină acest proiect şi nu să finanțeze ceva concurent.

Aşteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră şi vă propunem organizarea de către MCSI a unei dezbateri publice la care să participe toţi cei implicaţi efectiv în proiectul eRomania, în cadrul căreia să se discute aceste principii.

Text licenţiat Creative Commons Atribuire RO 3.0

Disponibil si in format ODT, PDF si DOC

200 Semnatari - varianta finala, actualizata 14.04.2010 (colectate intre 31.03-14.04.2010)

Semnatari (ordinea este cea a primirii emailurilor)

Asociatii / Initiative

Asociatia pentru Tehnologie si Internet - Bogdan Manolea http://www.apti.ro
Comunitatea romaneasca Fedora - Nicu Buculei http://fedoraproject.ro/
Asociatia Nationala pentru E-Commerce - Liviu Taloi http://www.anec.ro
Organizatia Română pentru Drepturile de Utilizator - Mihai Ghiduc http://www.ordu.ro
Asociatia Ginger Group - Smaranda Schiopu www.gingergroup.ro
Asociatia Civic Media http://www.civicmedia.ro
Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltare Oradea (ACEDO) - Mircea Laslo http://acedo.fnhost.org/
Grupului de Initiativa Eco Steps Cluj-Napoca, Ioana Sumurducan http://ecosteps.designpunct.ro/
Fundatia Strawberrynet, Sfantu Gheorghe - Bako Mihaly www.ngo.ro
Organizatia Ceata - Tiberiu Turbureanu si Laurențiu Dascălu http://ceata.org
Asociatia Copyratul Roman prin Cristian Bulumac www.copyratulroman.com
Asociatia Retelelor Electronice ale Comunitatilor Locale (RECL) prin Radu-Loghin Cornel  
Asociatia EXE pentru o Societate Bazata pe Cunoastere prin Emil Tarala, Presedinte Executiv  
Asociatia Societatea pentru Justitie prin Presedinte Cristi Danilet www.sojust.ro
ATU- Asociatia pentru Tranzitie Urbana prin Vera MARIN www.atu.org.ro
Asociatia Beneficiarilor Bursei Speciale « Guvernul Romaniei » (ABBSGR) prin Simion ILIE, Președinte www.abbsgr.ro
Liga Jurnalistilor Sibiu - Dan Tomozei, vicepresedinte http://www.ligajurnalistilorsibiu.blogspot.com/
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei prin Mircea Toma, Presedinte www.activewatch.ro
Asociatia Atelier 35 prin Roxana Patrichi http://atelier35.eu/ .
Asociatia ProLinux prin Manuel Wolfshant, presedinte al asociatiei http://www.prolinux.ro

Persoane fizice

Dan Matei, director, Institutul de Memorie Culturală - CIMEC http://danmatei.wordpress.com/
Adrian Mihaltianu http://www.drive-test.ro
Vasile Matei Eugen  
Mugur Cosmin Frunzetti http://www.mugurfrunzetti.ro
Ioan Fericel  
Doru Ilasi - Romanian Open Source Initiative - ROSI
Community builder
 
http://www.linkedin.com/in/doruilasi
Nicolaie Constantinescu, Information Architect, Kosson www.kosson.ro
Liviu Nicolescu  
Iulian-Nicu Serbanoiu, Inginer software, Bucuresti  
Maftei Romeo - Vasile, Suceava  
Ruxandra Predescu, specialist comunicare, Bucuresti  
Dana Popescu http://www.traiart.blogspot.com/
Ignat Andrei http://serviciipeweb.ro
Zoltán SOMODI - director general, Matrix Business Consulting  
ghrt AKA Amariutei Gheorghe www.buchipedia.ro
Cristian DRIGA, avocat, Iasi www.driga.ro
Jani Monoses - dezvoltator software open source  
DAVID Traian Stefan, certificat CCVP  
Prof.Dr. Mihai Jalobeanu  
Petrus Lungu, Bucuresti www.gtd20.ro
Udrescu Gabriel, Craiova http://afaith.eu/
Rares Aioanei  
Constantin PREOTU, inginer constructor, Timișoara  
Bertus Csaba-Iozsef, Timisoara  
Caramanus Bogdan, Software developer, Sibiu  
Liviu Taloi http://liviutaloi.ro
Tudor Gheorghe, Giurgiu  
Radu Suceveanu, Informatics Systems Engineer Pentalog High Tech Romania Sibiu http://radu.suceveanu.eu
Alin Radut, Dezvoltator Software, Targu-Mures  
Lucian Sarbu www.pinbud.com
Nicolae Urs, Cluj-Napoca  
Dorin-Lucian Mârşan, avocat, Baroul Bucureşti  
Andra Matzal  
Elena Cîrîc www.elenaciric.ro
Sofron Octavian, Project Manager Tez Tour Grecia Heraklion, Creta  
Maria Ichim  
Andreia Moraru  
Cornel Brody  
Luminita CORNEANU, Bucureşti  
Constantin Emil Oprescu www.comune.ro
George Mitrache  
Pricop Lucian-Gabriel, programator web, Iași  
Dimofte Catalin www.sarcina-nasterea.ro
Catalin Tenita, Bucuresti  
Sorin Tataru, Baia Mare  
Bogdan CURELARIU / arhitect / IASI  
Oana Ticu, Bucuresti  
Lucian Maran

http://lmaran.wordpress.com

Catalin BOIE, Programator, Brasov http://kernel.embedromix.ro/
Daniel Ionescu, Software Engineer, Ploiesti http://www.elgrillo.eu
Augustin Moga  
Bălăban Dan, student master la UVVG Arad informatică, Arad  
Paul FOGARASSY, director, BAUM Engineering, Arad  www.baum.ro
Vlad REU, medic  
Rozalia Klara Bako, colaborator Global Information Society Watch http://www.giswatch.org/
Chezan Mihai  
Lucian Savluc, eLiberatica - The Benefits of Open & Free Technologies, Conference Chair http://www.eliberatica.ro
Razvan Petrescu, Software engineer, Cluj-Napoca  
Octavian Rasnita  
Dragos Dehelean http://www.dragosdehelean.ro
Madalin Ion, Brasov  
Dumitru Dobrev  
Cosmin Neagu  
Adrian Colomitchi - cetatean votant al Romaniei, cu rezidenta in
Melbourne, Australia.
 
Munteanu Remus Cristian, Head of Business Strategy, Orpheus Capitals  
Andrei Gheorghe, Krogos Software http://urbee.ro/
Cornel Vintila  
Alex Bumbu, Dezvotator Software, Targu-Mures  
Gabriel Aurel Boldis, Timisoara  
Adela Danciu  
Lucian Petrescu  
Tiberiu Socaciu, consultant independent http://tiberiusocaciu.wordpress.com/
Sfechiş Valentin , student informatică UVVG Arad  
Seres Mihai, Satu Mare  
George Draghici, Bucuresti http://www.gexge.ro
Ciprian Buzner, Timisoara http://www.dominet.ro
Paul Balogh  

Codru Vrabie

 
Alexandru MIRCEA, Curator, Paris www.alexandrumircea.com
Togor Cristian, IT engineer  
Balla Viorel  
Ion Plesa, PMP, IT Transition Manager, Bucuresti  
Ioan-Eugen STAN, inginer, ofițer, București www.ieugen.ro
Andrei Pintica, Student, Bucuresti  
Bedreag Adriana http://www.computershome.eu/
Alexandru Ciminian, Masterand in calculatoare, Bucuresti http://www.improve.ro/
Gilda Radulescu, Bucuresti  
Arnold Platon, stud. arh., Cluj-Napoca  
Victor Roncea http://roncea.ro/
Florin Iamandi, Systems Integration Specialist, Bucuresti  
Muntean Virgil Ioan Constantin, bioterapeut, Brasov http://sites.google.com/site/vindecare/
Cristi Manafu http://www.manafu.ro
Constantin Bursuc, inginer, ofiter, Constanta  
Petruţ Andreea-Monica , Cluj Napoca  
Maria Ilin, Bucuresti www.avocatmariailin.ro
Gabriel Preda http://e-radical.ro/
Georgina Patrascu, profesor - Colegiul National "Sfantul Sava", Bucuresti  
Daniela Stănescu, profesor.  
Gherman Adrian Florin  
Andrei Cojocarasu, Bucuresti  
Marian Jianu, Grafician si tehnoredactor, Bucuresti  
Laura Nistor,  Cluj-Napoca  
Silviu Petrescu, Bucuresti http://www.vaspconsult.ro
Dumitru Catalin www.catalin-dumitru.ro
Dragos Caragea, inginer, Bucuresti  
Adrian Toni Neacsu, judecator, Tribunalul Vrancea http://www.adrianneacsu.jurindex.ro
Mihaela Ciocea  
Dan Stoica www.DanStoica.ro
Adrian Torok  
Răzvan Socol, database developer, Bucureşti  
Sirbu Vasile Emilian http://twitter.com/theCarco
Andrei Vlad Pascal http://flying.prwave.ro
Sorin Şerban, Project Manager  
Emil Furniga, Administrator retea, Bucuresti  
Felix Pleșoianu http://felix.plesoianu.ro/
Manuel R. Ciosici, IT Engineer, Arad http://manuelciosici.com
Gabriel Avăcăriţei, jurnalist  
Florea Daniela Adriana, consilier juridic, Bucuresti  
Daniel Lozba-Stirbuleac, Profesor, Iasi  
Valentin Buliga - Corunca, jud.Mures  
Moldovan Alexandru, consilier juridic  
Stas SUȘCOV http://stas.nerd.ro/ascii/
Cătălin Voinescu  
Delia Mihalache, Bucuresti  
Fanuta Lisman, mediator http://medierea.wordpress.com.
Liviu Constandache, Senior Consultant  
Ionuț Arțăriși, student  
Xandra Popescu  
Alexandru Cucu - Snagov, Ilfov http://blog.cracknel.eu.org
Lázár Izabella, Kinetoterapeut  
Lázár Árpád, Cluj-Napoca  
Adriana Mercean, Manager, Isokinetic http://www.isokinetic.ro/
Lazar Samuel, profesor istorie, Linux Users Transylvania, Membru, Braduti, Jud. Covasna http://www.l-u-t.co.cc
Ada Diana Malvina Kinetoterapeut Cluj Napoca  
Radu Rusu  
Ionuţ Jula, Cluj-Napoca, Cluj http://ionutjula.blogspot.com/
Cristina Cosma http://blog.mydesignkit.com/
Vlad-Niculescu Silviu - Tehnician radio-telecomunicatii - Bucuresti  
Emanuel Eugen Cinca  
Cosmin Pacuraru http://www.consultantapolitica.ro
Eugen Anghel  
Cezar Maroti http://nl.linkedin.com/in/cezarmaroti
Ioan Virag, Informatician, Arad  
Afrodita Popa  
Sorina Teleanu  
Ionut Bucur www.k-design.ro
Dragos Stanca  
Ciosici M. Gheorghe  
Constantin Vica  
Gheorghe Dragan, Stei, Bihor  
Vlad Lungeanu, Project Manager / IT Specialist, Bucureşti  
Raluca Musuroi, consilier juridic, Craiova  
Andrei Gheorghe, Web Developer idevelop.ro
Laurentiu Popescu, Bucuresti  
Ioan Neamtu, inginer, Sibiu  
Filip Gâdiuţă http://www.trafic-de-idei.net
Cezar Spatariu Neagu http://securityaspects.wordpress.com
Alexandru Szasz, Timisoara www.alexxed.com

 

Persoane juridice

tr>

ZANDO COMPUTER SRL, București reprezentată prin Răzvan Sandu, Director General http://razvansandu.zando.ro
Fluxinternet SRL, Jud Vaslui Reprezentata de Petrica Clement Chiriac www.fluxinternet.ro
INFOIDEEA, reprezentata de Cristian Dinu, Manager portofoliu www.infoideea.ro
SC Softdata SRL Focsani, prin Munteanu Gabriel administrator www.softdata.ro
Hangar Hosting, prin Stefaniu Criste

www.hangarhosting.net

"Daniela Stana" - Cabinet de Avocat, semneaza Daniela Stana, avocat titular www.danielastana.ro
IntraWeb Software - Mircea Sârbu, director www.intraweb.ro
ROHOST - Cosmin L. Neagu, Director www.rohost.com
Point IT - Andrei Dumitrascu - Managing Partner www.pointit.ro
MP Script SRL, Timisoara prin Marius David  
Data Node SRL, Timisoara prin Adrian Aslau  
Softmiravia SRL prin Daniel Dacila  
NOVIT - Ovidiu Constantin - Partner / IT Operations Lead http://novit.ro/
Unidava SRL - Corneliu-Ispan Neagu  
REEA srl Tirgu Mures prin Dan Masca http://www.reea.net
BILETERIA SRL, Bucuresti prin Mircea Saracu www.autogari.ro
D-Soft SRL - Rodica David  

SC Kirucom Group SRL, Brasov - Kiss Eniko Lilla, asociat

www.kirucom.ro
ETARGET online advertising S.R.L. prin Bobal Ivan, Country Manager - Romania www.etarget.ro
LegalNet SRL prin Mihaela Bogiu, director general www.avocatnet.ro
HostVision Srl, Cluj-Napoca prin Damian Ghitulescu, Marketing Manager http://www.hostvision.ro
S.C. Null Team Impex SRL prin Cionoiu Diana-Elena http://www.null.ro
SC Fivalcom SRL, Bacau prin Fita Adrian http://www.fivalcom.ro

 

* Datele personale colectate au unicul scop de a sustine Manifestul si a fi prezentate pe acest site web. Acestea vor fi anexate la prezentul Manifest in momentul trimiterii acestuia catre autoritatilor competente. Singurele date pe care le cerem sunt nume, prenumele si adresa de email (prin care trimiteti adeziunea). Datele se primesc pe email in perioada 31.03-14.04.2010. Dupa doua luni de la incheierea stringerii semnaturilor, acestea vor fi sterse definitiv de pe acest site web, si va ramine doar numarul de semnaturi. Pentru o problema cu semnatura dvs, va rugam semnalati prin email la semnatura at apti.ro

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.