Dezbatere publică la Ministerul Culturii și încă două luni până la votul JURI! Oprește taxa pe link și “mașina de cenzură” a Internetului!

  • Posted on: 8 January 2018
  • By: Valentina Pavel

În septembrie 2016, Comisia Europeană a lansat o controversată propunere de directivă pentru reforma drepturilor de autor. Acum Parlamentul European și statele membre, reprezentate în Consiliul UE, își consolidează pozițiile oficiale. Este timpul să le transmitem atât europarlamentarilor, cât și reprezentanților naționali un mesaj clar împotriva mașinii de cenzură a Internetului și împotriva taxei pe link!

Ce poți face

> Participă în 17 ianuarie 2018, de la ora 14:00, la dezbaterea publică organizată de Ministerul Culturii (bld. Unirii, nr. 22, sector 3, București). Detalii aici și înscrieri până pe 11 ianuarie la afaceri.europene@cultura.ro.

> Trimite-le europarlamentarilor o carte poștală (descarcă modelele de aici) sau vino la ApTI Digital Hub să completezi una și ne ocupăm noi să ajungă la Bruxelles.

> Pentru o introducere despre ce înseamnă și cum dau greș filtrele automate de conținut, îți recomandăm clipul realizat de Alex Lungu (cu subtitrare în limba română) și un articol despre alte aberații din lumea copyright (de exemplu, despre cum un videoclip cu white noise a primit 5 cereri diferite să fie dat jos pe motiv că încalcă drepturile de autor).

Nu știi exact despre ce e vorba, dar vrei să afli mai multe? Iată mai jos un scurt rezumat despre parcursul propunerii de directivă și care sunt implicațiile ei. În plus, mai multe despre copyright la copy-me.org.

Cum mă afectează propunerea de reformă copyright

Reforma criminalizează comportamentul obișnuit al utilizatorului de Internet, cenzurează, îngrădește libertatea de exprimare și blochează dezvoltarea mediului digital. Dacă ești profesor, cercetător, trainer, bibliotecar, jurnalist, blogger, te ocupi de media online sau ai un business digital, directiva te afectează. Iată câteva infografice cu implicațiile propunerii de reformă a copyright-ului:

Bibliotecar_implicatii_reforma_copyright Business_Online_implicatii_reforma_copyright

Cercetator_implicatii_reforma_copyright Jurnalist_implicatii_reforma_copyright

Media_Online_implicatii_reforma_copyright Profesor_implicatii_reforma_copyright

Trainer_implicatii_reforma_copyright Utilizator_de_Internet_implicatii_reforma_copyright

Ce s-a întâmplat în Parlamentul European

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) este comisia responsabilă de acest dosar în Parlamentul European. Votul JURI este programat să aibă loc în 24 aprilie 2018. Până acum, JURI nu s-a implicat foarte mult în negocieri. Totuși, în raportul comisiei au fost susținute câteva propuneri de compromis, ceea ce ne dă un avantaj. Dacă acționăm acum!

Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a votat pe 20 noiembrie 2017 un compromis parțial împotriva filtrului pentru upload. În aceeași direcție a votat și Comisia pentru Piața internă și protecția consumatorilor (IMCO).

În opoziție totală, Comisia pentru Industrie, cercetare și energie (ITRE) și Comisia pentru Cultură și educație (CULT) au votat măsuri și mai drastice pentru drepturile de autor, neținând seama de oportunitățile oferite de mediul digital actual. CULT și ITRE au susținut extinderea taxei pe link și asupra cercetării științifice și, chiar mai mult, au propus aplicarea noului drept de autor auxiliar nu doar pentru digital, ci și pentru print.

Ce se întâmplă în Consiliul UE

Trio-ul extremist al drepturilor de autor, Franța, Spania și Portugalia, au propus Estoniei noi măsuri și mai restrictive pentru drepturile de autor. Estonia deține Președinția Consiliului UE până în ianuarie 2018; după aceea, va începe Președinția Bulgariei.

Acționează acum!

Reamintește-le europarlamentarilor și Guvernului cât de important este să se opună filtrelor pentru upload și taxei pe link. Ai 5 măsuri rapide la îndemână:

1. Contactează europarlamentarii din comisia JURI! Găsești toate datele lor de contact aici. Folosește varianta în limba română a tool-ului și sună-i gratuit pentru a spune NU taxei pe link și cenzurii Internetului! Iar dacă vrei să intri în contact cu europarlamentrii români, membri din JURI sunt:

> Daniel BUDA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic EPP, telefon +32 228 45110, consilier pe copyright- Laurentiu Gavra (laurentiu.gavra@europarl.europa.eu), email daniel.buda@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz Altiero Spinelli, 07F254 1047 Bruxelles.

> Răzvan POPA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic S&D, telefon +3303 88 1 75, email razvan.popa@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz, 1047 Bruxelles.

2. Trimite o carte poștală unui europarlamentar! Exprimă-ți poziția față de reforma copyright în UE, printr-o ilustrată (sau mai multe), trimisă la Bruxelles! Poți găsi ilustratele la ApTI Digital Hub sau le poți imprima chiar tu (descarcă de aici pachetul de ilustrate - fișier ZIP de 2,2MB). Adaugă pe verso adresa Parlamentului European (Parlement européen, Bât. Altiero Spinelli, 60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60, B-1047, - Bruxelles, Belgium) și:

  • trimite ilustrata prin poștă SAU
  • adu-o la ApTI Digital Hub și ne ocupăm noi de trimiterea ei.

Pe spatele ilustratei, adaugă un scurt text în care să argumentezi de ce nu ești de acord cu anumite articole din propunerea de reformă copyright. Te poți inspira din textul propus de noi pe site-ul campaniei video. CONTĂM PE TINE?

3. Participă la dezbaterile publice și scrie Ministerului Culturii (afaceri.europene@cultura.ro), Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (cabinet.ae@mae.ro) și Guvernului (drp@gov.ro) să susțină o poziție negativă fermă! Găsești un exemplu de text pentru e-mail: https://apti.ro/copyright-reform/actioneaza/
 
4. Abonează-te la canalul ApTI pe YouTube pentru a vedea 10 perspective diferite despre impactul reformei copyright.

5. Dacă ești artist, scriitor, blogger, muzician, dansator, fotograf, grafician, designer, regizor sau creator de orice tip de conținut, aplică pentru finanțare și crează un scurt material care să explice ce va însemna articolul 13 (care impune filtre pentru upload) pentru munca și publicul tău. Downloadează brief-ul și vezi cine sunt creatorii care deja s-au alăturat campaniei CreateRefresh.eu. Creativitatea nu poate fi îngrădită!


În septembrie, ApTI și ANBPR au lansat o campanie video despre reforma copyright în UE. Am intervievat video 10 persoane din medii diferite pentru a vedea cum ne va afecta noua propunere de directivă. Am aflat că textul nu oferă un cadru modern, ci doar favorizează marile industrii și corporații, aduce atingere modului esențial în care funcționează Internetul și nu răspunde cerințelor digitale actuale ale cetățenilor europeni. IMPLICĂ-TE ȘI CORECTEAZĂ!

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.