Implementarea directivei copyright 790 in România - un prim pas

  • Posted on: 20 May 2021
  • By: Bogdan Manolea
Am participat săptămâna aceasta la dezbaterea organizată de Ministerul Culturii, pe proiectul de lege de implementare a directivei copyright 2019/790.
 
Unii din voi încă își amintesc actualele articole 15 (fost articol 11 denumit și “taxa pe link”), precum și articolul 17 (fost articol 13, denumit și “mașina de cenzură”), despre care tot am vorbit în 2019, când directiva era în proces de adoptare.
 
Participarea noastră la dezbatere a fost motivată de nevoia de a contribui cu o voce care susține importanța libertății de exprimare, a domeniului public și a intereselor celor ce vor ca și conținutul lor să fie partajat cât mai mult (de ex. licențe deschise - CC, caricaturi și meme-uri, alte excepții permise).
 
Ca de obicei, avem poziția noastră integrala de la dezbatare și pe site.
 
Textul directivei nu lasă prea mult loc de manevră și nu vrem să intrăm azi în prea multe tehnicități aici (pentru cei interesați avem argumentele detaliate). Cu toate astea, menționăm două idei importante cu referire la mecanismul de filtrare ("censorship machine" / “mașina de cenzură”)":
  1. Propunerea română nu specifică prea multe detalii necesare a avea un mecanism real de filtrare (și nu un posibil mecanism de cenzură) din partea platformelor (art 128^2 alin (5)). Din această cauză, propunerea devine cam inaplicabilă practic. Recomandările noastre urmează sugestiile celor mai importanți academicieni care studiează domeniul dreptului de autor în UE pentru implementarea art. 17 din Directiva.
  2. E de văzut în ce măsură articolul 17 (“mașina de cenzură”) o să supraviețuiască Curții Europene de Justiție (CJUE). Exista un caz pe rol care ar putea fi decis anul acesta.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.