Creative Commons Global Summit 2017: o lume deschisă, mai multe resurse, o rețea mondială mai puternică

  • Posted on: 8 May 2017
  • By: Redacția ApTI

"Creative Commons 2017 Global Summit: Sharing and the Commons: What’s Next" a fost întâlnirea de la Toronto (28-30 aprilie) a peste 400 de oameni implicați în mișcarea Creative Commons (CC) în diverse moduri: afiliați, organizații partenere, instituții educaționale, avocați etc. 

În prezent, CC conturează o nouă strategie prin care vrea să ajungă la cât mai mulți creatori astfel încât să creeze o rețea mondială mai puternică. Subiectele de discuție din timpul conferinței s-au axat pe Future of the Commons, Policy & Advocay, Community & Movement. Dacă ești curios să afli mai multe, scrie-ne la info@apti.ro sau vezi descrierile sesiunilor aici.

Creative Commons Global Summit 2017 - Day 1

Licențele deschise ajung mainstream

În prima zi a evenimentului, Deborah Matthews, viceprim-ministrul provinciei Ontario și responsabilă cu guvernarea digitală, a apreciat cultura deschiderii pe care o promovează Creative Commons în lume și a accentuat faptul că, pentru guvernul din Ontario, dar și pentru cel federal, accesul la informație, transparența și  datele deschise sunt principii de bază de guvernare. În acest sens, a anunțat că se va lansa în curând o bibliotecă digitală de manuale școlare în Ontario; colecția a ajuns deja la 180 de cărți.

Raportul Creative Commons 2016: mai multe opere, mai multe inițiative

La summit, a fost lansat raportul “State of the Commons 2016”, cu cifre remarcabile: există în lume peste 1,2 miliarde de opere licențiate prin CC, iar 65% dintre ele sunt plasate în domeniul “cultură liberă” (licențe care permit modificarea și comercializarea operelor respective). Anul trecut, Metropolitan Museum of Art din New York a plasat 350.000 de opere în domeniul public, aceasta fiind cea mai mare utilizare din lume a licenței CC0 (PD - Public Domain).

 

Printre inițiativele din 2016, se află:

  • întâlnirea organizată de Freeharmonic Orchestra (12 muzicieni) într-o cameră virtuală de la Feemusicarchive.org/, cu scopul de a produce cel mai colaborativ album de muzică;
  • Multimedia Commons Initiative, un proiect dezvoltat de Flickr, prin care cercetători din toată lumea pot utiliza liber 100 de milioane de imagini și metadatele aferente, pentru a dezvolta noi aplicații și a studia interacțiunile oamenilor cu locurile fizice.

De asemenea, British Museum a oferit în mod public 128 de modele de sculpturi din Roma și Egiptul antic, pe platforma 3D de sharing 3D Sketchfab.

Consultați raportul interactiv complet la https://stateof.creativecommons.org/.

Creative Commons Global Summit 2017. Toronto

Cartea "Made with Creative Commons"

Volumul tocmai a ieșit de sub tipar și a fost lansat la summit. Puteți găsi două exemplare ale cărții, pentru consultare, la ApTI Digital Hub. Volumul vă poate ajuta să înțelegeți mai bine cum puteți folosi licențele CC, mai ales dacă sunteți artiști, creatori, persoane care publică periodic online și offline conținut original.

Timp de un an și jumătate, Sarah Hinchliff Pearson și Paul Stacey au lucrat la această carte finanțată prin Kickstarter. Ei au vrut să povestească despre diverse modele de business din lume bazate pe licențele CC. Au ajuns la 24 de studii de caz, de la muzicieni la editori de carte. Volumul a ajuns să fie un studiu despre cum să împărtășești creația cu semenii tăi și să poți face și bani din ceea ce lucrezi. Parte analiză, parte manual, parte studii de caz, cartea arată că deschiderea conținutului nu strică afacerea și că multe companii pot lăsa la liber ceea ce creează, fără să aibă de suferit la bani. Cartea a fost lansată oficial la summit și poate fi comandată la Amazon.

Ești interesat de mișcarea open? Află cum te poți implica

Dacă vrei să afli mai multe despre efectul transformativ al culturii libere, dacă ești creator și vrei să-ți deschizi operele sau sunt aceastea se referă la subiecte din sfera Creative Commons, scrie-ne la info@apti.ro sau vizitează-ne la ApTI Digital Hub, unde avem mai multe reurse pe care ți le putem indica.

 

Valentina Pavel, George Hari Popescu


Foto: Sebastiaan ter Burg, Creative Commons 2.0 BY


 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.