Senatul adoptă largirea interceptarilor, in acelasi mod netransparent.

  • Posted on: 1 March 2022
  • By: Bogdan Manolea

 

Actualizare 7.03.2022 - USR a anunțat ca a atacat la Curtea Constituțională extinderea interceptarilor.

Actualizare 2.03.2022 - Senatul a votat pe fast-forward articolul "conținut criptat" din legea comunicatiilor

Sa va explicam ce înseamna fast forward legislativ: Proiectul despre care tot discutăm era în varianta "trimis în comisii" de acum 2 zile. Dar hopa! Cu 10 minute înainte de plenul Senatului se depune raportul unei legi de 100 de pagini și intra în plen in discuții. Apoi se discuta 30 de minute pe acest text. Apoi se votează.

Ultima picătură - poate evidentă pentru cei obișnuiți cu miscări abjecte de călcat pe cadavre în scopuri proprii, dar contrare drepturilor fundamentale -  în susținerea măsurilor de interceptare argumentul principal a fost, pentru prima dată în spațiul public, "ne trebuie pentru războiul din Ucraina". (Apropo - propunerea e din septembrie 2021,doar ca sa fim clari)!

Text original 1.03.2022:

De o săptămâna avem război lângă noi, refugiați și azilanți vin disperați prin toate punctele de frontiera cu Ucraina, care ne dă o lecție de comunicare digitală, iar fiecare aspect al guerillei digitale ne indică importanța securității comunicațiilor și a libertății accesului la comunicații digitale.

În acest context Senatul României în loc să ne arate o lecție de transparență, democrație si dialog (pentru că suntem o societate democratică, nu?) nu face decât se sublinieze că nu doar că nu dă nicio ceapă degerată nici cu privire la ce înseamnă conținut criptat în era digitală, ci că nici nu vrea să discute, ceea ce oricum nu pare capabilă să înțeleagă. Adică profită de război, ca să diminueze drepturile lui Conu' Fănică!

Deci Conu Fănică află pe surse  că proiectul Legii Comunicațiilor a fost trimis ieri din nou în Comisii (informația nu a fost corectată până acum pe site-ul Senatului), astăzi a fost deja propus un nou amendament 10^2 - atașat la acest articol (la fel de prost ca prima variantă), care a si fost votat azi la 12, fara ca in ședinta celor 3 comisii sa fie chemat vreunul din reprezentații ISP-istilor care îl torpilaseră sau a societății civile care l-au criticat. Iar mâine se pare că va fi votat în plen de Senat! Urgența maximă, coane Fănică!

Tot ce a apărut în plus este un text de genul "se face conform legii", trădând speranța autorilor necunoscuți ca sa treacă, cumva, de testul de constituționalitate. Conu' Fănică știe doar să citească textul legii (că trebuie și el să priceapă ce urmărește organu, asă zice CEDO). Si citește ca avem exact același obligații ca în decembrie 2021, deci nu s-a schimbat nimic substanțial:

  • tot obligația de creare de infrastructură de interceptare, pe costuri proprii - pentru toți furnizorii de telecom, ISP și de găzduire
  • tot "să acorde conținutul criptat " al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii  - pentru toți furnizorii de telecom, ISP și de găzduire.
  • tot sa furnizeze informațiile "istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente", corespunzătoare unei adrese IP  - pentru toți furnizorii de telecom, ISP și de găzduire.
  • tot sa permită "accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente." -  pentru toți furnizorii de telecom, ISP (asta e în plus si față de prima variantă!?!) și de găzduire.

Se întreabă conul Fănică: Ce poate să însemne "acordarea conținutului criptat"? Cum poate avea comunicații tranzitate un furnizori de găzduire? În ce temei ar putea un ISP-ist sa îți colecteze și sa pastreze tot istoricul de navigare web? Cum se definește "propriile sisteme" la un găzduitor?

Nu doar că nu știe și poate doar să dea ochii peste cap la elucubrații tehnice, (si ca nimeni nu a fost chemat sa le explice) dar niciunul din acești termeni nu exista în Codul de Procedură penală. Și nici în altă parte! ("criptat" nici în dex nu e). Noul text precizează acum ca toate aceste acțiuni trebuie sa facă "obiectul actelor de autorizare" din Codul de Procedură Penală (dar la naiba, nici asta nu exista în Codul de Procedură penală, coane Fănică!).

Pai ce să mai înțeleagă justițiabilul, dom'le! Curat murdar, coane Fănică!

Indiciu - rămâne cum am zis inițial:

Asistăm la o extindere a interceptărilor din Codul de procedura penală si a legii SRI, făcute pe șest, fară argumente și fără dorința de a le dezbate.  Este o extindere a furnizorilor care au aceste obligații, a acțiunilor care trebuie să le facă și a datelor care ar trebui să le pună la dispoziție.

Comments

<p>Părerea mea e că dacă e o pregătire de război, tot ar trebui făcută corect și mai transparent și mai cred că ar trebui să scrieți postări mai catchy însoțite poate de campanii. Eu voi da share la postare, dar mi-e că nu prea va avea impact.</p>

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.