Ce invatam din protestele anti-ACTA din 11 Februarie?

 • Posted on: 13 February 2012
 • By: Bogdan Manolea

Text publicat pe Contributors.ro de Bogdan Manolea.

Pe o vreme cainoasa cu ninsoare si vant, citeva mii de cetateni ai Romaniei au iesit simbata, 11 Februarie 2012 in strada pentru a protesta. Nu pentru salarii, pensii sau orice alt fel de avantaje financiare, ci pentru niste chestiuni legate de Internet, un tratat international (ACTA) si drepturile lor. Pentru cei ce nu au fost acolo, cred ca merita punctate citeva aspecte pozitive si negative ale protestului, din punctul de vedere (evident subiectiv) al unuia care a fost acolo vreo citeva ore. Ce merita remarcat:

 • a fost primul protest din Romania legat de Internet si organizat pe Internet (din cite stiu eu)
 • a fost un protest neorganizat de vreo organizatie sau grup informal, ci pur si simplu printr-un call pe Facebook. Acest aspect s-a vazut in masa participantilor - marea majoritate tineri, baieti si fete, cu masca si fara masca, mai activi sau pasivi (desi daca nu sareai, inghetai mai repede), de obicei in grupuri de maxim 2-5 persoane, dar si unii veniti individual care se invarteau pe acolo.
 • a fost un protest national, oameni iesind in strada nu doar in Cluj sau Bucuresti, ci si in Iasi, Timisoara, Craiova, Constanta, Oradea, Baia Mare, Galati, Alba Iulia, Ploiesti, Tg Mures, Sf. Gheorghe, Bistrita, etc. (Ionut face o socoteala ca ar fi fost in total in jur de 5000)
 • a fost un protest european, cu evenimente similare in Munchen, Berlin, Praga, Londra, Sofia, Varsovia si altele cu participanti intre citeva sute si 15 000 (la Munchen)
 • m-a suprins in mod placut creativitatea participantilor care au folosit tot felul de metode improvizate pe genunchi(sau in statia de metrou) pentru a-si transmite mesajul. Imaginile de la eveniment arata diversitatea mesajelor si a modului de confectionare.
 • Legatura comuna a participantilor a fost opozitia fata de tratatul international ACTA, dar lozincile scandate sau scrise au acoperit intreg spectrul de drepturi fundamentale pe Internet, demonstrand ca Internautii stiu si sunt interesati de subiecte pe care de obicei politicientii le trateaza cu superficialitate (pentru a fi eufemistici):

1. Libertate pentru Internet/Jos Cenzura - Romania are deja 3 legi ce impun blocarea site-urilor de web prin furnizorul de servicii de acces la Internet (ISP), fara vreo analiza serioasa asupra efectelor unor asemenea masuri.

2. Va rugam sa ne scuzati/ Ne simtim supravegheati - Legea Big Brother (pastrarii datelor de trafic) a ajuns din nou in Camera Deputatilor, desi a fost declarata neconstitutionala pentru ca incalca dreptul la viata privata. Un nou proiect propune cumpararea cartelelor pre-paid doar cu un act de identitate, fara a analiza macar impactul asupra vietii private. Un proiect al Ministerului Turismului care vrea sa stranga date statistice(?!?) despre cei care se cazeaza in Romania, dar fac o baza de date unica cu toate informatiile lor personale.

3. Nu vrem puscarie/Pentru-o melodie - Tot domeniul reglementarii drepturilor de autor este rupt de realitatea din lumea digitala. In web 2.0 se vorbeste de remix, mash-up-uri, share sau embed, iar legea drepturilor de autor le face pe toate contraventii sau infractiuni. Reproducerea unei melodii, indiferent daca est efacuta in scop comercial sau necomerciale, este, conform legii romane o infractiune ce se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 2 ani sau amenda penala.

4. Nu corporatia/Face legislatia - Procesul adoptarii ACTA a fost profund viciat de participarea la negocieri doar a corporatiilor si excluderea in mod voluntar si explicit a oricarui reprezentant din zona academica/societatii civile. Ce nu mi-a placut:

 • se pare ca o portavoce si un loc mai vizibil te transforma intr-un lider de facto al miscarii, care "propune" lozincile. N-ar fi o problema, cita vreme NU folosesti postura pentru propriile tale mesaje politice sau legate de alte subiecte ce nu au legatura cu protestul.
 • grupul organizat de suporteri care a participat la eveniment a inceput de la un moment dat sa se infiltreze printre participanti, impunind lozinci care iarasi, nu aveau legatura cu protestul.

Cred ca aceste doua chestiuni i-au determinat pe multi (ca si pe mine) fie sa stea mai pe margine mai tacuti, fie sa plece mai devreme acasa. In fine, numarul participantilor mie mi se pare mai putin important. Cei care au luat de bune cifrele aruncate pe Facebook nu stiu (sau uita) ca social media nu poate aduce o modificare reala a numarului celor cu adevarat sunt activi. Mai prozaic explicat este vorba de Reactie vs. Actiune (Like pe Facebooks vs. Iesit la protest). (Nu-s ideile mele, le-am "furat" dintr-un articol al lui Malcolm Gladwell - Small Change Why the revolution will not be tweeted.- Via Ionut Oprea (care noteaza principalele idei din conferinta perfecta cu Gladwell din sept 2010)

Revenind la intrebarea din titlu, putem arunca raspunsul in derizoriu sustinind ca de fapt cei de acolo au fost doar o mina de anarhisti(adica anti-copyright-isti) sau dezinformati. Personal, prefer raspunsul urmator: Ne pasa de drepturile noastre. Si pe Internet.

PS: Ironia protestului este delicioasa, daca ne gindim ca Masca Anonymous este de fapt protejata de drepturi de autor si pentru orice copie trebuie platit "dreptul" la ... TimeWarner. :-)

Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.