Filtrul european de upload îți va distruge libertatea de exprimare. IA ATITUDINE ACUM!

  • Posted on: 28 February 2018
  • By: Redacția ApTI
Factorii de decizie europeni lucrează la cel mai masiv filtru de Internet pe care l-am văzut vreodată. Un algoritm va decide care din upload-urile tale vor fi văzute de restul lumii și care nu. În felul acesta, filtrul de conținut îți va răpi libertatea de exprimare.

Filtrele nu funcționează

În primul rând: filtrele nu știu să discearnă conținutul. Sunt multe exemple:
- profesorul ale cărui materiale educaționale au fost blocate;
- imaginile NASA de la aterizarea pe Marte au fost eliminate din greșeală;
- sau cele zece mii de videoclipuri care documentează crimele de război din Siria care au fost șterse de filtrul YouTube.
 
Filtrele automate ba realizează o sub-filtrare, lăsând pe Internet materiale care ar trebui blocate, ba realizează o filtrare excesivă, eliminând conținut care ar fi trebuit să fie publicat.

Nu puteți combate încălcările drepturilor de autor cu filtre automate

Filtrul de Internet a fost propus pentru a opri încălcările asupra drepturilor de autor. Dar drepturile de autor sunt prea complexe pentru această soluție tip bowling. De exemplu: uneori este perfect legal să folosești materiale protejate de drepturi de autor într-o citare sau o parodie, dar adesea este atât de neclar dacă ceva este sau nu este legal, încât cazul este adus în instanță, astfel încât un judecător să se poată pronunța asupra acestei chestiuni. Acestea nu sunt tipuri de probleme pentru care vrem să fie responsabil un filtru automat, dezvoltat de o companie privată în spatele ușilor închise.
 

Filtrele sunt predispuse la denaturarea funcțiilor

Pe termen lung, situația aceasta nici măcar nu se referă la drepturile de autor. Dacă este la latitudinea factorilor de decizie, filtrul de Internet poate fi folosit pentru a opri videoclipuri teroriste de la a fi distribuite sau pentru a elimina opinii politice nedorite. Un exemplu: Spania are un filtru de Internet pentru a combate site-urile de jocuri de noroc ilegale. Același filtru a fost folosit pentru a încerca oprirea referendumului catalan.
 
Pe scurt: Dacă nu luăm acum atitudine, factorii de decizie vor adopta reguli care ne vor afecta drastic libertatea de exprimare.

Ce poți face?

Următoarele săptămâni sunt cruciale. Contactează-ți reprezentanții din comisia JURI! Folosește hashtag-urile #censorshipmachine, #filterfail și #savethelink
 
> Arată-le reprezentanților tăi că ești împotriva filtrului de upload (Articolul 13) și creării unui nou drept auxiliar pentru editorii de presă (Articolul 11) prin care aceștia vor putea cere indemnizații din partea agregatorilor de conținut. Acesta din urmă fost poreclit "taxa pe link" sau îi mai poți spune "dreptul pe snippet". Practic, editorii de presă vor putea controla ce apare în motorul tău de căutare, ce poți să postezi pe Facebook și ce ai voie să citești online și offline!  
 
> Sună-i GRATUIT prin tool-ul Save the Link SAU scrie-le un mesaj personalizat SAU trimite-le cărțile poștale ApTI (downloadează-le de aici sau vino la noi la sediu și ne ocupăm noi să ajungă ilustratele la Bruxelles).
 
Europarlamentarii noștri sunt:
 
> Daniel BUDA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic EPP, telefon +32 228 45110, (consilier pe copyright: Laurențiu Gavra, laurentiu.gavra@europarl.europa.eu), e-mail daniel.buda@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz Altiero Spinelli, 07F254 1047 Bruxelles.
 
> Răzvan POPA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic S&D, telefon +3303 88 1 75, email razvan.popa@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz, 1047 Bruxelles.
 
Pe Daniel Buda îl găsești pe Twitter și Facebook cu @MEPDanielBuda, iar pe Răzvan Popa îl poți tag-ui pe Facebook. Uite câteva idei de tweet-uri sau postări pe care le poți folosi, dar te încurajăm să creezi și altele:

.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Protejați-ne libertatea de exprimare online și păstrați Internetul liber! Vă rugăm să respingeți Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! Stop the #censorshipmachine and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Luați măsuri pentru protejarea vieții noastre private online. Vă rugăm să respingeți Articolul 13 din propunerea de directivă #copyright! Say no to the #censorshipmachine
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Arătați că vă pasă despre diversitatea media, cultură și libertatea de exprimare a cetățenilor: respingeți Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! Stop the #censorshipmachine and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Filtrele de upload nu funcționează, iar crearea unui nou drept auxiliar pentru “salvarea” marilor trusturi tradiționale de presă este greșită. Vă rugăm să eliminați Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! #filtersfail #savethelink

Sau poți prelua direct mesajele în engleză:
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Stand up for our freedom of expression online and support Internet Freedom! Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Stand up for our privacy online. Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Show that you care about media plurality, culture and free speech: oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Internet filters don't work and ancillary copyright is flawed. Please delete Articles 11 & 13 of the #copyright Directive proposal! #filterfail #savethelink

La nivel național, Ministerul Culturii prin ORDA consolidează poziția României. Scrie-le cum te afectează noile prevederi la afaceri.europene@cultura.ro și office@orda.gov.ro! Editorii de presă, reprezentanții producătorilor din industria muzicală și organismele de gestiune colectivă și-au spus răspicat punctul de vedere la ultima dezbatere publică. E și rândul tău!
 
ApTI a lansat o campanie video în care a rugat 10 persoane din medii diferite să explice cum îi va afecta directiva copyright.

Abonează-te la canalul ApTI de YouTube și vezi aici argumentele noastre împotriva creării unui nou drept de autor și a filtrelor de upload.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.