Peste 80 de organizații europene cer protecția neutralității internetului

  • Posted on: 22 April 2013
  • By: Redacția ApTI

Mai mult de 80 de organizații reprezentate de The European Consumer Organisation (BEUC) și European Digital Rights (EDRi) au trimis o scrisoare adresată Comisiei Europene cerând oprirea practicilor experimentale periculoase legate de funcționarea internetului în Europa și protecția principiilor neutralității și deschiderii internetului.

„Cea mai voloroasă caracteristică a Internetul este deschiderea. Anumiți furnizori europeni de acces la internet au început să experimenteze în sensul de a bloca, filtra și limita servicii, iar aceste practici creează bariere într-o lume on-line a cărei valoare esențială este lipsa de frontiere.” explică Joe McNamee, director executiv EDRi. „Această experimentare nesăbuită va continua în cazul în care Comisia Europeană nu îi va pune capăt.”
 
La începutul mandatului său în 2010, comisarul Neelie Kroes și-a exprimat angajamentul față de protecția neutralității internetului. De atunci însă Comisia nu a făcut foarte multe, în afară să se folosească de metoda consultărilor pentru a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor. Din 2010, Comisia a ținut părțile interesate ocupate cu nu mai puțin de șase consultări (două venind direct de la Comisie și patru de la BEREC).
 
BEUC și EDRi se tem că viitoarele recomandări neobligatorii privind neutralitatea internetului vor fi bazate pe măsuri de protecție nesemnificative, cum ar fi posibilitatea de a schimba operatorul și obligația pentru fiecare operator de a avea cel puțin o ofertă completă de acces la internet. Această abordare ar însemna că Comisia Europeană va facilita crearea de noi bariere în „piața unică” digitală pe măsură ce, în același timp, încearcă să le elimine pe cele existente. Pe un start-up european al cărui acces pe piață va fi restricționat nu-l va încălzi cu nimic dacă blocarea va fi „transparentă” sau dacă consumatorii ar putea folosi totuși serviciul lor dacă și-ar schimba furnizorul.
 
„Este timpul ca UE să se raporteze la exemplul Olandei și Sloveniei și să introducă măsuri legale de protecție împotriva interferențelor arbitrare legate de comunicare.”, a adăugat Joe McNamee. „Dacă nu reușim să reglementăm juridic această problemă, rezultatul va fi un internet mai sărac - și va fi în detrimentul cetățenilor, inovatorilor și, în cele din urmă, în detrimentul exact al acelor companii care prin practica lor foarte îngustă dăunează esenței internetului de a fi deschis.”
 
Cronologia neutralității internetului 
 
Cronologia realizată de EDRi marchează cele mai importante evoluții în legătură cu neutralitatea internetului:
 
Este surprinzător că de la momentul când Neelie Kroes și-a început mandatul de comisar european pentru Agenda Digitală nicio acțiune nu fost pusă în practică pentru a proteja acest pilon fundamental pentru libera exprimare și inovare la nivelul UE.
 
Extrase din declarații:
 
  * Neelie Kroes - 14 ianuarie 2010, pagina 8: „(...) Ca o mărturisire personală, trebuie să vă spun că desenez pe hârtie în dreptul acestui subiect o inimioară! Atât pentru mine, cât și pentru Comisie este de o  importanță foarte mare să păstram internetul deschis și neutru.”
 
  * Neelie Kroes - noiembrie 2010: „Orice conținut sau aplicație care este  legală și care nu îngreunează nejustificat sau dăunează altor utilizatori sau integrității rețelei ar trebui să fie pe deplin accesibile. În     spiritul neutralității internetului astfel de conținut și aplicații ar trebui să beneficieze de tratament egal.”
 
  * Neelie Kroes, aprilie 2011: „Cred cu tărie în puterea competiției de a promova interesele consumatorilor.”
 
  * Neelie Kroes, 2012: „Consumatorii ar trebui să știe dacă obțin șampanie sau vin spumant. (...) Nu-mi propun să forțez fiecare operator în parte să ofere acces complet la Internet.”

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.