Ori protejăm jurnaliștii, ori stingem lumina!

  • Posted on: 6 July 2023
  • By: Redacția ApTI

European Media Freedom Act este un Regulament European în dezbatere, care-și propune să protejeze libertarea media și siguranța jurnaliștilor. Însă, unul dintre articolele Regulamentului în varianta propusa de Consiliul European propune o excepție care pare să se pune de-a curmezișul acestei viziuni.

Aceasta varianta precizează la  “Drepturile furnizorilor de servicii mass­media” la litera c), ca instalarea programelor spion (spyware) să fie interzisă “pe orice dispozitiv sau echipament utilizat de furnizorii de servicii mass­media sau, dacă este cazul, de membrii familiilor acestora, de angajații lor sau de membrii familiilor acestora, cu excepția cazului în care instalarea este justificată, de la caz la caz, din motive de securitate națională”.

Asociația pentru Tehnologie și Internet a trimis e-mail-uri europarlamentarilor români, cerându-le să modifice Articolul 4 al Regulamentului propus conform propriei versiuni adoptata deja de Parlament care nu conține excepția de mai sus. (în sublinierea noastră)

Pentru că aici intervine problema. Avem scandaluri legate de utilizarea spyware în statele membre ale UE, atât de multe încât nu mai putem spune că doar o mână de oameni au călcat strâmb. Polonia, Spania, Ungaria au folosit Pegasus pentru a monitoriza oponenții politici, activiștii și jurnaliștii, iar, în Grecia, un jurnalist dă în judecată compania care a creat spyware-ul Predator pentru faptul că acest program a fost folosit de guvernul grec pentru a îl monitoriza.

Ca să nu mai vorbim că, în România, Ministerul Afacerilor Externe refuză să spună dacă România a utilizat softuri de spionaj,

Pe lângă mail-urile noastre (mai jos), la care nutrim speranțe să primim răspuns de la cei care ne reprezintă în Bruxelles, am semnat o scrisoare deschisă alături de peste 70 de alte organizații pentru drepturi digitale europene (atașata), în care credem protejarea jurnaliștilor prin Regulamentul EMFA. Această scrisoare deschisă este atașată acestui articol în format PDF.

 

Proiectul de act normativ european privind libertatea presei (EMFA) reprezintă o ocazie unică într-o generație de a proteja drepturile jurnaliștilor.

Cu toate că Parlamentul European a avut o poziție corectă, abordarea generală a Consiliului European, recent adoptată, permite implementarea de "software de supraveghere intruzivă" împotriva furnizorilor de servicii media pentru motive de „securitate națională”.

LIBE trebuie să lupte împotriva acestui lucru. Mai ales având în vedere experiența recentă din România unde termenul de „securitate națională” a fost extins treptat și acum include și aspectele de dezinformare și propagandă.

De ce?

Securitatea națională a fost și este folosită ca pretext de către statele membre pentru a justifica o utilizare ilegală și intruzivă a serviciilor de supraveghere împotriva jurnaliștilor. Raportul PEGA a demonstrat fără echivoc acest lucru.

Utilizarea programelor de spionaj trebuie interzisă, deoarece acestea permit accesul la toate datele personale ale unei persoane, comunicațiile, fotografiile, contactele și datele privind comportamentul online ale unei persoane, fără ca aceasta să știe că este o victimă.

Confidențialitatea surselor și accesul nostru la un jurnalism de calitate care să ne sprijine valorile democratice, este în pericol.

Ce solicităm?

1. Garantarea interzicerii absolute a implementării de programe spion și a oricărei alte forme de supraveghere sau tehnologii de supraveghere în temeiul articolului 4.2 litera (c).

2. Pentru măsurile represive în temeiul articolului 4.2 litera (b): - restrângerea strictă a excepției prin inserarea unei liste exhaustive și limitate de infracțiuni grave (astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (17) din propunerea Comisiei);

- să prevadă garanții juridice, cum ar fi autorizarea prealabilă de către un judecător independent, accesul la căi de atac eficiente și un test strict de necesitate și proporționalitate.

3. O protecție mai largă împotriva accesului la conținutul jurnalistic criptat, prin includerea unei modificări la raportul Parlamentului.

 

Atasamente: 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.