Reforma legislației UE privind protecția vieții private: ce puteți face

  • Posted on: 23 May 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.10

Reforma legislației UE privind protecția datelor cu caracter personal și a vieții private a intrat într-o etapă extrem de importanță. În momentul de față, există peste 4000 de amendamente depuse în Parlamentul European la Propunerea de Regulament privind protecția datelor, iar parlamentarii încearcă să ajungă la un compromis,  pentru a putea vota, înainte de vacanță de vară, asupra raportului întocmit de europarlamentarul Jan Philipp Albrecht.

Săptămâna trecută, o coaliție alcătuită din grupuri europene și internaționale care activează în domeniul drepturilor digitale (Access, Bits of Freedom, Digitale Gesellschaft, La Quadrature du Net, Open Rights Group, Panoptykon, Privacy International și EDRi) au organizat o „tabără” de trei zile pentru activiști, într-o încercare de a contrabalansa eforturile uriașe depuse de grupurile de lobby în Parlament în ultimele câteva luni.

Campania nakedcitizens.eu este un răspuns la aceste acțiuni de lobby fără precedent. Campania a debutat cu publicarea unui raport în care s-a evidențiat faptul că multe dintre amendamentele depuse în Parlamentul European riscă să submineze grav dreptul la viață privată al cetățenilor UE. Scopul taberei de săptămâna trecută, ca parte a campaniei, a fost acela de a îi pune pe activiștii din societatea civilă și pe susținătorii vieții private în legătură cu parlamentarii europeni și de a explica de ce unele propuneri ar afecta dreptul la viață privată ale cetățenilor UE.

Ce puteți face

Întrucât amendamentele de compromis sunt discutate chiar acum în Parlamentul European, este timpul să acționați. Dacă totul merge bine, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlament va vota asupra acestor amendamente înainte de vacanța de vară. Cele mai importante prevederi  ale acestor amendamente pot fi găsite în raportul amintit.

Sunt mai multe lucruri pe care le puteți face – în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție:

  • 10 minute: cea mai bună metodă pentru a vă face auziți este să aveți o abordare cât mai clară și personală – sunt necesare doar câteva minute în plus pentru a putea trimite un e-mail parlamentarilor liberali și conservatori din cadrul comisiei LIBE, prin intermediul http://www.privacycampaign.eu

Detalii:

(Articol de Kirsten Fiedler - EDRi)

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.