Abuse.ro - raport de activitate Septembrie 2012

  • Posted on: 9 October 2012
  • By: Stefaniu Criste
domeniile românești spamvertizate sunt filtrate rapid

După cum probabil știți, în luna august ApTI a relansat www.abuse.ro, un portal de resurse împotriva spamului autohton. Site-ul se dorește a fi un punct de colectare al mesajelor raportate ca fiind nesolicitate și totodată sursa de informații brute pentru cele două liste tehnice antispam: rbl.abuse.ro și respectiv uribl.abuse.ro.

Prima listă publică adresele IP ale expeditorilor de spam, fiind foarte simplu de instalat pe aproape orice server de email. Avantajul major al acestei liste este faptul că mesajele expediate de la adrese listate nu mai sunt procesate de serverul destinatar (economisindu-se bandă internet și resurse de procesare). Dezavantajul este acela că pot fi filtrate și mesaje legitime, în cazul în care expeditorii de spam și cei legitimi împart aceeași adresă IP.

A doua listă publică domeniile web (doar domeniile, de forma domain.tld, nu și subdomeniile) promovate prin spam sau care sunt folosite ca vector de transmitere. Mesajele ce conțin domenii spamvertizate nu sunt respinse direct, ci scorul lor de spam crește cu nota setată la configurare. Această listă este mai precisă și funcționează foarte bine chiar dacă mesajele sunt expediate de pe ferme de adrese IP, însă necesită procesarea mesajelor de modulul SpamAssassin din serverul de mail.

Pe parcursul lunii septembrie (am considerat luna august ca fiind una de așezare a datelor primare) am adunat câteva informații statistice care vă vor da o idee generală asupra situației actuale.

Datele sunt prezentate direct pe blogul abuse.ro, unde veți găsi și o versiune PDF a raporttului.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.