Propunem aceste 7 principii ale reglementării domeniilor .ro

  • Posted on: 23 March 2017
  • By: Redacția ApTI

ACTUALIZARE 2:

 

MCSI a amânat dezbaterea pentru 27 aprilie, ora 12:00. Dezbaterea va putea fi urmărită live online.

 

ACTUALIZARE 1:

 

MCSI a anunțat că în 24 aprilie va avea loc întâlnirea în care se vor discuta rezultatele chestionarului pe care l-au aplicat și principiile pe baza cărora va fi redactat proiectul de lege privind reglementarea domeniilor ".ro".


 

Document final din 23.03.2017

Trimis către MCSI, ICI, RoTLD și Comisia de ITC din Camera Deputaților, la ora 12:00 PM

 

Principiile reglementării domeniilor .ro

 

Chestionarul propus de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale la finalul lunii ianuarie 2017 a atins o serie de aspecte importante legate de reglementarea numelor de domenii .ro și a strâns mai multe comentarii de la diverși actori interesați.  În același timp, considerăm că o serie de aspecte cheie și principii generice legate de o viitoare reglementare trebuie să fie luate în considerare de către orice instituție publică care lucrează pe acest subiect:

 

Scopul reglementării trebuie să fie crearea unui domeniu național .ro de încredere pentru întreaga comunitate de Internet românească, astfel încât orice persoană fizică sau juridică din România să fie interesată în primul rând de înregistrarea unui domeniu .ro pentru activitățile online.

 

În acest context considerăm că următoarele principii trebuie să fie la baza reglementării domeniilor .ro:

1. Legitimitate și legătura cu comunitatea Internet românească

A avea o lege pentru numele de domenii .ro poate fi o soluție. Dar problema reală este cum creăm un sistem de reglementare pentru numele de domeniu .ro care să fie recunoscut ca fiind legitim de către comunitatea Internet românească, nu doar de către instituțiile publice.

 

Comunitatea Internet este formată dintr-un spectru larg de actori cheie interesaţi de domeniile .ro în special și de dezvoltarea Internetului în general: parteneri care vând domenii .ro, firme de dezvoltare site-uri în România, deținători de nume de domenii, societate civilă, sectorul academic, organizaţii profesionale etc. Experiența ICANN și a numelor de domenii naționale de succes ne arată că reglementarea trebuie să se clădească pe o largă recunoaștere și participare reală din partea comunității Internet naționale.

2. Transparență și deschidere

Orice soluție propusă pentru reglementare trebuie să aibă la baza transparența integrală a sistemului național de domenii .ro. Fiind un sistem de interes public prin esență și cu o misiune publică, nu există niciun motiv pentru ascunderea vreunui aspect esențial al activității acesteia - de la buget până la hotărârile luate sau procedurile adoptate.

 

De asemenea este importantă deschiderea către comunitatea Internet națională - oricine dorește să participe la stabilirea regulilor să poată să o facă.

3.  Răspundere (accountability)

Este esențial ca soluția de reglementare aleasă sa aibă mecanisme de control eficiente (audituri financiare, de securitate etc.)  și de răspundere în fața comunităţii Internet naționale.

4.  Predictibilitate

Funcționarea numelor de domenii .ro trebuie să inspire siguranţă și certitudine pe termen lung pentru întreaga comunitate Internet românească și în special pentru deţinătorii de domenii .ro

 

Soluțiile oferite trebuie să fie predictibile și să asigure dezvoltarea Internetului pe termen lung și nu profitabilitatea unui sistem de interes public. De asemenea, regulile trebuie să fie același pentru toți și implementate în mod egal, nu preferențial.

 

În același timp, trecerea la un sistem recurent de plată trebuie să se facă respectând utilizatorii actuali de domenii .ro și într-o modalitate care aduce atingere minimală oricărui domeniu .ro funcțional.

5.  Rolul tehnic

Administratorul unui domeniu cod de țară de nivel înalt (country cod top level domain (ccTLD) Registry), precum și firmele (Registrar) care facilitează înregistrarea propriu-zisă de nume de domenii au un rol primordial tehnic, de intermediari, cu efect asupra funcționării corecte a Internetului românesc. În mod tradițional, aceștia nu au niciun rol în ceea ce privește conținutul afișat pe o pagină web sau modul în care titularul numelui de domeniu îl folosește.

 

În acest context, este important și să avem consacrat rolul Registry ca administrator tehnic al .ro, și Registrar ca intermediar pur tehnic al înregistrării numelor de domenii .ro.

6. Flexibilitatea reglementării

O reglementare legislativă primară foarte detaliată are toate șansele să pună limite care, în practică, să fie bariere în fața administrării domeniilor .ro și nu un facilitator.  În acest context credem că reglementarea trebuie să fie bazată pe principii și modul de guvernanță, în vreme ce deciziile practice (e.g. prețul unui domeniu .ro, modul de reînnoire, discount-uri de preț, regulile de înregistrare etc.) trebuie să fie la un nivel inferior, atâta vreme cât respectă principiile mai sus amintite.

7.  Separarea puterilor (independență)

Ca în orice proces democratic, este importantă separarea rolurilor în administrarea domeniilor .ro. A avea o singură instituție care face în același timp regulile de funcționare, administrează la nivel înalt domeniul (Registry) și face înregistrări de domenii pentru terți (Registrar) creează în mod inevitabil probleme, conflicte de interese și concurență neloială. Modelul ales ar trebui să încerce să evite sau măcar să limiteze cât mai mult rolurile atribuite oricărei instituții.

 

Semnatari

 

Bogdan Manolea
Asociația pentru Tehnologie și Internet - ApTI
 
Marius David
Rospot SRL, partener ROTLD
 
Ciprian Buzner
Good Net SRL
 
Cosmin Constantinescu
Interact SRL
 
Adrian Andreiaș
Hosterion SRL, partener ROTLD
 
Ștefan Cândea
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație
 
Angela Stanescu
Asociatia InterLAN
 
Alin Popescu
Avocatnet.ro
 
Iulian Comanescu
Expert media/Comanescu
 
Dorin Boerescu
2Performant Network SA
 
Elena Zvarici
Internet Society Romania 
 
Catalin Vrabie
SNSPA-Facultatea de Administratie Publica
 
Constantinescu Nicolaie
Kosson, arhitect informațional
 
Nicoleta Fotiade
Mediawise Society
 
Cosmin Daraban
SilkWEB
 
Constantin Vică
Centrul de Cercetare în Etică Aplicată
 
Daniel Secareanu
Burda Romania
 
Sorin Tolos
Digital Moments SRL, partener ROTLD
 
Merca Csaba
Nshost SRL, , partener ROTLD
 
Radu Motoc
Asociatia Techsoup
 
Cosmin Stanescu 
Host-Age.ro Gazduire Web SRL, partener ROTLD
 
Bogdan Stefan  
Zenith Technology SRL, partener ROTLD
 
Ovidiu Voicu 
Centrul pentru Inovare Publică
 
Marian Titieni 
Edelweiss SRL, partener ROTLD
 
Cristian Sutac
Dow Media SRL, partener ROTLD
 
Tiberiu Gîndu
Asociația Națională a Internet Service Providerilor
 
Liana Ganea
ActiveWatch
 
Ioana Anescu 
Asociatia IAB Romania
 
Eugen Ionita
Pagini Europene SRL, partener ROTLD
 
Bogdan Popa
SOFTHOST SRL
 

Puteți semna în continuare documentul de la Google Docs (creați un rând nou de tabel, introduceți datele și vom adăuga aderarea dv. la final). Adăugați printr-un comentariu și o adresă de e-mail, dacă doriți să fiți informați despre rezultatul demersului. Mulțumim!

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.