[Newsletter #3] Drepturi digitale: Neutralitatea Internetului câștigă în Europa

  • Posted on: 2 September 2016
  • By: Redacția ApTI

Acesta este newsletter-ul lunar al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), în care ne propunem să te ținem la curent cu ce e nou pe frontul drepturilor digitale. Primești noutăți despre libertatea Internetului și despre drepturile digitale pentru că te-ai abonat sau ești în contact cu noi.

Avem astăzi pentru tine:

  1. Neutralitatea Internetului câștigă în Europa
  2. SRI folosește fonduri europene pentru supraveghere generalizată
  3. Leak de la Comisia Europeană al unei propuneri catastrofale de reformă a drepturilor de autor


1. Neutralitatea Internetului câștigă în Europa

Pe 30 august 2016, Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (Body of European Regulators of Electronic Communications – BEREC) a publicat Ghidul de implementare a Regulamentului privind neutralitatea Internetului. În forma finală a textului, BEREC a remediat problemele semnalate de susținătorii neutralității Internetului cu ocazia consultării de la începutul verii în privința metodelor de management al traficului și a serviciilor specializate. În privința zero rating, a fost păstrată abordarea caz-cu-caz, dar lista de criterii pentru evaluarea cazurilor este bună. Așadar, totul va depinde de vigilența autorităților naționale de reglementare în telecomunicații și a societății civile.

Comunicatul coaliției SaveTheInternet.EU:
https://www.apti.ro/ghid-final-berec-neutralitatea-internetului

Ghidul final BEREC:
http://berec.europa.eu/eng/document_register/subject_matter/berec/regulatory_best_practices/guidelines/6160-berec-guidelines-on-the-implementation-by-national-regulators-of-european-net-neutrality-rules
 

2. SRI folosește fonduri europene pentru supraveghere generalizată

Așa cum v-am mai informat, sub pretextul implementării unui proiect de eGuvernare, SRI a câștigat un proiect de 25m euro pe fonduri europene prin care intenționează să implementeze un sistem de tip Big Data care să copieze și caute în datele personale ale tuturor românilor stocate la cel puțin 9 instituții publice. Sistemul nu oferă nici o garanție reală că drepturile fundamentale nu vor fi încălcate, iar reacțiile publice ulterioare au confirmat toate temerile noastre.

Situația este chiar mai gravă decât credeam la început, sistemul de interconectare al acestor instituții fiind deja implementat încă din 2006, maximizat anul trecut tot pe fonduri europene și tot sub controlul SRI. Iar instituțiile publice în cauză deja comunică date personale SRI, pe motive nelegate de siguranța națională (deci în afara atribuțiilor SRI-ului), fără a respecta legislația privind protecția datelor cu caracter personal, așa cum Autoritatea în domeniu a confirmat printr-o declarație în mass-media.

Scrisoarea deschisă a ApTI, ActiveWatch, APADOR-CH și CRJ:
http://apti.ro/nu-supravegherii-generalizate-proiect-sri

Document de analiză:
http://apti.ro/sites/default/files/Document%20de%20analiza%20caiet%20sarcini%20proiect%20SRI%20de%20supraveghere%20generalizata_0.pdf


Reacție la comunicatul de presă SRI:
http://apti.ro/sii-analytics-sri-adevaratul-big-brother

Reacție la conferința de presă cu ușile închise SRI:
http://apti.ro/sri-confirma-suspiciunile-privind-sii-analytics

Reacții și analize în presă:

 

3. Leak de la Comisia Europeană al unei propuneri catastrofale de reformă a drepturilor de autor

În urma dezbaterilor din spațiul public, Comisia Europeană urmează să formuleze în această toamnă o propunere de reformă a legislației privind drepturile de autor. Din leak-ul recent publicat, propunerea nu face nimic ca să modernizeze regimul drepturilor de autor pentru a îl aduce în concordanță cu realitățile digitale. Mai mult, textul Comisiei introduce conceptul de "taxă pe link", o idee total ruptă de felul intrinsec al funcționării Internetului, anume de a distribui link-uri într-un mod liber. Din păcate, textul Comisiei Europene promovează acest concept care deja s-a dovedit complet dezastruos în cele două țări care l-au adoptat: Germania și Spania.

Leak-ul de la Comisia Europeană:
http://www.communia-association.org/2016/08/25/eu-commission-yes-will-create-new-ancillary-copyright-news-publishers-please-stop-calling-link-tax/

Analiză a leak-ului:
http://www.communia-association.org/2016/08/29/copyright-reform-european-commission-rightsholders-bidding/

Răspunsul ApTI la consultarea Comisiei Europene privind reforma drepturilor de autor de la începutul verii:
https://www.apti.ro/consultare-ce-drepturi-auxiliare-libertate-panorama
 

Tags: 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.