Drepturi digitale la MegaDojo 2016

  • Posted on: 24 November 2016
  • By: Redacția ApTI

Sâmbătă, 19 Noiembrie, ApTI a participat la evenimentul MegaDojo 2016 organizat de CoderDojo Timisoara. La eveniment au participat aproximativ 450 de copii cu vârste cuprinse intre 7 și 17 ani, plus un număr considerabil de mentori și voluntari care au ajutat la desfășurarea evenimentului.

Cu ocazia evenimentului, ApTI a ținut 3 workshop-uri: două pentru copii și unul pentru părinți. Pentru copii, workshop-urile au fost organizate pe categorii de vârstă: 12-13 ani și 14-17 ani.

În cadrul workshop-urilor pentru tinerii programatori, s-a discutat despre drepturile digitale, ce și care sunt ele și care este rolul programatorului în contextul drepturilor digitale. Ambele workshop-uri au fost foarte animate, în special cel cu cei mici, care au dat dovada de o energie debordantă. Foarte mulți dintre cei mici și aproape toți dintre cei mari știau de existența conceptului de drepturi digitale. Împreună am discutat despre ce sunt drepturile digitale, de unde vin ele, care sunt acestea, de ce sunt importante și ce se poate întâmpla dacă nu sunt respectate. După aceea, toți cei prezenți fiind programatori, am abordat subiectul rolului programatorului în protejarea și aplicarea drepturilor digitale. Ca viitori programatori de produse și servicii digitale, mai devreme sau mai târziu deciziile fiecăruia vor putea face diferența între protecția drepturilor digitale și compromiterea drepturilor digital. La final, i-am lăsat cu următoarea temă de gândire: ce ai face dacă angajatorul/șeful/clientul tău ți-ar cere să implementezi o funcționalitate care știi că va fi folosită pentru a priva pe alții de drepturile lor digitale?

În cadrul workshop-ului pentru părinți, am purtat o discuție despre bune practici de parenting pentru părinții cu copii pasionați de informatică. Consensul emergent a fost că regulile stricte nu sunt cea mai bună abordare pentru că un copil inteligent și pasionat de tehnică va descoperi metode de a eluda regulile mai stricte decât este el dispus să accepte, că și părinții (sau cel puțin unii dintre părinți) trebuie să învețe să accepte, dacă nu chiar să respecte, preocupările digitale ale copiilor și că părinții sunt în măsură să îndrume în mod util curiozitatea copiilor dar că asta necesită o implicare constructivă în viața copiilor din partea părinților.

Faptul că tinerii programatori sunt la curent cu problematica drepturilor digitale este un lucru îmbucurător. Cu cât mai mulți programatori vor înțelege din ce în ce mai bine problematica drepturilor digitale, cu atât este mai mare probabilitatea ca drepturile digitale să fie respectate. Cu cât mai puțini programatori vor fi dispuși să implementeze sisteme care încalcă drepturile digitale, cu atât mai puține încălcări ale drepturilor digitale vor avea loc. În alte contexte, exista scuza „dacă nu o făceam eu, erau 1000 alții care ar fi făcut-o în locul meu fără nici o problemă”. Dar scuza asta merge pentru acțiuni care pot fi duse la bun sfârșit de oricine. În cazul dezvoltării de software, această scuză nu mai funcționează: s-ar putea ca, dacă un programator refuză să implementeze un anumit sistem / o anumită funcționalitate care încalcă anumite drepturi, acel sistem sau funcționalitate să nu poată fi implementate la fel de bine de altcineva, sau să poată fi implementate dar mai puțin eficient, astfel încât consecințele negative să fie mai puțin dăunătoare. Așadar, este foarte important, în primul rând, pentru un programator să știe când să spună „Nu!” și să știe că acest „Nu!” contează.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.