Manifest pentru un proiect deschis eRomania

  • Posted on: 14 April 2010
  • By: Redacția ApTI

Scrisoare deschisă către Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu

Versiune 1.0 - lansat 31.03.2010, ora 16 00. Semnaturile s-au primit pina pe 14.04.2010. Lista de semnaturi este disponibila la finalul acestei insemnari.

Vezi mai multe si despre intalnirea noastra din 30 Aprilie pe tema open eGovernment.

Un grup de iniţiativă pentru susţinerea a şapte principii în realizarea unei eRomânii deschise:
1. Accesul deschis la întreg conţinutul creat în cadrul proiectului, disponibil pe Internet
2. Publicarea într-un format deschis a tuturor datelor publice obţinute în cadrul unei activităţi finanţate cu bani publici
3. Reutilizarea conţinutului deja disponibil pe Internet. (inclusiv cel pus de instituţii publice)
4. Utilizarea formatelor şi standardelor deschise în cadrul proiectului eRomania
5. Publicarea tuturor programelor de calculator dezvoltate din bani publici pe un site specializat şi sub licenţe deschise
6. Respectarea standardelor de accesibilitate
7. Realizarea unor proiecte necesare pentru domeniul public, nu concurarea cu sectorul privat

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

200 Semnatari - varianta finala, actualizata 14.04.2010 (colectate intre 31.03-14.04.2010)

. Vezi lista de semnatari la finalul acestei insemnari Puteti gasi aici si niste bannere ale Manifestului -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Salutăm iniţiativa dumneavoastră de a determina Guvernul României să investească 500 de milioane de euro într-un proiect de eGovernment românesc. Cum înţelegem că alocarea întregii sume nu este încă în mod clar definitivată în cadrul proiectului eRomânia, propunem Guvernului să aibă în vedere următoarele șapte principii de utilizare deschisă a resurselor, având în vedere finanţarea din bani publici a acestor proiecte pentru dezvoltarea interacţiunii cetăţean-guvern.

1. Accesul deschis la întreg conţinutul creat în cadrul proiectului, disponibil pe Internet. Banii publici trebuie folosiţi în interesul public. În ceea ce priveşte conţinutul creat în cadrul acestui proiect, acesta ar trebui pus la dispoziţie sub cea mai deschisă licenţă posibilă, care ar permite oricărei persoane sau firme să re-utilizeze conţinutul şi să-l îmbunătăţească pe viitor. Astfel proiectul va avea rezultate în scurt timp şi va exercita un impact eficient pe viitor.

Exemplu: Proiectul eRomania vrea sa facă un portal eTurism. Noi credem că tot conținutul publicat in acest portal (ex: text, poze, filme etc.) trebuie să fie pus sub o licență deschisă, astfel încât Primăria Bucureşti sau firma Turism România SRL sau Popescu Ion să poată să-l copieze gratuit, să-l traducă şi să-l publice din nou pe Internet sau într-o broşură sau unde doreşte, fără a cere acordul Guvernului.

2. Publicarea tuturor datelor publice obţinute în cadrul unei activităţi finanţate cu bani publici într-un format deschis (raw data) pe care sectorul privat şi orice persoană interesată să îl poată reutiliza. A se vedea în acest sens activităţile din Marea Britanie (vezi data.gov.uk) iniţiate ca urmare a sfaturilor primite de la Sir Tim Berners-Lee. Poate nu suntem atât de bogaţi încât să-l angajam pe domnul Tim Berners-Lee, dar suntem atât de inteligenţi încât să folosim gratuit sfaturile bune date altora. Datele existente şi cele care vor fi colectate nu vor fi folosite decât într-o proporţie infimă dacă nu vor putea fi valorificate cu sprijinul tehnologiilor Web 3.0 (Semantic Web).

Exemplu: Datele de la ultimul recensământ trebuie făcute publice sub o licență deschisă. Asta ar permite Prefecturii Timișoara să demonstreze că este zona cu cei mai mulţi tineri din Romania. Ar permite firmei Turism Romania SRL sa facă o hartă a minorităților aromâne ce merită vizitate. Ar permite lui Popescu Ion să facă o aplicație care să-l ajute să identifice cea mai bună zonă din România, pe criteriile proprii. Totul cu un program pe care orice programator mediu îl poate scrie și care se "joacă" cu datele respective.

3. Să nu reinventăm roata. În condiţiile în care un conţinut ce ar trebui să facă obiectul unei secţiuni din proiectul eRomania există deja pe Internet, acesta ar trebui să fie considerat ca un punct de plecare în noua secţiune. Dacă acest conţinut este publicat sub o licenţă deschisă, atunci ar fi obligatorie utilizarea sa în noul proiect. Recomandăm utilizarea unei părţi din suma alocată pentru proiectul eRomania pentru iniţiativele care deja au utilitate şi contribuie la cultura digitală a României, încurajând astfel repartizarea mai bună a efortului de realizare şi probabil scurtând şi timpul de implementare/colectare la diverse nivele administrative şi teritoriale.

Proiectul eRomania ar trebui sa facă o inventariere a aplicaţiilor şi conţinutului pus în prezent pe Internet de instituţiile publice şi posibila re-utilizare a acestuia, pentru a evita duplicarea eforturilor şi mărirea cheltuielilor.

Exemplu: Proiectul eRomânia propune un portal eJustiție cu toate actele normative. Dar deja există alte patru baze de date cu acte normative, făcute din bani publici (Camera Deputaților, Monitorul Oficial, Consiliul Legislativ, Ministerul Justiţiei), plus alte baze de date cu conținut similar realizate în sectorul privat.

4. Toate formatele şi standardele utilizate în cadrul proiectului eRomania pentru interacţiunea cu alte instituţii ale statului sau cu publicul larg trebuie să fie deschise. În situaţia existenţei pe piaţă a unor standarde şi formate pentru a căror utilizare nu trebuie plătită nicio redevenţă către o companie sau terţă parte, este esenţială folosirea acestora pentru a permite accesul oricărui cetăţean în mod liber la informaţiile publice sau la comunicarea cu instituţiile statului.

Exemplu: Proiectul eRomânia ar putea avea un formular-tip de notificare a taxei locale de parcare de domiciliu. Popescu Ion ar trebui să poată să trimita aceast forumular folosind un program gratuit.

5. Toate programele de calculator dezvoltate din bani publici să fie făcute publice pe un site specializat (cum este pentru instituţiile europeane site-ul osor.eu) şi sub licenţe deschise, astfel încât să permită re-utilizarea lor de către alte administraţii publice din România şi modificarea lor fără a fi necesară angajarea aceleiaşi firme. Licenţierea deschisă ar trebui să fie regula, iar păstrarea unei licenţe proprietar să fie făcută doar atunci când nu există practic altă posibilitate.

Toate aplicaţiile dezvoltate trebuie să fie accesibile oricărui cetăţean, fără a fi condiţionate de folosirea unor softuri proprietare şi/sau cumpărarea unor servicii conexe. Toate aplicațiile dezvoltate trebuie să implementeze metode deschise de interacţionare. Aceasta ar însemna să se menționeze interfața necesară pentru accesul la aceste aplicații, iar în cazul în care o asemenea interfață nu este disponibilă, specificațiile tehnice necesare pentru a permite accesul unei aplicații realizată de un terț.

Toate aplicaţiile desktop realizate în cadrul proiectului trebuie să ruleze la fel de bine pe principalele trei sisteme de operare folosite în România. (ex. Windows OS, Mac OS si GNU/Linux)

Toate aplicaţiile web realizate în cadrul proiectului trebuie să folosească doar standarde web deschise şi să funcţioneze în parametrii stabiliţi (cu o deviaţie acceptabilă precizată) pe principalele browsere care au o cotă relevantă de piaţă in Romania şi respectă standardele W3C, iar cel puţin unul poate fi procurat gratuit.(ex. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome).

Proiectul eRomania ar trebui să accepte să găzduiască şi aplicaţii venite din partea sectorului privat, dezvoltate în afara finanţării, atâta vreme cât sunt licenţiate deschis şi oferă detalii cu privire la cerinţele de sistem şi interfaţa folosită pentru a accesa aceste aplicaţii.

Exemplu:Proiectul eRomânia ar putea avea un modul de plată a taxei locale de parcare de domiciliu către stat. Dacă acest modul este creat de firma A SRL, pentru orice modificare a programului va trebui cel mai probabil angajată aceeași firmă. Dacă acelaşi modul este creat de B SRL şi pus sub o licență deschisă, atunci orice altă firmă poate fi angajată în orice moment pentru modificarea sau actualizarea modulului. Mai mult, programatorul Popescu Ion poate să vadă cât de prost a fost scris și să semnaleze acest lucru. Și mai mult, firma C SRL poate să propună un modul mai bun, construit pe banii firmei.

6. Toate aplicaţiile dezvoltate în cadrul proiectului eRomânia trebuie să respecte standardele de accesibilitate, care să asigure accesul oricărui cetăţean român la conținutul acestora, inclusiv a persoanelor cu dizabilităţi.

Exemplu: Popescu Ion, care are o acuitate vizuală de numai 5%, trebuie să aibă condiții egale de acces, la fel cu orice utilizator, la toate programele și conținuturile create în cadrul eRomânia.

7. Să nu concurăm sectorul privat. Planul eRomania ar trebui să se abţină de la construirea unor proiecte concurente cu cele deja dezvoltate de sectorul privat, cu excepţia cazului când acestea din urmă fie nu sunt disponibile public pe Internet, fie publicarea lor este limitată de condiţiile unor licenţe restrictive.

Exemplu: Proiectul eRomânia propune un portal al localităților. Dar un astfel de portal este deja început de ceva ani de un grup de voluntari entuziaşti și disponibil pe Wikipedia România în mod gratuit și deschis. Noi credem că guvernul ar trebui să susțină acest proiect şi nu să finanțeze ceva concurent. 

Aşteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră şi vă propunem organizarea de către MCSI a unei dezbateri publice la care să participe toţi cei implicaţi efectiv în proiectul eRomania, în cadrul căreia să se discute aceste principii.

Text licenţiat Creative Commons Atribuire RO 3.0

Disponibil si in format ODTPDF si DOC

200 Semnatari - varianta finala, actualizata 14.04.2010 (colectate intre 31.03-14.04.2010)

* Datele personale colectate au unicul scop de a sustine Manifestul si a fi prezentate pe acest site web. Acestea vor fi anexate la prezentul Manifest in momentul trimiterii acestuia catre autoritatilor competente. Singurele date pe care le cerem sunt nume, prenumele si adresa de email (prin care trimiteti adeziunea). Datele se primesc pe email in perioada 31.03-14.04.2010. Dupa doua luni de la incheierea stringerii semnaturilor, acestea vor fi sterse definitiv de pe acest site web, si va ramine doar numarul de semnaturi. Pentru o problema cu semnatura dvs, va rugam semnalati prin email la semnatura at apti.ro

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.