Sună europarlamentarii și spune NU filtrelor de conținut prin platforma Pledge2019.eu

  • Posted on: 23 February 2019
  • By: Cezara Panait
Milioane de cetățeni europeni au spus NU filtrelor de conținut, alătură-te acestor voci și nu lăsa Parlamentul European să adopte mecanisme de cenzură generalizată. Votul final asupra propunerii de directivă copyright va avea loc cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile europene. 
 
Astăzi, 25 februarie 2019, epicenter.works și organizațiile partenere din întreaga Europă lansează campania Pledge2019.eu. Mesajul este simplu: reprezentanții sunt invitați să se angajeze că vor respinge filtrele de conținut, iar alegătorii sunt îndemnați le adreseze un mesaj clar: Vom vota doar pentru politicieni care votează împotriva acestui atac împotriva libertății noastre de exprimare.
 
Pledge2019.eu permite alegătorilor din toate statele membre ale UE să-și contacteze gratuit reprezentanții și să le solicite să respingă articolul 13 din propunerea controversată de directivă UE privind drepturile de autor. Spune-le că ești și împotriva Articolului 11 care vrea să permită introducerea unei "taxe" pentru distribuirea de link-uri!
 
"Europenii și-au declarat opoziția față de filtrele de upload într-o petiție care înregistrează un record de 5 milioane de semnături. Cu toate acestea, au existat critici referitoare că acele semnături nu ar fi aparținut cu adevărat cetățenilor europeni. De aceea este important ca alegătorii să vorbească direct cu reprezentanții lor, eliminând orice îndoială că sunt reali și că această problemă are consecințe justificate pentru ei ", spune Bernhard Hayden, expert în drepturile de autor la epicenter.works. 
 
"Articolul 13 amenință fundamentele internetului liber și deschis. Nu va lăsa site-urile și aplicațiile să aibă altă posibilitate decât să instaleze filtre de conținut, mașini de cenzură care trebuie să aprobe tot ce doresc utilizatorii să posteze sau să încarce. Având în vedere sarcina imposibilă de a preveni orice încălcare a drepturilor de autor, aceste filtre vor bloca în mod inevitabil mii de modelități legitime de exprimare liberă. Diversitatea online este amenințată pe măsură ce platformele mici nu vor putea face față obligațiilor oneroase și incertitudinea juridică. Opoziția față de articolul 13 nu este falsă, nu este doar un simplu click și nu este cu siguranță în interesul corporațiilor - la mijloc sunt cetățeni europeni care se implică în democrația UE și iau atitudine pentru protejarea drepturilor fundamentale. Cu șapte ani în urmă, cetățenii au învins cu succes tratatul ACTA. În acest an, își vor auzi din nou vocea", explică Hayden. 
 
Votul final în Parlamentul European poate avea loc încă din luna martie, data exactă nefiind încă anunțată. Cei 751 de reprezentanți din 28 de state membre vor avea opțiunea de a respinge întregul proiect sau de a elimina cele mai controversate articole.
 
La ora actualizării articolului (6.03.2019), se pare că următorii europarlamentari vor candida și pentru următorul mandat, la alegerile din 26 mai 2019:
PSD: Ioan Mircea Pașcu, Gabriela Zoană, Emilian Pavel, Răzvan Popa, Dan Nica
PNL: Siegfried Mureșan, Adina Vălean, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Marian Jean Marinescu
ALDE: Norica Nicolai, Renate Weber
UDMR: Csaba Sogor, Iuliu Winkler 
 
De-a lungul a aproape doi ani, noi le-am trimis tuturor europarlamentarilor români scrisori deschise, opinii juridice cu privire la implicațiile adoptării articolelor 13 și 11 din directiva copyright, le-am adresat cărți poștale, i-am contactat telefonic și i-am invitat la evenimente cu specialiști din domeniu. Vom continua să îi invităm să susțină campania Pledge2019.eu și să își asume angajamentul că vor vota împotriva filtrelor de conținut și a taxelor pe link. 
 

Făcând o paralelă cu alegerile europarlamentare din anul 2014, dorim să amintim promisiunile pe care unii dintre candidații de la acel moment le-au făcut pentru a proteja libertatea Internetului și drepturile digitale, semnând Carta Drepturilor Digitale
 
Pe platforma WePromise.eu, cetățenii au promis că vor vota europarlamentarii care se angajează la respectarea drepturilor lor. Cetățenii au votat, oare europarlamentarii s-au ținut de cuvânt? Vezi dintre europarlamentarii români care au candidat acum 5 ani cine a promis că se va ține de cuvânt sau ce au susținut în dosarul copyright.  
 
Noi considerăm că este necesar ca decidenții europeni să își respecte promisiunile făcute, având în vedere că rolul acestora este de a reprezenta interesele cetățenilor europeni care le-au acordat votul.
 
Alătură-te și tu campaniei Pledge2019.eu și transmite-le europarlamentarilor tăi că NU susții filtrele de conținut și cenzura generalizată! 
 
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.