Opriti legea securitatii cibernetice!

  • Posted on: 21 December 2014
  • By: Bogdan Manolea

ApTI, alaturi de alte 12 organizatii non-guvernamentale a cerut astazi Parlamentarilor Romaniei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatului Poporului, dar si noului Presedinte Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii securitatii cibernetice 580/2014 sau să o retrimită inapoi in Parlament. Probleme principalele identificate au fost:

 

1.Problema: Acces la date informatice într-un mod extrem de vag pentru foarte multe instituții.

Soluție: Clarificarea în text că accesul la datele informatice se poate face doar în condițiile Codului de Procedură Penală (art 138 (1) b și (3) + art. 140).

 

2. Problema: Legea se aplică tuturor persoanelor de drept public și privat, deci o arie extrem de largă și neclară. Un SRL cu un calculator nu poate fi o problemă de securitate cibernetică națională.

Soluție: Legea trebuie să se aplice doar persoanelor de drept public și privat identificate ca Infrastructuri Critice (ICIN). Lista acestora trebuie să fie în lege (la fel ca în propunerea de Directivă NIS).

 

3. Problema: Legea acordă SRI competențe principale în domeniul securității cibernetice.

Soluția: Conform propunerii de directivă NIS – această instituție ar trebui să fie un  „organism civil, care să funcționeze integral pe baza controlului democratic, și nu ar trebui să desfășoare activități în domeniul informațiilor”.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.