Întâlnire ORDA - 21 aprilie 2010

  • Posted on: 25 April 2010
  • By: Monica Lupascu

Pe 21 aprilie 2010 am participat din partea APTI la intalnirea organizata de ORDA cu ocazia zilei internationale a proprietatii intelectuale.

Desi subiectul declarat al invitatiei era proiectul de modificare a legii dreptului de autor, spre surprinderea mea si a mai multor participanti, discutiile pe aceasta tema au fost amanate; evident ca nimeni nu s-a suparat, mai ales ca Laurentiu Oprea a tinut sa precizeze ca ulterior avizarii de catre Ministrul Culturii, proiectul va fi disponibil online spre dezbatere publica si vom avea la dispozitie timp berechet pentru a ne exprima eventualele opinii, dezacorduri, etc. :)

NU as vrea sa se inteleaga ca totul a fost o pierdere de vreme. Dimpotriva, la initiativa moderatorilor, am incercat fiecare sa subliniem problemele cu care se confrunta fiecare sector in parte. Dintr-un motiv anume sintagma “organisme de gestiune colectiva” a fost pe buzele tuturor, recunosc, nu intr-un context laudativ.

Reprezentantii societatii romane TV, respectiv radiodifuziune au vorbit de multiplele formalitati la care sunt supusi cu ocazia transmiterii playlist-urilor lunare, de carentele in comunicarea cu reprezentantii ogg si nu in ultimul rand de lipsa unor dispozitii legale prin care activitatea organismelor de gestiune colectiva sa devina transparenta si controlabila.

Sorin Manea, reprezentantul ARONSA a adus in discutie natura hotararilor arbitrale –in contextul recentei definitivari a metodologiei de utilizare a operelor muzicale pe internet – precum si problematica creata de dispozitiile legii 8/1996 care permit ca desemnarea in cadrul comisiei de negociere a metodologiilor sa se realizeze exclusiv in baza listelor depuse de organismele de gestiune colectiva.

Spre final, Laurentiu Oprea a vorbit de cateva proiecte – unul aflat in derulare cu organismele de gestiune colectiva – crearea unei baze de date unice a titularilor de drepturi si altul in colaborare cu mediaforest.ro – privind accesarea sistemelor de amprentare digitala a operelor muzicale.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.