Încep evaluările pe DSA, hai să le facem transparente

  • Posted on: 30 August 2023
  • By: Redacția ApTI

Începând cu 26 august 2023, Regulamentul DSA (Digital Service Act, Regulamentul pentru Servicii Digitale) este aplicabil din punct de vedere juridic pentru marile platforme online (VLOPS). Începând de acum, acele platforme pe care Comisia Europeană le-a desemnat VLOPS - 19 la număr, până în prezent - trebuie să se pună pe treabă și să implementeze DSA, inclusiv prin a face publice evaluări de risc

Articolul 34 din DSA spune că:

Furnizorii de platforme online foarte mari și de motoare de căutare online foarte mari identifică, analizează și evaluează cu diligență orice riscuri sistemice din cadrul Uniunii care sunt cauzate de proiectarea sau de funcționarea serviciilor lor și a sistemelor lor aferente, inclusiv a sistemelor algoritmice, sau de utilizarea serviciilor lor.

Aceste evaluări trebuie publicate o dată pe an. Problema pe care o vedem e că nu există niște modele clare pe baza cărora companiile să facă aceste evaluări. Și, după cum știm, lăsate de capul lor, companiile vor scrie documente de evaluare care le servesc direct intereselor economice și care fac să pară că nu-i nimic de văzut aici, mergeți mai departe.

În consecință, am semnat, alături de 23 de organizații din domeniul drepturilor digitale, o scrisoare deschisă, adresată lui Prabhat Agarwal, care conduce secțiunea “Servicii Digitale și Plartforme” din Directoratul General pentru Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie (DG CONNECT) al Comisiei Europene. 

Prin această scrisoare, vrem să transmitem DG CONNECT că:

  • Avem, în componența organizațiilor semnatare, din societatea civilă, multă expertiză pe tema evaluării modului în care mecanismele implementate de platforme online influențează (și, uneori, încalcă) drepturile omului;
  • Vrem să ne oferim susținere Comisiei, pentru un dialog prin care putem proiecta împreună modele de urmat pentru companiile care fac evaluările;
  • Este foarte important ca evaluările să poată să fie auditate și de către cercetători terți, de aceea este foarte important ca aceste evaluări și orice date aferente să fie făcute publice de Comisie și de companii.

Unul din subiectele care ne îngrijorează în particular sunt sistemele de recomandare. Aceștia sunt algoritmii care decid ce conținut ajunge să fie văzut de un utilizator pe o platformă online. Filtrarea și ordonarea de conținut - de la cel mai relevant, pe care utilizatorii îl văd mereu, până la conținutul care rămâne îngropat pe o platformă - sunt și ele controlate de sistemele de recomandare.

Întreaga experiență a utilizatorilor pe platforme online este dictată de cum le este recomandat conținutul. Din acest motiv, credem că aceste sisteme trebuie să fie evaluate atent de către companii când fac raportările către Comisia Europeană.

Din experiența organizațiilor care au semnat scrisoarea comună, nu apucăm să vedem date despre cum funcționează sistemele de recomandare. De cele mai multe ori, companiile refuză să își asume consecințele propriilor recomandări de conținut.

La finalul scrisorii noastre comune, am oferit DG CONNECT și o listă de materiale scrise de către organizațiile semnatare, pe care o atașăm și la finalul acestei postări. Sperăm ca aceste documente, cu sumarul și sinteza expertizei noastre în domeniul sistemelor de recomandare și al drepturilor digitale, să servească Comisiei pentru redactarea unor modele de evaluare.

Reiterăm și îndemnul nostru către Comisie de a stabili un mecanism de consultare a societății civile în procesul de operaționalizare a DSA.

Panoptykon Foundation and Irish Council for Civil Liberties "Fixing Recommender Systems: from identification of risk factors to mitigation measures"

Access Now and ECNL "Towards meaningful fundamental rights impact assessments under the DSA"

Mozilla Foundation "This is not a System Card: Scrutinising Meta’s Transparency Announcements"

Stiftung Neue Verantwortung (SNV) "Auditing Recommender Systems"

AlgorithmWatch "Making Sense of the Digital Services Act; How to define platforms systemic risks to democracy"

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.