“Graniţa Schengen virtuală” sau “Marele Firewall al Europei”

  • Posted on: 5 May 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRI 9.9

În cadrul unei întâlniri din februarie 2011 a grupului de lucru “Law Enforcement Working Party” al Consiliului Uniunii Europene (grup creat ca forum de cooperare în chestiuni referitoare, printre altele, la lupta împotriva terorismului, probleme vamale şi fraudă) s-a discutat despre posibile măsuri care să contribuie la crearea unui spaţiu cibernetic european sigur. Una dintre măsurile propuse vizează crearea unui “Mare Firewall al Europei” prin blocarea, la “graniţele Uniunii Europene” a conţinutului web “ilicit”.

Potrivit acestei propuneri, un spaţiu cibernetic european sigur ar urma să aibă o “graniţă Schengen virtuală” şi “puncte de acces virtuale” prin intermediul cărora “furnizorii de servicii Internet să poată bloca conţinutul illicit în baza unei liste negre întocmite la nivelul Uniunii Europene”.

Propunerea a generat deja o serie de reacţii. Organizaţiile care promovează drepturile civile au atras atenţia asupra a două chestiuni extreme de importante: nu există o definiţie a termenului “conţinut illicit”, iar site-urile web legale sunt adesea incluse în liste negre. Furnizorii de broadband sunt de părere că propunerea nu face decât să impună o cenzură pan-europeană; întrucât blocarea nu reprezintă o soluţie reală, ea fiind uşor de evitat, ei propun ca soluţie alternativă îndepărtarea la sursă a conţinutului ilegal, prin cooperarea dintre autorităţile poliţieneşti şi furnizorii de servicii de găzduire.

În opinia lui Joe McNamee, membru EDRi, “propunerea este absurdă, pentru că, dincolo de implicaţiile asupra democraţiei, libertăţii de exprimare şi chiar economiei, nu a fost efectuată nicio analiză asupra raportului dintre beneficiile şi costurile unei astfel de măsuri.”

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.