“Totul e sub control”? Câștigă bilete pentru a viziona filmul adoptat de ApTI la festivalul One World

  • Posted on: 13 March 2017
  • By: George Hari Popescu
Afis film Totul e sub control
Nu degeaba filmul documentar austriac “Totul e sub control” (Alles Unter Kontrolle, 2015, 93 minute) a fost inclus în secțiunea “Ministerul Groazei” la Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World. Pentru că regizorul Werner Boote creează o atmosferă terifiantă prin faptul că pur și simplu ne arată fără menajamente că suntem mereu urmăriți, calificați, evaluați și uneori persecutați și manipulați. Bine ați venit în lumea în care viața privată este un concept tot mai îndepărtat!
 
Regizorul a plecat cu un telefon mobil prin lume să caute, din Hong Kong până în deșerturile din Utah, răspunsul la o simplă întrebare: 
 
Cine știe cine suntem în această lume inter-conectată digital și de ce? 
 
El explorează modul în care societățile din lume își supraveghează cetățenii și stă de vorbă cu activiști, angajați ai unor companii de stat și private și gânditori. Fiecare intervievat vine cu propria atitudine față de ce mai înseamnă astăzi privat și public. Evident, fiecare își apără agenda personală, de aceea filmul oferă o multitudine de perspective asupra unui set de preocupări ale regizorului. Una dintre cele mai simple explicații vine de la un rapper din Chicago - el spune că diferența dintre faptul că nu ai nimic de ascuns și viața privată este similară cu aceea dintre a ascunde o fărădelege și a nu dori să-ți expui familia, în casă, privirilor din afară.
 
În ultima scenă, Boote ajunge într-o închisoare abandonată din Cuba, construită ca un panoptic: un turn de supraveghere în mijlocul unei arene formate din celule supraetajate. Este metoafora cea mai elocventă pentru lumea în care trăim, deoarece avem senzația că suntem liberi și că ne putem exprima cum dorim, dar de fapt lumea liberă este în afara acestui sistem și nimic din ceea ce exprimăm nu rămâne neînregistrat, stocat și prelucrat (la un moment dat).
 
Este un documentar alert, cu secvențe grafice și animații explicative, iar regizorul este tot timpul însoțit de avatarul său digital, reprezentat printr-o voce care oferă spectatorilor informații adiacente.
 

Veniți să vedeți “Totul e sub control”!

Vă invităm să veniți la festival pentru a viziona acest documentar adoptat de ApTI. Vă așteptăm la proiecțiile din: 17 martie, ora 16:00, Sala Eforie și 18 martie, ora 22:00, Sala Elvire Popesco. La final, veți putea adresa întrebări și vă vom răspunde noi sau regizorul Werner Boote.

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.