De sarbatori, SPAM-uri multe...

  • Posted on: 10 December 2008
  • By: Valics Lehel

Suntem in prag de sarbatori, iar acest lucru se vede in casuta noastra de email. Mesajele de genul "cumparati produse de la firma X, personalizate de sarbatori," sau "Craciunite pentru diverse ocazii", si multe altele, ne umpla casuta de email. Zilnic cel putin 10-15 mesaje.
Daca ar fi pe adresa de firma, poate as inchide ochii, oamenii vor parteneri, vor sa faca afaceri, asa vad ei contactarea firmelor. Pacat este insa ca ne vin si mailuri, sa inchiriem de exemplu craciunite pentru diverse evenimente de firma ... pe adresa personala. Stiu ca adresele mele de email (am cateva) sunt pe diverse liste (800.000 de adrese) care se vand cu 100EUR, insa nefiltrarea mesajelor le consider SPAM-uri si le voi trata ca atare.

Problema e relativ simpla. Daca creem o adresa de email, acesta sigur va ajunge in scurt timp (zile, saptamani) pe diverse liste care se vand pe bani. De aici si pana la spamuire, nu este decat un pas. Unele firme sau persoane fizice cumpara aceste liste si trimit mesaje dupa mesaje. Iar la finalul mesajului o sa aveti ceva de genul:


Nota!
Acest mesaj nu este un SPAM. Contine datele noastre de identificare si instructiuni de dezabonare. V-a fost transmis din dorinta de a va prezenta produsele si serviciile pe care vi le putem oferi. Adresa Dvs de e-mail a fost facuta publica prin afisari cu caracter publicitar (pe site-uri publice sau publicata intr-unul din numeroasele ghiduri de afaceri existente in Romania).
Pentru ca intelegem si apreciem intimitatea dvs. ne cerem scuze daca acest mesaj a ajuns din greseala la dvs, iar daca doriti sa nu mai primiti astfel de mesaje in viitor va rugam sa dati un reply cu mesajul NU MAI TRIMITE.

Nu o sa scapati de ei, va asigur. Am incercat de cateva ori si supriza a fost ca prin aceasta s-au asigurat ca imi citesc mesajele si au mai trimis.

Eu sunt insa poate in domeniu si stiu cum sa scap de aceste mesaje, insa sa vedem cum as puteasa ajut si pe altii cu cateva sfaturi, sper eu benefice. Trebuie sa urmarim cativa pasi, care ne pot ajuta sa reducem numarul de mailuri nedorite.

Daca avem adresa de email gen yahoo.com sau gmail.com, lucrurile pe jumatate s-au rezolvat. Il marcam ca si SPAM si vor fi considerate ca atare in viitor. Daca insa avem adresa de firma (iar orice firma care se respecta nu ar trebui sa foloseasca adresa publica (yahoo.com sau gmail.com sau altele), avem o solutie relativ usoara. Trebuie sa discutam cu firma care ne gazduieste numele de domeniu. Fiecare firma are un furnizor de servicii de gazduire web. Sunam la aceasta firma si
intrebam ce masura de antispam ne recomanda. Firmele de hosting de obicei au o masura deja luata. Dar totusi pentru spamurile din Romania, le puteti sugera sa foloseasca un serviciu pe care abuse.ro il pune la dispozitie. Daca vedeti ca sunt interesati, trimiteti-le un link, http://www.abuse.ro/howto

Ei bine, am facut un pas inainte, am convins administratorii domeniului nostru sa foloseasca un serviciu care isi actualizeaza datele frecvent. De acum incolo, firmele care apar pe lista abuse.ro, vor fi blocate.

Dar cum ajung ei acolo?

Stim ca nu e simplu sa iti pierzi timpul "parand pe altii", dar poate e necesar. De ce sa iti pierzi timpul pretios, care oricum e putin, pe stergerea zilnica a spamurilor, cand poti sa le trimiti la abuse.ro si sa iti scoti din cap aceasta problema. Tu raportezi 2-3-10 pe luna, altii mai raporteaza pe altii, si lantul merge mai departe. Astfel incet cu incetul lista creste si mesajele nedorite dispar sau se reduc.

Deci hai sa facem cativa pasi si daca primesti mailuri care nu le-ai cerut si te deranjeaza, intra pe www.abuse.ro si raporteaza-le. E ca si cum ai denunta un politist corupt, doar ca e pe internet si denunti persoanele care te deranjeaza.

Sper ca aceste sfaturi, te vor ajuta sa scapi de cateva mesaje nedorite si intr-o zi sa spui, DA, am mailboxul curat.

Tags: 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.