Unele guverne își doresc să aibă mai mult control asupra Internetului, prin intermediul UIT

  • Posted on: 1 September 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.16

Au existat în ultima vreme o serie de controverse legate de propuneri ale unor state precum Rusia și China privind extinderea controlului Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT)  asupra Internetului.

În momentul de față, resurse cheie ale Internetului, precum adresele IP și numele de domenii  sunt administrate de către ICANN (corporație non-profit localizată în SUA, care îndeplinește funcțiile IANA) și de către agenții naționale și regionale. UIT are și o serie de atribuții referitoare la gestionare Internetului, precum promovarea IPv6 și coordonarea eforturilor internaționale în domeniul securității informatice. Regulamentele UIT privind telecomunicațiile internaționale, care datează din 1988 (așadar, dinainte de apariția world wide web) sunt în curs de revizuire și unii dintre membrii organizației au înaintat propuneri în acest sens. Premierul rus Vladimir Putin a declarat în cadrul unei întâlniri cu secretarul general al UIT Hamadoun Toure: “Vă suntem recunoscători pentru ideile care au fost propuse spre discuție. Una dintre acesea vizează stabilirea unui control internațional asupra Internetului, prin utilizarea capacităților de monitorizare și supraveghere ale UIT.”

În septembrie 2011, state precum China, Rusia, Tajikistan și Uzbekistan, au transmis Adunării Generale a ONU o propunere privind un “cod de conduită internațional privind securitatea informatică, în scopul stabilirii unor norme și reguli internaționale care să standardizeze acțiunile statelor în ceea ce privește spațiul cibernetic.”

În decembrie 2012, în Dubai, statele membre UIT vor discuta, printre altele, despre includerea Internetului în cadrul de reglementare al UIT. Deși acțiunile premergătoare întâlnirii sunt ținute secret, WCITleaks.org a dezvăluit o serie de propuneri referitoare la sporirea controlului UIT.

Comisarul UE pentru agenda digitală, Neelie Kroes, a declarat, în 24 august, că deși guvernele pot avea mai multe de spus în ceea ce privește modul în care funcționează Internetul, este împotriva preluării, de către ITU, a controlului asupra Internetului, deși unele guverne pot avea alte opinii. “Desigur că există voci potrivit cărora Internetul ar fi mai bine gestionat  în cadrul ONU, dar eu nu sunt în favoarea unei abordări potrivit căreia atunci când există o problemă, aceasta poate fi soluționată doar în cadrul unei noi structuri. Încă sunt de părere că remarcile referitoare la acordarea unei voci mai puternice guvernelor pot contribui la identificarea unei soluții care să ia în considerare structurile existente. Nu cred că acest lucru nu poate fi realizat, așă că nu sunt dispusă să susțin o nouă structură.”

În timp ce Congresul SUA se opune propunerii privind preluarea controlului asupra Internetului de către o agenție a ONU, nu este totuși clar dacă UIT vrea, într-adevăr, să își asume un astfel de rol. Hamadoun Toure a declarat că nu există “nici măcar o singură referire la guvernanța Internetului în documentele pregătitoare ale conferinței din Dubai”.

Informații suplimentare:

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.