Legea securitatii cibernetice trece de testul CCR. Liber la pârât clienții. SRI capata atributii noi.

  • Posted on: 1 March 2023
  • By: Bogdan Manolea

Ieri, 28 februarie 2023 Curtea Constituțională a declarat noua lege a securității cibernetice ca fiind constituțională, raportat la sesizarile trimise. Legea merge acum către promulgare la președintele României.

Argumentele preliminare ale Curții pot fi citite online in comunicatul de presa facut public in seara de 28 februarie.

Sesizarea inițială a fost făcută de USR și Forța Dreptei a fost respinsă de Curtea Constituțională. Partidele din opoziție au semnalat Curții că proiectul legislativ încalcă dreptul la viață privată a românilor și că a fost votat pe repede-nainte.

ApTI, împreună cu alte 12 organizații, au trimis o petiție colectivă  către Avocatul Poporului. Acesta a notificat, la rândul său, Curtea Constituțională, folosind o parte din argumentele pe care le-a detaliat petiția.

Reamintim că proiectul securității cibernetice este primul dintre cele 10 legi ale securității facute de servicii pentru ele insele, publicate prima data de G4Media în mai 2022.

Gasiti in articolele precedente din site o recapitulare a poveștii acestui proiect de lege.

Cu siguranta aceasta este cea mai mare extindere a atributiilor legale (vorbim de legi, nu de extinderi prin protocoale sau decizii nepublice ale CSAT) a SRI de la Revolutia din 89 incoace. De facto o cam faceau oricum, CyberInt e infiintat de ani buni. Au trebuit insa sa treaca 8 ani de la ultima tentativa (decizia CCR 17/2015) pentru ca legea scrisa de servicii (ca nu mai e niciun secret!), sa fie adoptata fara vreo dezbatere serioasa in societate si sa le dea si cadrul legislativ in care sa functioneze. Guvernul, Parlamentul si CCR au fost ascultatori cu doleantele serviciilor si au pus stampila. Graba jalonului PNRR si linistea interesata a celor implicati au functionat perfect.

Putem vedea din alte state -poate chiar mai democratice decat Romania - de zonele sensibile in care serviciile sunt implicate. Uitati-va la Ministry of Truth in UK, la actiunile ecologistilor din Germania, la CatalanGate in Spania si la scandalul Pegasus din Grecia, Polonia, Ungaria si Spania. Tintele sunt cam aceleasi - jurnalisti incomozi, politicieni din opozitie, avocati, activisti, oameni de afaceri si in general persoane cu opinii diferite de politicile guvernamentale oficiale. Si rudele si cunostiintele lor.

Ce o sa fie si in Romania? Nu stim, dar uneltele si decizia sunt acum acolo. Cum controlul parlamentar si judecatoresc nu exista in practica, suntem practic la cheremul interpretarii lor.
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.