Legea interceptărilor e cam constituțională, susține CCR

  • Posted on: 18 May 2022
  • By: Redacția ApTI

După două amânări consecutive, Curtea Constituțională (CCR) a admis parțial excepția de constituționalitate (pe art 10^2) depuse de USR și Avocatul Poporului. Comunicatul a fost publicat azi, 18 mai 2022.

Practic CCR a considerat ca este neconstituțională doar litera c) "să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente",

Doar aceasta literă, prin modul de formulare are dispoziții care "sunt susceptibile de a crea aparența de legalitate cu privire la activitatea de reținere și stocare a informațiilor electronice, lăsând posibilitatea interpretării acestora în sensul că obligația reținerii și stocării informațiilor electronice poate fi reglementată prin acte normative infralegale"

Practic, CCR spune că litera c) este neconstituțională pentru că stocarea tuturor acestor date a fost declarată, în trecut, o măsură excesivă, neproporțională. Este neconstituțional, deci, să ceri să fie păstrate date despre toate comunicațiile oamenilor, doar-doar ți-o trebui ceva de acolo, la un moment dat.

Curtea Europeană de Justiție a setat deja un precent aici. În 2014, a declarat directiva de Data Retention ca fiind invalidă din același motiv: este neproporțional să reții toate datele despre schimburile de mesaje pe Internet ale oamenilor.

Din păcate pentru restul alineatelor din art 10^2 (a,b si d) sesizarea de neconstituționalitate a fost respinsă. Asta înseamnă că următoarele obligații (reproduse aici, sumar) au fost, toate, considerate constituționale de către CCR:

  • litera a) "să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente"
  • litera b) "să acorde, la solicitarea organelor autorizate, în condițiile prezentei legi, conținutul criptat al comunicațiilor în rețelele proprii"
  • litera d) "să permită accesul la propriile sisteme informatice în vederea copierii sau extragerii exclusiv a datelor care fac obiectul actelor de autorizare"

Acum ar trebui să așteptăm publicarea motivării în Monitorul Oficial pentru a vedea argumentele concrete pro sau contra, după caz.

Anumite aspecte (cum ar fi de exemplu înregistrarea obligatorie a găzduitorilor) au toate șansele să cadă la Curtea Europeană de Justiție, încălcarea obligațiilor europene fiind flagrantă. Altele vor trebuie sa ajungă la CEDO pentru o rezolvare satisfăcătoare.

Cert este că, din păcate, CCR, în actuala formulă, a ratat o șansă uriașă de a demonstra că drepturile cetățenilor români sunt mai presus de interesele unor servicii. Istoria ne-a demonstrat că aceste servicii acționează exclusiv pentru interesele proprii sau personale.

Alături de proiectul de OUG pe Cloud-ul Guvernamental și de mult-anunțatele (dar secrete) legi ale serviciilor pe care CSAT vrea să se pună pe masa Parlamentului, o sa asistăm cel mai probabil la schimbarea înceată și sigura a sistemului din România dintr-un stat de drept, unde drepturile și libertățile cetățeanului sunt esențiale într-un stat securist, unde pentru securitatea voastră nu veți mai avea nicio libertate.

O să fie liniște si bine. Pentru unii.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.