Concurăm la Civil Society Pitch de la One World Romania. Țineți-ne pumnii să câștigăm producția unui film documentar!

  • Posted on: 14 March 2017
  • By: George Hari Popescu
Civil Society Pitch - One World Romania

ApTI participă la “programul de pețitorie” Civil Society Pitch, o inițiativă inovatoare ce-și propune să pună la un loc cineaști din domeniul filmului documentar și activiști și organizații care luptă pentru apărarea drepturilor omului din România, Bulgaria și Ungaria, cu scopul de a încuraja apariția de noi filme documentare de calitate în regiune.   

Subiectul pe care ApTI ar dori să îl abordeze este: Supravegherea și conceptul Big Brother - paranoia sau adevăr? 

Oamenii au dreptul de a ști cum sunt folosite datele lor personale și au dreptul să decidă cine le procesează datele, pentru ce motiv și pentru cât timp. Am dori să realizăm un documentar despre cum este afectată viața privată a oamenilor din România (și, prin extrapolare, din întreaga lume) de programele de supraveghere în masă. Mai întâi, vom explica în ce constau aceste inițiative guvernamentale, precum recentul demers al SRI-ului de a cumpăra din fonduri europene tehnologie de stocare și prelucrare a datelor personale. Vom folosi și exemple din trecut și din prezent, pentru a ilustra gravitatea subiectului. De exemplu, poate ați aflat de ultimele dezvăluiri făcute de WikiLeaks despre Vault 7 și de mai vechiul proiect PRISM (și alte dezvăluiri făcute de Edward Snowden).  

Între 18-19 martie, activiștii pentru drepturile omului vor avea ocazia de a prezenta în fața experților din industria filmului documentar idei ce pot deveni filme, bazate pe subiecte familiare, la care au acces direct și pe care le-au documentat de-a lungul timpului. În a doua parte a atelierului, prezentările vor fi urmate de discuții între reprezentanții societății civile și cineaști, concepute sub formă de Speed Dating, iar la final, cineaștii vor avea și ei ocazia să își prezinte viziunea artistică asupra ideilor de filme documentare propuse de activiști.   

ApTI este unul dintre cele 10 ONG-uri selectate să participe la Civil Society Pitch. Să sperăm că vom avea noroc și vom putea să vă anunțăm în curând că am pornit producția acestui film documentar. Țineți-ne pumnii!  

Până atunci, vă invităm să vizionați documentarul adoptat de noi la One World Romania, “Totul e sub control”. Citiți cum puteți câștiga bilete la proiecții.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.