Ce trebuie să știe europarlamentarii despre #ChatControl #CSAR

  • Posted on: 11 May 2023
  • By: Redacția ApTI

Pe 10 mai, Asociația pentru Tehnologie și Internet a trimis e-mail-uri europarlamentarilor români din Comisia LIBE (pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne). Le-am descris poziția noastră față de Regulamentul supra-numit în online #ChatControl, pe numele său întreg, Regulamentul de stabilire a normelor de prevenire și combatere a abuzului sexual asupra copiilor.

Noi am mai scris și-n trecut despre ChatControl și despre ce ar însemna pentru dreptul la viață privată (spoiler: ar însemna că toate comunicațiile noastre și tot conținutul pe care-l postăm online sunt scanate tot timpul, continuu). Organizăm prezentări despre criptare, importanța comunicațiilor sigure și ChatControl (iar canalul nostru de Telegram e locul unde puteți afla de următoarele prezentări).

Ne-am dorit ca poziția noastră și argumentele cu care o susținem să ajungă și la cei care ne reprezintă la Bruxelles, așa că le-am trimis un email cu principalele puncte de luat în considerare în impactul asupra drepturilor fundamentale:

Vă scriu din partea Asociației pentru Tehnologie și Internet, o asociație română care susține de peste 19 ani drepturile civile digitale, pentru a vă împărtăși îngrijorările noastre serioase cu privire la propunerea de regulament al UE privind abuzul sexual asupra copiilor, care este discutată acum în Comisia LIBE.

Facem parte dintr-o coaliție de ONG-uri formată din 134 de organizații, care include experți în tehnologie, grupuri pentru drepturile omului și avocați, dar și mai multe grupuri dedicate cum ar fi pentru drepturilor digitale ale copiilor, drepturilor femeilor și sprijinului pentru victime și supraviețuitori. Coaliția noastră avertizează că propunerea de Regulament ar fi foarte periculoasă pentru viața privată și siguranța tuturor celor care se află online - inclusiv a copiilor pe care se presupune că ar trebui să îi ajute.

În concordanța cu opinia exprimată de autorități relevante, cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, serviciul juridic al Consiliului, Evaluarea complementară a impactului făcută de LIBE, Rețeaua europeană a drepturilor digitale (EDRi), 6 parlamente naționale și mulți alții, suntem șocați de faptul că o propunere a UE legitimează supravegherea cetățenilor în masă și slăbirea măsurilor de securitate, cum ar fi criptarea.

Aceasta propunere ar avea si un impact dezastruos inclusiv asupra unor categorii de persoane care pot folosi astfel de materiale în activitatea lor profesională sau personală - de la “clasica poză” a propriului fiu sau fiica în baie pe care i-o trimiți bunicilor la distanță, la un părinte care trimite un detaliu al copilului său către un doctor de familie pentru o opinie rapidă, la un jurnalist care investighează de ce Poliția sau Procuratura nu își fac treaba într-un caz de abuz sexual asupra unui minor (acest caz s-a întâmplat deja în 2022 în Brăila)

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.