Ce sunt serverele rădăcină (root servers)?

  • Posted on: 19 October 2011
  • By: Redacția ApTI

Există 13 servere rădăcină, sau, mai exact, există 13 adrese IP la care pot fi găsite serverele rădăcină (serverele care au una dintre cele 13 adrese IP se pot afla în zeci de locaţii fizice diferite). Aceste servere stochează o copie a aceluiaşi fişier care îndeplineşte rolul de index principal pentru directoarele de adrese Internet; fişierul respectiv cuprinde câte o adresă pentru fiecare domeniu de nivel superior (.com, .de, etc), adresă care, la rândul ei, cuprinde directorul de adrese al registrului domeniului respectiv.

În practică, serverele rădăcină sunt consultate destul de rar (dată fiind dimensiunea Internetului), deoarece în momentul în care dispozitivele din reţea află adresa unui anumit domeniu de nivel superior, o reţin şi o verifică doar ocazional pentru a se asigura că nu a fost schimbată. Totuşi, serverele rădăcină rămân vitale pentru buna funcţionare a Internetului.

Operatorii serverelor rădăcină sunt în mare parte autonomi, dar colaborează între ei şi cu ICANN pentru a se asigura că sistemul „ţine pasul” cu evoluţiile Internetului.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.