Call to action: Numărătoare inversă pentru mașina de cenzură și taxa pe link - sună-ți europarlamentarii!

  • Posted on: 13 April 2018
  • By: Redacția ApTI
 
Este din ce în ce mai multă nevoie de implicarea ta pentru a opri cenzura online și taxa pe link în Uniunea Europeană. Sub masca unei noi directive privind drepturile de autor, se află amenințări grave la libertatea de exprimare, posibilitatea de a avea un business digital și este pus în pericol dreptul de a cita. Iată informații despre propunerea de directivă și infografice despre cum te afectează indiferent dacă ești profesor, cercetător, trainer, bibliotecar, jurnalist, blogger, te ocupi de media online sau ai o afacere online.
 
Votul Comisiei JURI din Parlamentul European privind propunerea de directivă copyright a fost (din nou) amânat, de data aceasta pentru 20 sau 21 iunie 2018. Dar discuțiile se poartă acum!
 
Încurajăm campania European Digital Rights (EDRi) și OpenMedia și lansăm un nou apel către cetățenii digitali: este momentul să suni europarlamentarii și să le ceri eliminarea articolelor 11 și 13
 
Vezi lista tuturor reprezentanților din Comisia JURI! Practic, ei vor stabili direcția în care se va vota în plenul Parlamentului European.
 

Folosește tool-ul lansat de OpenMedia și sună gratuit europarlamentarii români sau străini!  

Europarlamentarii noștri sunt:
> Daniel BUDA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic EPP, telefon +32 228 45110, (consilier pe copyright: Andreea Scripcaru, andreea.scripcaru@europarl.europa.eu), e-mail daniel.buda@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz Altiero Spinelli, 07F254 1047 Bruxelles.
 
> Răzvan POPA - Comisia JURI, membru supleant, grup politic S&D, telefon +3303 88 1 75, e-mail razvan.popa@europarl.europa.eu, adresa - European Parliament, Rue Wiertz, 1047 Bruxelles.
 
Pe Daniel Buda îl găsești pe Twitter și Facebook cu @MEPDanielBuda, iar pe Răzvan Popa îl poți tag-ui pe Facebook. 

Cum ar suna o convorbire cu un europarlamentar? Iată mai jos o sugestie:

 
1. Spune-ți numele, țara din care ești și câteva detalii despre tine (de exemplu, ești părinte, student, profesor, artist, antreprenor, jurnalist)
 
2. Spune-le că suni în legătură cu Directiva privind drepturile de autor și cu votul comisiei JURI, care urmează să aibă loc în iunie.
 
3. Spune-le că te opui articolului 11 - propunerea ca editorii de presă să primească remunerații pentru partajarea link-ului și a scurtei descrieri de text care face trimitere către un articol - și ești împotriva articolului 13 -  planul de a face site-urile web să implementeze programe de filtrare în masă a conținutului pe care tu îl uploadezi pe platformele online. Vezi explicații pe larg despre fiecare articol.
 
4. Dă un exemplu despre modul în care filtrarea conținutului va avea un impact negativ pentru munca ta.
 
De exemplu, sunt profesor și vreau să pun online un material educațional în care am folosit resurse existente; deși legea îmi permite, algoritmii de filtrare nu vor putea recunoaște că mă încadrez pe o excepție permisă de lege pentru scop educativ. Vreau să includ link-uri și să citez lucrările altora atunci când dezvolt materiale la școală, dar articolul 11 mă pune să plătesc editorilor link-urile și citatele către articolele lor (propunerea nu face distincție între folosirea comercială și cea necomercială)! Vreau excepții mai largi pentru mediul educațional și să fie încurajate cursurile în masă la distanță (MOOC) 
 
Sau vreau să fac o meme, caricatură sau o parodie, dar materialul îmi va fi blocat de la publicarea online deoarece conține imagini existente - nu va ști să recunoască operele ce pot fi folosite liber sau care se află în domeniul public și pe care le pot folosi legal! Articolul 11 poate permite editorilor de presă să controleze ce ajunge în lista mea de căutări și ce nu - în funcție dacă motorul de căutare sau agregatorul de informații i-a plătit remunerație sau nu! 
 
Sau sunt artist și mă folosesc de remix și colaje pentru a crea opere digitale noi. Algoritmii îmi vor bloca lucrările! Articolul 11 mă obligă să plătesc editorului dacă citez lucrări sau dacă pun link-uri către sursa originală a articolelor pe care le folosesc în scop de documentare!
 
5. Spune-le că, din aceste motive, îi soliciți să voteze împotriva articolelor 11 și 13 în comisia JURI în dosarul directivei privind drepturile de autor. Subliniază că acest lucru contează foarte mult pentru tine, iar votul lor în acest dosar va influența și felul în care tu vei vota în cadrul următoarelor alegeri europarlamentare. 
 
6. Nu uita să mulțumești persoanei cu care ai discutat, iar dacă ai stat de vorbă cu un asistent, încurajează-l să transmită mesajul tău europarlamentarului și să te țină la curent cu evoluția discuțiilor europene.
 
Decidenții politici au de pus în balanță interesele economice ale susținătorilor celor mai controversate două articole din propunerea de directivă (taxa pe link și filtrele de upload) și, de cealaltă parte, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor europeni – dreptul la viață privată, libertatea de exprimare, dreptul de a primi și de a oferi informații, dreptul de a conduce o afacere.  
 
Dă-le argumente și trage un semnal de alarmă pentru protejarea drepturilor tale! Vezi și argumentele noastre împotriva taxei pe link și a filtrelor pentru upload

Pentru implicarea pe rețelele sociale, uite câteva idei de tweet-uri sau postări pe care le poți folosi, dar te încurajăm să creezi și altele, .@ menționând numele europarlamentarilor români sau străini!
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Protejați-ne libertatea de exprimare online și păstrați Internetul liber! Vă rugăm să respingeți Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! Stop the #censorshipmachine and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Luați măsuri pentru protejarea vieții noastre private online. Vă rugăm să respingeți Articolul 13 din propunerea de directivă #copyright! Say no to the #censorshipmachine
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Arătați că vă pasă despre diversitatea media, cultură și libertatea de exprimare a cetățenilor: respingeți Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! Stop the #censorshipmachine and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Filtrele de upload nu funcționează, iar crearea unui nou drept auxiliar pentru “salvarea” marilor trusturi tradiționale de presă este greșită. Vă rugăm să eliminați Articolele 11 și 13 din propunerea de directivă #copyright! #filtersfail #savethelink
Sau poți prelua direct mesajele în engleză:
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Stand up for our freedom of expression online and support Internet Freedom! Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Stand up for our privacy online. Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Show that you care about media plurality, culture and free speech: oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEPDanielBuda & Răzvan Popa Internet filters don't work and ancillary copyright is flawed. Please delete Articles 11 & 13 of the #copyright Directive proposal! #filterfail #savethelink
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.