VICE.COM: De ce ne afectează pe toți arestarea experților IT din Turcia

  • Posted on: 4 August 2017
  • By: George Hari Popescu

Ali, consultant IT, și Peter, un antrenor de wellness anti-violență din Germania, se aflau în Istanbul pentru un workshop. Au avut astfel de workshopuri în Mexic și Pakistan, dar e prima oară când au ajuns în închisoare din cauza muncii lor. Dar detenția celor doi n-a fost un accident. Luna aceasta, după 12 zile petrecute în custodia poliției, ambii bărbați au fost trimiși din nou în închisoare, alături de alți patru bărbați, printre care și Idil Eser, directorul organizației Amnesty Turcia. Cu toții se confruntă cu acuzații absurde de terorism.

Workshopul ținut de Ali și Peter îi învăța pe participanți cum să-și protejeze intimitatea online, lucru neîncurajat de autoritățile turce. Ali și Peter sunt descriși drept orchestratori ai unei revolte, dovezile fiind experiența lor în aplicațiile de securitate și comunicare. Acuzațiile sunt ridicole. 

Protejarea informațiilor delicate de accesul nedorit sau de supravegherea statului e esențială în lumea modernă și e foarte trist atunci când persoanele care luptă pentru drepturile omului intră în vizorul statului. În cele 12 luni de la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, situația drepturilor omului din Turcia a fost în cădere liberă și multe drepturi de bază ale oamenilor au fost călcate în picioare.

Când au fost târâți de poliție, Ali și Peter educau oamenii și îi ajutau pe apărătorii drepturilor omului să înțeleagă și să-și protejeze drepturile digitale în acest nou mediu ostil aflat în continuă transformare. Arestarea lor ne amintește că nimeni nu-și permite să fie indiferent în privința intimității online și că ecranele noastre de smartphone și laptop devin noi frontiere în bătălia pentru drepturile omului.

CITIȚI ARTICOLUL INTEGRAL LA VICE.COM


Învățați acum, înainte ca și acest conținut să devină ilegal:

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.