Societatea civilă cere ca TAFTA – acordul comercial dintre SUA și UE - să nu conțină prevederi privind proprietatea intelectuală

  • Posted on: 28 March 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.6

Peste 45 de organizații ale societății civile din SUA și Europa, printre care și EDRi – organizație din care face parte ApTI – au solicitat ca propunerea de acord comercial dintre SUA și UE, intitulat Acordul Translatlantic de Liber Schimb (Transatlantic Free Trade Agreement - TAFTA) ar trebui să excludă orice prevederi referitoare la patente, drept de autor, mărci înregistrate sau alte forme de „proprietate intelectuală”.

Președintele SUA, Barack Obama, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy și președintele Comisiei Europene, Jose Manueal Barroso, au anunțat, la 13 februarie 2013, lansarea oficială a negocierilor pentru TAFTA, cunoscut și ca Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP).

Organizațiile societății civile au emis o declarație (IP OUT OF TAFTA) în care insistă asupra faptului că TAFTA nu ar trebui să includă nicio prevedere privind proprietatea intelectuală și că UE și SUA ar trebui să publice textele de negociere a acordului comercial. Organizațiile se tem că TAFTA ar putea include acele prevederi privind proprietatea intelectuală care au fost vizate de  acordul ACTA – respins de Parlamentul European - și cred că astfel de prevederi pot afecta dreptul cetățenilor la sănătate, cultură și liberă exprimare.

 „Acordurile comerciale nu reprezintă forumul ideal pentru discutarea drepturilor de proprietate intelectuală”, afirmă analistul FFII, Ante Wessels, care precizează că „industria deja visează la stabilirea unui standard de aur în domenii precum protecția drepturilor de proprietate intelectuală. Sună familiar? Da. Sună întocmai ca ACTA, acordul care a primit un vot negativ covârșitor în Parlamentul European, în iulie 2012. ACTA a fost, în aproape toate aspectele, o dramă, fiind deconectat de la societate.”

Declarația societății civile concluzionează faptul că negocierile asupra TAFTA „nu ar trebui să conducă la rescrierea regulilor privind patentele și dreptul de autor într-o manieră care înclină și mai mult balanța în defavoarea intereselor cetățenilor.”

Alte informații:

EDRi-gram: Total transparency on ACTA and TAFTA documents (13.03.2013)

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.