Parlamentul European a adoptat pachetul legislativ privind protecția datelor și raportul privind supravegherea în masă

  • Posted on: 14 March 2014
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRI 12.5

În data de 12 martie 2014, Parlamentul European a adoptat pachetul de reformă în domeniul protecției datelor cu caracter personal și raportul privind impactul programelor de supraveghere în masă asupra cetățenilor UE. Aceste voturi reprezintă o importantă contribuție la protecția dreptului la viață privată și la finalizarea îndelung așteptatei reforme propusă de Comisia Europeană în ianuarie 2012.

Acest proces de reformă are însă și o serie de slăbiciuni. În ciuda unor îmbunătățiri aduse propunerii inițiale a Comisiei, textul adoptat conține măsuri care compromit punctele tari ale Regulamentului. Spre exemplu, Regulamentul permite companiilor să prelucreze date cu caracter personal și să creeze profiluri ale utilizatorilor (spre exemplu, pentru scopuri de marketing) fără consimțământul persoanei vizate, atât timp cât datele rămân anonime. Deși în viziunea Parlamentului European, anonim înseamnă „care nu este legat în mod direct de tine”, realitatea din epoca „big data” ne arată că și numai două seturi de date, atunci când sunt analizate împreună, pot determina cu ușurintă identitatea unei persoane.

Conform Regulamentului adoptat de către Parlament, companiile pot prelucra și folosi datele utilizatorului fără consimțământul acestuia dacă acționează în „interes legitim”, un termen vag definit care permite operatorilor de date să transmită informațiii personale către „terți”. În contextul acestei măsuri limitate de protecție, compania trebuie să stabilească dacă acțiunile sale sunt conforme cu „așteptările rezonabile” ale utilizatorului, o sintagmă aproape lipsită de semnificație în actualul mediu digital aflat în continuă schimbare. A fost ratată însă posibilitatea de a clarifica și restricționa conceptul de „interes legitim” care exista deja în Directiva din 1995.

Consiliul (miniștrii de resort din cele 28 de state membre) este cel care trebuie acum să soluționeze problemele rămase și să ajungă la un acord, astfel încât reforma cadrului de reglementare în domeniu protecției datelor să  fie finalizată până la sfârșitul anului 2014.

Parlamentul European a adoptat și raportul privind supravegherea în masă. Elaborat în urma a 15 audieri organizate de Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European (LIBE), raportul analizează impactul programelor de supraveghere în masă - dezvăluite de către fostul consultant NSA Edward Snowden - asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor europeni.

Raportul include un  plan de acțiuni în șapte puncte, un „Habeas Corpus Digital European” care să readucă încrederea în relațiile dintre UE și SUA și să garanteze o protecție mai puternică a drepturile cetățenilor UE, drepturi care au fost afectate de programele de supraveghere în masă. Pe lângă adoptarea pachetului de reformă în domeniul protecției datelor până la sfârșitul anului 2014, recomandările includ și revizuirea acordurilor privind transferurile de date între UE și SUA, precum Acordul Safe Harbor, și dezvoltarea de tehnologii și capacități IT europene.

Snowden a solicitat azil mai multor state membre ale Uniunii Europene, dar nu a primit încă un răspuns pozitiv. În cadrul votului asupra raportului, Parlamentul European a respins o serie de amendamente care ar fi condus la renunțarea la acuzațiile aduse lui Snowden și i-ar fi acordat azil sau statut de refugiat. Snowden s-a referit la această chestiune în mărturia sa, spunând că „parlamentari din guverne naționale mi-au spus că Statele Unite nu vor permite partenerilor europeni să-mi ofere azil politic.”

Deși Parlamentul a eșuat în a-l apăra pe cel care a dezvăluit abuzurile, votul acordat în favoarea adoptării raportului reprezintă o apărare semnificativă a dreptului la viață privată al tuturor cetățenilor europeni și o lovitură împotriva tuturor celor care susțin supravegherea în masă. Deși raportul adoptat nu are caracter legislativ, prin votul dat în Parlament s-a stabilit și un grup la nivel înalt care să se asigure că recomandările din report sunt implementate până în 2015, iar Parlamentul a fost de acord să discute la începutul anului 2015 pentru a se asigura că recomandările sunt implementate.

Informații suplimentare:

 (Articol de Raegan MacDonald – Access)

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.