Cum au votat europarlamentarii români mandatul JURI pentru reforma copyright și acțiuni viitoare

  • Posted on: 13 July 2018
  • By: Redacția ApTI
Parlamentul European a oprit pentru moment propunerea controversată pentru reforma drepturilor de autor, în varianta susținută de comisia JURI, pentru a continua procesul legislativ sub forma dezbaterilor publice în plenul PE.
 
Deputații europeni au respins pe 5 iulie mandatul de negociere al comisiei JURI, cu 318 de voturi împotrivă, față de cele 278 de voturi pentru susținere. 
 
Dacă vrei să vezi cum arată votul pe țări, găsești în graficul următor:
 
 
Din grafic se observă că numai Franța a susținut acest mandat de negociere mai mult decât România. În rest, toate statele au avut o abordare relativ echilibrată asupra mandatului, iar Suedia este lidera democrației Internetului, votând în totalitate pentru respingerea mandatului. 
 
Despre europarlamentarii români, vă lăsăm pe voi să trageți concluziile. Din 32 de europarlamentari care ne reprezintă la Bruxelles, doar 4 sunt de partea intereselor cetățenilor, pentru că au votat împotriva mașinii de cenzură și a taxei pe link. 
 
Vezi cum a votat fiecare europarlamentar din România, aici, la pagina 7.  
 
Celor 4 europarlamentari români sunt Renate Weber, Adina Vălean, Traian Ungureanu și Laurențiu Rebega -  le mulțumim public pentru votul negativ și sperăm să contăm pe ei și la toamnă, pentru a elimina Articolele 11 și 13!
 

chart_1

 

Ceilalți 28 de europarlamentari au ignorat complet scrisorile, campaniile și luările de poziție:


 
Ne aducem aminte și de promisiunile unora dintre ei, de acum 4 ani, înainte de a fi aleși, pentru a respecta drepturile digitale, prin semnarea Cartei Drepturilor Digitale.
 
Pe platforma WePromise.eu, cetățenii au promis că vor vota europarlamentarii care se angajează la respectarea drepturilor lor. Cetățenii au votat, oare europarlamentarii s-au ținut de cuvânt?  Vezi dintre europarlamentarii români care au candidat acum 4 ani cine a promis că se va ține de cuvânt sau ce au susținut în dosarul copyright (de exemplu, Victor Boștinaru). 
 
Data viitoare îi mai votezi
 
Respingerea mandatului a însemnat o victorie de moment, pentru că se vor dezbate toate aspectele controversate în plenul Parlamentului European. Însă, pentru ca în sesiunea plenară a PE să fie votate amendamente care să respecte drepturile și interesele cetățenilor, este nevoie ca vocea noastră să fie din nou auzită! Deci lupta continuă! #SaveYourInternet
 
Comisia JURI nu va începe negocierile directe cu Consiliul și Parlamentul European, care ar fi finalizat propunerea de directivă în secret, în spatele ușilor închise. În schimb, votul Parlamentului va permite tuturor celor 751 de europarlamentari să prezinte amendamente pentru îmbunătățirea propunerii privind reforma drepturilor de autor, începând cu luna septembrie, în cadrul unor ample dezbateri publice. Aceasta ar fi varianta de dorit. Sau, dimpotrivă, pot fi propuse derapaje și mai mari față de cele din forma actuală! 
 
Citește analizele detaliate realizate de Communia și Technollama
 
Totul depinde de noi - trebuie să ne facem vocea auzită și să acționăm la timp! Aproape un milion de oameni au semnat o petiție prin care se opun Articolului 13 din propunerea de directivă și obligației implementării unor mecanisme ce vor trebui să filtreze conținutul încărcat de utilizatori pe platformele online. Oprește mașina de cenzură!
 
Citește mai multe detalii despre articolul 13

Următoarea zi de acțiune - Save YOUR Internet Action Day - 26 august
 
Ziua de Acțiune pentru Salvarea Internetului își propune să transmită un mesaj clar la nivel european, din partea tuturor celor implicați în reforma copyright: fără filtrul de conținut și fără taxa pe link! 
 
Ține minte ziua de 26 august și sună-i și tu pe reprezentanții tăi din Parlamentul European.
 
Etapele următoare în procesul decizional

5 septembrie - termenul limită până la care pot fi depuse amendamente 

12 septembrie - toți cei 751 de europarlamentari vor vota asupra propunerii Comisiei Europene, a amendamentelor comisiei JURI și a tuturor celorlalte amendamente depuse de europarlamentari în sesiunea plenară

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.