Parlamentarii europeni propun din nou blocarea site-urilor web

  • Posted on: 25 April 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.8

Unii membrii ai Parlamentului European par să creadă că jocurile de noroc online și blocarea site-urilor web trebuie adăugate în toate documentele relevante. În ultimii trei ani s-au discutat de cele puțin trei ori propuneri de blocare, după respingerea unor propuneri anterioare similare. Acum, pentru a doua oară în trei ani, Parlamentul a decis să lanseze un nou raport privind jocurile de noroc online, blocarea site-urilor web fiind una dintre cele trei opțiuni (fără caracter obligatoriu) luate în considerare.

După ce, în 2011, a petrecut șase luni pentru a pregăti un raport privind „jocurile de noroc online în piața internă”, ca răspuns la Comunicarea Comisiei privind jocurile de noroc, Comisia pentru piață internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European a decis să elaboreze un nou raport privind jocurile de noroc online, pentru a răspunde unei noi Comunicări a Comisii.

În fond, principala problemă se referă la faptul că serviciile trasnfrontaliere de jocuri de noroc cauzează o reducere a încasărilor fiscale în state cu piețe neconcurențiale sau monopoluri naționale. Sub masca „protecției consumatorilor”, unele state membre ale Uniunii Europene încearcă să găsească modalități de restricționare a concurenței, cu scopul de a-i obliga pe consumatori să folosească servicii locale (adesea cu câștiguri medii mai mici) în locul unor servicii mai eficiente și mai atractive localizate altundeva în Europa. În 2011 a existat o discuție extinsă asupra blocării site-urilor web „ilegale” („ilegale” fie pentru că nu sunt înregistrate și nu plătesc impozite în țara în care se impune blocare, fie într-un sens mai convențional). Rezultatul a constat într-un compromis cu un înțeles vag. Neavând un caracter legislativ, această problemă de claritate nu este importantă decât pentru credibilitatea Parlamentului.

Atunci când Comisia a lansat cea mai recentă Comunicare, atitudinea față de blocare a fost atât de critică pe cât a fost posibil din punct de vedere diplomatic, ținând cont de faptul că aceasta este deja o politică implementată în unele state membre ale Uniunii Europene. Comisia a explicat faptul că „blocarea accesului la site-urile web nu funcționează dacă este implementată ca instrument izolat de aplicare a prevederilor legale și poate fi ușor evitată” și că „blocarea site-urilor web poate avea impact asupra activităților comerciale legitime”.

Această analiză a Comisiei Europene, bazată pe o consultare extinsă, pare să nu fie de interes pentru unii parlamentari europeni. În mod remarcabil, într-o Comisie care ar trebui să fie dedicată susținerii pieței unice europene și protejării consumatorilor, există parlamentari prost informați care promovează blocarea – o politică distructivă atât pentru piața unică europeană, cât și pentru interesele consumatorilor.

Un grup de europarlamentari finlandezi din grupurile EPP,S&D și liberal (Sari Essayah, Eija-Riitta Korhola, Liisa Jaakonsaari și Hannu Takkula) a depus un amendament care prevede măsuri precum „listele negre” („blacklisting”) și „interzicerea site-urilor ilegale”. Coincidența face ca Finlanda să aibă un monopol național în domeniul jocurilor de noroc. Amendamente similare au fost depuse de către parlamentari spanioli și francezi.

Ignorând incoerența logică a încercării de interzicere a site-urilor prin intermediul cărora se  desfășoară activități ilegale (trebuie să ne întrebăm ce efect practic cred parlamentarii că va avea interzicerea unui lucru care este deja ilegal – poate cred că va deveni foarte ilegal, sau foarte, foarte ilegal), este remarcabil faptul că parlamentarii care au depus amendamentele în favoare blocării au un lucru în comun – toți cei care au fost prezenți la votul asupra Directivei privind exploatarea copiilor au votat împotriva blocării obligatorii a site-urilor web care conțin materiale ce reprezintă abuzuri asupra copiilor. Acum, după ce Comisia Europeană a confirmat inutilitatea blocării, parlamentarii au ajuns cumva la concluzia că blocarea în scopuri economice este o idee bună.

Următorul pas: proiectul de raport va fi supus votului în Comisia IMCO în 29-30 mai 2013.

(Articol de Joe McNamee - EDRi)

Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.